Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi preteklega tedna.

Objavljeno
13. oktober 2017 14.27
Posodobljeno
16. oktober 2017 15.00
Ozadja
Ozadja

Z novim letom nadzornik

Dušan Zorko, ki je bil kar štirinajst let generalni direktor Pivovarne Laško Union, se z novim letom poslavlja s tega položaja. Bo pa v družbi ostal kot član nadzornega sveta. Kot so sporočili iz podjetja, je Zorko družbo po uspešnem finančnem in poslovnem prestrukturiranju pripeljal v varno zavetje strateškega lastnika Heinekena. Viri blizu Heinekena pravijo, da Zorkovo slovo ni povezano z dvema drugima odhodoma iz uprav.

Že s 1. septembrom je namreč v Heinekenovo družbo na Portugalsko odšel za finance odgovorni Martin Hayes, s koncem leta pa odhaja tudi Marjeta Zevnik, odgovorna za kadrovske in pravne zadeve. Zorko je v Pivovarno Union prišel iz celjskega Kovintrada leta 2004. Po izčrpavanju matične Pivovarne Laško in odstavitvi Boška Šrota je Zorko leta 2009 prevzel vodenje Pivovarne Laško. Spoprijel se je z dolgom do bank, ki je takrat znašal 450 milijonov evrov. S svojo ekipo je do leta 2015 družbo finančno prestrukturiral, dosegel, da je bil bankam dolg vrnjen, in hkrati mu je uspelo ohraniti osnovno dejavnost.

Prisilno priveden


Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Prejšnji teden sta bila na sodišče prisilno privedena soobtožena rektor univerze na Primorskem Dragan Marušič in odvetnik Velimir Cugmas. Obtožena zlorabe položaja se o krivdi nista izrekla, češ da ne razumeta obtožnice. Prvi je molčal, drugi je hotel izločiti sodnico. Oba soobtožena se po več kot letu dni od vložitve obtožnice in enajst mesecev od prvega razpisanega naroka v zvezi z domnevno sporno pogodbo o svetovanju nista odzvala vabilom.

Marušič je menda zlorabljal položaj tako, da je brez javnega razpisa s Cugmasom podpisal pogodbo o pravni pomoči, Cugmas pa je domnevno rektorja k temu napeljeval in tako pridobil 94.000 evrov premoženjske koristi. Rektor je, kot rečeno, molčal, odzval se ni niti na novinarska vprašanja. Molči tudi univerza in po navajanju Dnevnika niso hoteli povedati, kakšna bo kolateralna škoda za primorsko univerzo. Redkobesedni so tudi v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. Njen direktor Sebastjan Kokl je bil sicer pred kratkim pravnomočno obsojen na 14 mesecev pogojne zaporne kazni zaradi ponarejanja listin.