Panamski dokumenti: Janez Obreza ni več zaposlen na agenciji

Razloga za njegov odhod na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke niso razkrili.

Objavljeno
24. junij 2016 14.43
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Kaj: odpoved pogodbe o zaposlitvi

Kdo: Janez Obreza

Kje: javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke

Kdaj: dober mesec dni po objavi panamskih dokumentov


Če smo še pred dobrima dvema tednoma pisali, da inšpektor Janez Obreza domnevno ni več zaposlen na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), so zdaj tam tudi uradno potrdili, da od junija ne dela več pri njih. Razloga za njegov odhod niso razkrili. Prosili so nas le za razumevanje, da je njihova naloga predvsem zaščititi interes agencije.

Naj spomnimo, aprila smo v Delu razkrili panamske dokumente, ki kažejo, da je Obreza lastnik štirih podjetij v davčnih oazah. Iz notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca namreč izhaja, da je njihov urad na Kitajskem v Obrezovem imenu na otoku Samoa 27. septembra 2011 ustanovil družbo Replek Pharm LTD in istega dne na Britanskih Deviških otokih družbi Suan Farma, S. A., in Vet-Agro, S. A. Oktobra istega leta je v Hongkongu registriral še podjetje Artemis Biotech Limited, ki je bilo nato maja 2014 izbrisano. Obreza je povezavo s temi podjetji zanikal, češ da so mu ukradli identiteto.

Teden dni po objavi zgornjih informacij ga ni bilo več v službo na JAZMP. Iz njegove službene elektronske pošte je prihajal samodejni odgovor, da bo od 18. aprila do nadaljnjega odsoten z delovnega mesta. Menda zaradi zdravstvenih težav. Po besedah dobro obveščenih naj med bolniško odsotnostjo ne bi hotel vrniti službenega računalnika. Kot pravijo, je bil to glavni zaplet, ki je vodil do odpovedi, menda izredne. Obrezove zastopnike, odvetniško družbo Avbreht, Zajc in partnerji smo vprašali, ali nam v zvezi z navedenimi informacijami lahko povedo kaj več. »Trenutno ne moremo podati nobenega komentarja,« so dejali. Ali bodo proti agenciji sprožili tožbo, se bo kmalu vedelo.

Na JAZMP nam niso odgovorili niti, kdo jim je svetoval glede reševanja domnevnih nesoglasij z Obrezo. Povedali so, da sodelujejo z več odvetniškimi pisarnami, ki so plačane odvisno od obsega dela in po opravljenih urah. V obdobju razkritja panamskih dokumentov pa je z agencijo začela sodelovati odvetniška družba Dobravc - Tatalovič & Kač. JAZMP ji je od aprila do junija nakazala 17 tisoč evrov.