Italijani z ukrepi proti negotovi zaposlitvi

Zaposlitev za določen čas bo postala za podjetja precej dražja.
Fotografija: Italija bo kot prva država v Evropi prepovedala oglaševanje iger na srečo, razen državne loterije. FOTO Jože Suhadolnik / Delo
Odpri galerijo
Italija bo kot prva država v Evropi prepovedala oglaševanje iger na srečo, razen državne loterije. FOTO Jože Suhadolnik / Delo

Italijanska poslanska zbornica je sprejela sveženj ukrepov za boj proti negotovim oblikam zaposlitve, igram na srečo in birokraciji. Zanje potrebuje še zeleno luč italijanskega senata. Stopnja zaposlenosti v Italiji se je v zadnjih dveh letih sicer povečala, a to zgolj na račun negotovih oblik zaposlitve.

Ukrepi predvidevajo, da bodo zaposlitve za določen čas za podjetja postale dražje, saj se bodo ob vsaki obnovitvi pogodbe za 0,5 odstotka zvišali prispevki delodajalca. Pogodbe bodo odslej omejene na 24 in ne več na 36 mesecev, podaljšati jih bo mogoče le še največ štirikrat, ne več petkrat. Za časovno omejeno podaljšanje delovne pogodbe po 12 mesecih bodo poleg tega morali obstajati dodatni, izredni razlogi.

V istem svežnju so tudi ukrepi, s katerimi naj bi zaustavili selitve podjetij v tujino; tista, ki bodo prejela državno podporo in nato del proizvodnje v petih letih preselila na tuje, bodo plačala visoke kazni. Prepovedano bo tudi oglaševanje iger na srečo, razen državne loterije, kršitev bo sankcionirana z najmanj 50.000 evri kazni. Italija je prva država v Evropi, ki prepoveduje oglaševanje iger na srečo.
 

Komentarji: