Petru Vrisku gori pod nogami

Rok za dokapitalizacijo Kapitalske zadruge se to sredo izteče, potrebnega denarja pa ni.
Objavljeno
11. avgust 2017 17.41
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki

Kapitalska zadruga mora avstrijski banki BKS do 30. septembra vrniti 9,5 milijona evrov posojila, a tega denarja nima. Gre za preostanek posojila iz leta 2007, ko je Kapitalska zadruga tekmovala s KD Group pri prevzemu Deželne banke Slovenije (DBS). Če denarja ne bo, v skrajnem primeru lahko BKS zaseže njene delnice.

Predsednik zadružne zveze, ki je tudi predsednik kapitalske zadruge in prvi nadzornik deželne banke, Peter Vrisk si že nekaj časa neuspešno prizadeva zbrati potreben denar. Toda rok za dokapitalizacijo Kapitalske zadruge se to sredo izteče, potrebnega denarja pa ni. Čedalje glasnejše so govorice, da bi ogroženemu sistemu slovenskega zadružništva, ki ga že dobri dve desetletji obvladuje ozka skupina ljudi z Vriskom na čelu, marsikdo bil pripravljen priskočiti na pomoč, vendar da je hkrati s finančno potrebna tudi temeljita kadrovska prevetritev vključno z odstavitvijo Petra Vriska.

Po naših informacijah v številnih nezadovoljnih zadrugah tečejo pogovori v smeri sklica izrednega občnega zbora zadružne zveze s ciljem menjave vodstva.