Kje je danes Tone Turnšek?

Upokojeni predsednik uprava Pivovarne Laško, ki je odgnal multinacionalko Interbrew.

Objavljeno
24. junij 2017 23.18
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Danes 78-letni upokojenec je v pivovarni delal 40 let, od tega jo je zadnjih 24 let tudi vodil. Turnšek, ki je leta 2005 prepustil vajeti svojemu nasledniku Bošku Šrotu, za največji uspeh kariere šteje svojo povezovalno vlogo v slovenski industriji pijač.

Ko je leta 1981 prevzel vodenje pivovarne, je ta proizvedla 700 tisoč hektolitrov piva na leto. Ob njegovi upokojitvi pa je skupina Pivovarna Laško – združevala je pivovarni Laško in Union, Radensko, Fructal, Vital in splitsko Jadransko pivovaro – letno na trg poslala pet milijonov hektolitrov pijač.

Velik del slovenske poslovne javnosti Turnška pomni kot tistega menedžerja, ki je z nakupom četrtine delnic Uniona sprožil obrambni refleks ljubljanske pivovarne in začela se je slovita pivovarska vojna. Turnšek je v imenu obrambe »nacionalnega interesa« s pomočjo politike uspešno odgnal belgijsko multinacionalko Interbrew, posledice te zmage pa gospodarstvo preboleva še danes.

»Če čisto odkrito povem, sam pivovarne ne bi nikoli prodal. To je bilo moje stališče nekoč in je še danes. Sicer pa je pivo še vedno dobro, kot je bilo, in vsem, ki vodijo pivovarno, želim vse najboljše še naprej,« nam je po telefonu dejal Turnšek.

Večino časa preživi doma, vsak dan prehodi okoli pet kilometrov. Redno bere slovenske časopise, zlasti ga zanima dogajanje v športu in gospodarstvu, se pa z gospodarstvom manj obremenjuje kot nekoč.

Medtem ko je igranje tenisa bolj ali manj opustil, je rokomet še vedno njegova prva ljubezen, tekme v Celju zlepa ne zamudi. Preseneča ga, kako so se »stvari v Sloveniji zasukale v zadnjih desetletjih splošne razprodaje«. Nekatere stvari pa se ne spreminjajo, Turnškov sosed in prijatelj je še naprej Jože Stanič, dolgoletni šef Gorenja in prej Pivovarne Laško.