Razkrivamo hobotnico in skrivnosten tok denarja grobarja Koloseja

V jutrišnjem Delu bomo objavili prvi del sage o Sergeju Racmanu, (ne)posrednem lastniku številnih družb.

Objavljeno
27. avgust 2017 15.35
jsu-Kolosej
Anuška Delić, Nejc Gole
Anuška Delić, Nejc Gole
V jutrišnjem Delu bomo objavili prvi del sage o Sergeju Racmanu, (ne)posrednem lastniku številnih družb, ki kar mrgolijo pod tlakovci okrog Koloseja. Mnoge domujejo v Sloveniji, v tujini pa jih je še veliko več. Skupaj sestavljajo lovke hobotnice, ki se iz ljubljanskega BTC raztezajo do Uzbekistana na eni in ameriške davčne oaze Delaware na drugi strani.

Razkrivamo, kako so se prek njih pretakala milijonska posojila med povezanimi družbami, ki jih je nadziral prav Racman. Ta posojilni koncert je zunanje opazovalce - v medijih jih je bilo v zadnjih letih sicer veliko - uspaval v prepričanju, da se med podjetji pretakajo dejanska sredstva, toda odkrili smo najmanj dve transakciji v skupni višini 39,9 milijona evrov, za kateri ni mogoče z gotovostjo trditi, da sta tudi dejansko obstajali.


Razkrivamo tok denarja, ki se je pretakal med številnimi podjetji Sergeja Racmana. Infografika: Delo


Pri prvi gre za nezavarovano posojilo v maksimalni višini 20 milijonov evrov med družbo South Europe Capital v davčni oazi Britanski Deviški otoki, katere dejanski lastnik je Sergej Racman, in ciprskim podjetjem X6D, katerega 85-odstotni družbenik je Lavinia Group Investments iz iste davčne oaze, ki jo prav tako nadzira le Racman. 

 Pri drugi gre za skrivnostni nakup, ki naj bi ga bila pri ciprski X6D opravila Racmanova slovenska družba Adriatic Invest - za 19,9 milijona evrov. Pri tem ni nepomembno, da ciprski X6D nima ne zaposlenih ne reprezentativnih poslovnih prostorov, ampak je predvsem naprava za delanje megle.