Kje je danes Robert Šega?

Nekdanji finančni svetovalec Boška Šrota je danes zaposlen v družinskem podjetju Epakta.
Objavljeno
24. november 2017 14.46
Maja Grgič
Maja Grgič

Širši javnosti je postal znan kot finančni svetovalec, ki je zdaj že padlemu pivovarju Bošku Šrotu pomagal pri tajkunskem prevzemu Pivovarne Laško. Danes je kot prokurist zaposlen v podjetju Epakta, ki je v lasti njegove žene, sicer direktorice družbe. Kot pravi, se ukvarja s poslovnim svetovanjem, ali še vedno svetuje tudi Pivovarni Laško, ki je zdaj v lasti nizozemskega Heinekena, pa ne komentira.

S Šrotom se je razšel tik pred njegovim odstopom leta 2009, a je nato z Laškim še sodeloval kot svetovalec Šrotovega naslednika Dušana Zorka. Nekaj časa je sedel tudi v upravi, kjer je bil odgovoren za finance, leta 2011 je iz nje odstopil. Nazadnje je opravljal nalogo direktorja razvoja poslovanja, iz pivovarne pa se je poslovil lani.

V Šrotovem obdobju je postal najprej prvi nadzornik Dela, nato pa še predsednik nadzornega sveta Mercatorja. Prav on je bil tisti, ki je iz najboljšega soseda odslovil dolgoletnega predsednika uprave Zorana Jankovića, današnjega župana Ljubljane.

Na finančno sceno je Šega vidneje stopil že pred Šrotom, in sicer v času nastajanja finančne skupine KD Group, kjer je bil prek Epakte do leta solastnik. Leta 2007, ko je že sodeloval s Šrotom, se je od tam lastniško umaknil.

V zadnjih letih je bil pozornosti medijev deležen predvsem v sodnem postopku zaradi spornega trgovanja z delnicami Istrabenza, ki se je končal z obsodilno sodbo Šrota, Igorja Bavčarja in bratov Sušinski. Bil je namreč adut Šrotove obrambe, ki je hotela prikazati, da je prodajo delnic priporočil Šega, a je ta s svojim pričanjem nekdanjemu tajkunu vse prej kot koristil.
 Na vprašanje, ali se danes še druži z nekdanjimi poslovnimi sopotniki, Šega odgovarja, da bolj malo.