Kontrolna točka

Kje se je zataknilo razčiščevanje afere z avtorskimi honorarji profesorjev?

Objavljeno
22. avgust 2015 15.55
Posodobljeno
24. avgust 2015 06.00
LJUBLJANA SLOVENIJA 26.5.2012 KONGRESNI TRG FOTO JOZE SUHADOLNIK
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Kaj: afera z avtorskimi honorarji

Kje: na ljubljanski univerzi

Kdaj: marca 2015

Kdo: odgovorni (in sodelujoči) na univerzi

Še preden je prva zgodba o nepravilnostih v visokem šolstvu, v katere so pogosto vpleteni prav tisti, ki vodijo institucije, doživela epilog, že beremo o drugi. Dekan mariborske ekonomsko-pravne fakultete Klavdij Logožar kljub temu, da je prodal študijo, ki je bila prepis dela njegove študentke, še ni odstopil z mesta dekana. Da o posledicah, ki bi jih zaradi plagiatorstva lahko nosil tudi kot profesor, niti ne začnemo razmišljati. Rektor Igor Tičar ga je sicer pozval k odstopu, toda sam možnosti za ukrepanje, ki jih po mnenju predsednice visokošolskega sindikata na mariborski univerzi Marije Javornik Krečič ima, ni izkoristil. Tako bo, kot kaže, na razplet zgodbe treba še počakati.

Prav tako bo očitno treba počakati na zaključek afere s honorarji, ki je tako razburila številne zaposlene v visokem šolstvu. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je takrat odstopila, znašla se je namreč prav na vrhu lestvice javnih uslužbencev, ki so poleg redne plače iz javnega sektorja prejeli največ izplačil po avtorskih in podjemnih pogodbah. Ministrsko mesto je zapustila z besedami, da so na sramotilnem stebru tisti, ki so zakonito opravili svoje delo. Kljub takšnim izjavam tudi še nekaterih drugih vneme po odpravi sistemskih pomanjkljivosti danes ni zaznati. To sicer ni presenetljivo, če poznamo odziv akademskega vrha ljubljanske univerze, ki je ob aferi družno stopil sebi v bran.

Je pa ljubljanski rektor Ivan Svetlik takrat, ker da so opazili »ekstremne primere«, napovedal interni nadzor ter oblikovanje delovne skupine, ki bo odpravila eno in edino pomanjkljivost – pomanjkanje jasnega dogovora med članicami, kako morajo deliti sredstva, pridobljena na trgu. In kaj je šest mesecev kasneje drugače? Še nič.

So pa bili revizijski pregledi že opravljeni, trdijo na univerzi. Vendar ne povedo niti, na katerih fakultetah. V pripravi so osnutki poročil, končna bodo spisana »predvidoma v dveh mesecih«. Delovna skupina prav tako končuje delo, pričakujejo, da bodo organi univerze njene rezultate obravnavali na jesenskih sejah. Torej, čakamo na jesen. Toda ne samo na pisne ugotovitve, ampak na dejanske spremembe. Le tako bi bilo v prihodnje manj slabe volje, tudi med profesorji.