Odpuščeni inšpektor toži agencijo za zdravila

Janez Obreza je kmalu po objavi panamskih dokumentov izgubil zaposlitev na JAZMP.

Objavljeno
18. december 2016 12.45
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Kaj: tožba zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Kdo: Janez Obreza proti javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke

Kje: delovno in socialno sodišče v Ljubljani

Kdaj: 4. januarja 2017


Enajstega aprila smo v Delu razkrili notranje podatke panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca. »Dokumenti kažejo, da je Janez Obreza na Samoi, Britanskih Deviških otokih in v Hongkongu prek azijskega urada panamske družbe Mossack Fonseca leta 2011 ustanovil štiri podjetja,« smo takrat zapisali. Obreza je povezavo s temi podjetji zanikal, češ da so mu ukradli identiteto.

Teden dni po objavi zgornjih informacij ga ni bilo več v službo na JAZMP, kjer je od leta 2008 delal kot inšpektor. Z njegove službene elektronske pošte je prihajal samodejni odgovor, da bo od 18. aprila do nadaljnjega odsoten z delovnega mesta. Najprej naj bi bil odsoten zaradi zdravstvenih težav, pozneje pa zato, ker je dobil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi (očitana storitev kaznivega dejanja). S pojasnili, kaj je bil glavni razlog za odpustitev, so na agenciji skopi: »Žal vseh podrobnosti postopkov v tej fazi ne moremo razkrivati, saj je od tega odvisen tudi razplet. Nekaterih informacij pa tudi ne smemo posredovati zaradi varstva osebnih podatkov.«

Obreza je zoper agencijo vložil tožbo. Podrobnosti o tem, zakaj je ostal brez službe, bodo torej predstavljene na delovnem in socialnem sodišču. Glavna obravnava je bila sklicana za 9. decembra, a so jo na prošnjo agencije prestavili na 4. januarja. Odvetniška pisarna Dobravc Tatalovič & Kač je namreč agenciji odpovedala pooblastilo, novi pooblaščenec, Miha Šercer pa se je moral še seznaniti z zadevo. S tem primerom je imela agencija do zdaj 9150 evrov odvetniških stroškov (brez davka). Pri tem so dodali, da se JAZMP ne financira iz proračunskih sredstev, temveč sredstva za svoje delovanje pridobiva iz pristojbin farmacevtske industrije v postopkih, povezanih z zdravili, ter iz sredstev evropske agencije za zdravila, presežke pa namenja v državni proračun.

Na vprašanja o tem, kaj natančno Obreza s tožbo zahteva od agencije in ali je že pridobil kakšna nova dokazila v zvezi s krajo identitete, na katero se sklicuje, so nam iz odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji, ki ga zastopa, odgovorili, da o zadevi ne dajejo izjav.