Mariborskega vinarja rešuje ameriški Slovenec

Mateja Babič Stermecki

Objavljeno
17. september 2017 22.47
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki

Vse kaže, da se Vinagu, propadlemu mariborskemu vinarju, obetajo boljši časi. Izvedeli smo namreč, da se za nakup resno zanima James Lukežič, ameriški poslovnež slovenskih korenin. Za Ozadja je potrdil, da to drži in da bo sodeloval na oktobrski dražbi.

Dražba bo 6. oktobra v Ljubljani. Prodajala se bo poslovna celota Vinaga, ki je sicer že dobra tri leta v stečaju. Stečajni upravitelj Simon Prelogar bo celotno premoženje ponudil po izklicni ceni 1,8 milijona evrov. Pred časom se je že pojavil interesent, ki je ponudil omenjeno vsoto. Gre za koprsko podjetje Šampionka, ki ga vodi Sebastjan Vežnaver, vendar v mariborskih krogih po naših informacijah ni preveč zaželen kupec, saj ga povezujejo s kitajskimi poslovneži, nekateri med njimi naj bi bili povezani tudi z nakupom Aerodroma Maribor, kar pa Vežnaver zanika. Pravi, da bi z Vinagom nadaljeval vinarstvo, presežke vina pa spreminjal v kis. Za staro arhivsko vinsko klet v središču Maribora, novo vinsko klet v Košakih in vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini ter za blagovno znamko Vinag je sicer družba Šampionka, kot rečeno, že ponujala 1,8 milijona.

Kitajci uničujejo blagovno znamko?

Medtem pa nas je zanimalo, kako je James Lukežič sploh prišel do ideje oziroma informacije o prodaji Vinaga. Kot sam pripoveduje, je prišel v Maribor na dopust k prijatelju in tako naletel na informacije o stečaju vinarja. Skozi pogovore z domačini je ugotovil, kako pomembna je ta klet za širšo skupnost, in sklenil, da bi moral najti način za nakup celotnega Vinagovega premoženja. Nato se je povezal s skupino investitorjev.

»Naš cilj je nadaljevati delo in okrepiti blagovno znamko Vinag za prihodnje generacije. Upamo, da ne bomo trčili ob nasprotovanje denimo kitajske skupine in njihovih podpornikov, za katero se zdi, da je zainteresirana za uničenje blagovne znamke Vinag, in ki trenutno nezakonito uporablja blagovno znamko na Kitajskem. Ob koncu dneva pač ni vse v dolarjih, temveč štejeta vprašanje, kaj je najpomembnejše za Slovenijo in njene ljudi, ter zagotovilo, da bosta slovenska dediščina in kultura ostali prihodnjim rodovom,« pravi Lukežič.

Doslej neuspešna prodaja

Stečajni postopek nad Vinagom je stekel že aprila 2014.
Prva javna dražba za prodajo poslovne celote z izhodiščno ceno 4,2 milijona evrov je bila decembra 2015. Po tem neuspehu je avgusta 2016 stečajni upravitelj poskusil zbrati ponudbe. Prejel je eno, za 1,45 milijona, a predlagana dražba ni bila izvedena, ker sta se ločitvena upnika, zavarovalnica Grawe in Raiffeisenlandsbank Kärnten, pritožila in menila, da je ponudba prenizka.

Nova, druga javna dražba je potekala aprila letos, ko se je Vinagovo premoženje prodajalo za najmanj 2,9 milijona evrov. Prodaja je bila neuspešna, saj za to ceno ni bilo kupcev. Stečajni upravitelj Prelogar se je nato odločil, da bo iz prodaje izločil staro vinsko klet v središču Maribora, a je sredi maja prejel Vežnaverjevo ponudbo za odkup celote za 1,8 milijona evrov.

Kaj pa Ptujska klet?

Kako se bo končala oktobrska dražba in kdo vse se je še utegne udeležiti, še ni dokončno jasno. Toda kot pravi Lukežič, je odločen, da bo rešil Vinag, in je za to verjetno pripravljen odšteti tudi kaj več od zadnje ponujene cene. Predkupno pravico za nakup nepremičnin ima sicer Ptujska klet, ki ima zdaj najetih 53 hektarjev vinogradov ter staro in novo klet. Najemna pogodba velja do konca letošnjega oktobra. Podjetje lastnega denarja sicer nima, bi pa bržkone lahko pomagal lastnik, kajti Ptujska klet je prek Perutnine Ptuj in Slovenske industrije jekla v lasti premožne ruske družine Zubicki.