Predstavitvena informacija

Kaj vse je pametno mesto?

Mesta in skupnosti prihodnost združujejo učinkovitost, gospodarnost, trajnostni razvoj in kakovost bivanja
Fotografija: Telekom Slovenije lahko za vse nameščene naprave in senzorje zagotovi povezljivost prek tehnologije interneta stvari NB-IoT, ki jo je uvedel prvi v Sloveniji. FOTO: Jamesteohart Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Telekom Slovenije lahko za vse nameščene naprave in senzorje zagotovi povezljivost prek tehnologije interneta stvari NB-IoT, ki jo je uvedel prvi v Sloveniji. FOTO: Jamesteohart Getty Images/istockphoto

Tehnološki razvoj tudi občinam, mestom in skupnostim omogoča korak naprej. Vedno več je zanimanja za rešitve, ki še izboljšajo kakovost bivanja, zmanjšajo emisije in vodne izgube, izboljšajo energijsko učinkovitost, poskrbijo za pametno upravljanje mirujočega prometa, parkirišč in pametno razsvetljavo ter še veliko več.
 

Strokovno, varno in na ključ

Telekom Slovenije skupaj s partnerji zagotavlja napredne in varne rešitve za vpeljavo in upravljanje pametne infrastrukture. Sem spada bogat nabor možnosti, ki jih mesto ali skupnost izbere skladno s svojimi potrebami in načrti. V Telekomu Slovenije s partnerji poskrbijo za pametno upravljanje prometnih tokov, parkirišč, polnilnih postaj za električna vozila, zmanjšanje emisij in vodnih izgub, dvig energijske učinkovitosti ter s tem za še boljšo kakovost bivanja prebivalcev. Hkrati je napredna infrastruktura povezana z vrhunskimi IKT-storitvami, ki jih posameznikom in podjetjem zagotavlja Telekom Slovenije.  
 

Temelj je dobra povezanost v najbolj naprednem omrežju Slovenije

Telekom Slovenije lahko za vse nameščene naprave in senzorje zagotovi povezljivost prek tehnologije interneta stvari NB-IoT, ki jo je uvedel prvi v Sloveniji. Ob tem podjetje upravlja največje optično omrežje Slovenije in zagotavlja najbolj napredne rešitve v mobilnih omrežjih. Kot prvi v Sloveniji je vzpostavil mobilno omrežje 5G, ki je razvito z mislijo na potrebe skupnosti, mest, prebivalcev in podjetij. Razvita informacijsko-komunikacijska infrastruktura je namreč pogoj za uspešen razvoj gospodarstva ter digitalizacijo posameznih panog in podjetij. 5G prinaša še večjo prilagodljivost, še boljšo odzivnost, še večje kapacitete in vrhunsko uporabniško izkušnjo zelo podobno optičnim omrežjem.
 

Digitalizirano spremljanje porabe energentov

Rešitev Telekoma Slovenije upravljavcem poslovnih objektov, poslovnih stolpnic ali nakupovalnih središč omogoča digitalizirano spremljanje porabe energentov z uporabo oddaljenega sistema, ki uporablja tehnologijo interneta stvari. Daljinsko odčitavanje porabe je možno v realnem času, tako pa ima upravljavec stalen vpogled v porabo energentov, zbrane podatke lahko analitično obdeluje, lažje predvidi prihodnje energijske potrebe in se lažje odloča tudi v smeri skrbi do okolja.

Celostna rešitev Telekoma Slovenije in njegovih partnerjev je del storitev, s katerimi Telekom Slovenije omogoča enotno platformo za upravljanje in spremljanje dejavnikov za zagotavljanje boljše kakovosti bivanja. Tovrstne rešitve so primerne za vse poslovne vertikale pa tudi za poslovno kritične komunikacije, za katere na ta način ni niti potrebno niti ekonomično graditi ločenih namenskih omrežij.