10 največjih fitnes trendov leta 2015

Objavljeno
04. februar 2015 10.02
Posodobljeno
15. oktober 2015 11.10
Eva Mrhar
Eva Mrhar
2014 je bilo leto visoko intenzivnega intervalnega treninga (HIIT), tako so vsaj ugotavljali pri American College of Sports Medicine, kjer preučujejo največje in najnovejše trende  telesne vadbe. Letošnje leto pa je visoko intenzivni trening zdrsnil na drugo mesto. Na vrh se je povzpel trening z lastno težo. Nazaj k osnovam, bi lahko rekli. Sklece, počepi, deska, trebušnjaki … Vse, kar lahko počnemo brez dodatne obtežitve, ampak samo z lastnim telesom in lastno težo. Seveda pa vedno lahko gremo korak dlje.

Trening z lastno težo je zagotovo najcenejša oblika vadbe, saj lahko vadimo kjerkoli in se izognemo tudi članarini. Več o desetih trendih, ki bodo zaznamovali letošnje leto, si preberite v spodnjih vrsticah.

1. Trening z lastno težo

Kot že napisano, takšen trening prihrani čas in denar. Bistvo je, da vse vaje izvajate brez uteži, torej samo z lastno težo. To pa ne pomeni, da v trening ni mogoče vključiti tudi drugih pripomočkov. To so na primer TRX trakovi, stabilizacijske žoge, vrvi za plezanje, deske za ravnotežje in podobno. Takšna oprema namreč ne predstavlja dodatne zunanje obremenitve, ampak zgolj poveča spekter vaj, ki jih lahko izvajamo in jih oteži, da lahko povečamo mišično maso.

2. HIIT

HIIT (pri nas ga srečamo tudi pod imenom GRIT) je zagotovo bil senzacija v rekreaciji preteklo leto. 30-minutnii trening, kjer se izmenjujejo intervali visoke intenzivnosti (višje od anaerobnega praga) in intervali počitka (nizko intenzivna aktivnost ali popolni počitek), trenira hitra mišična vlakna, dvigne anaerobni prag in povzroča tudi EPOC efekt – povečano porabo kisika po vadbi, kar pomeni visok nivo porabe kalorij tudi v mirovanju, ko smo s treningom že zaključili.

3. Izobraženi in izkušeni fitnes profesionalci

Trening pod »nadzorom« strokovnjaka z licenco ostaja pomemben za vadeče tudi v letu 2015. Industrija se iz leta v leto širi in vse več ljudi vstopa v izobraževalne programe za trenerje in inštruktorje različnih vadb. Na drugi strani se tudi vadeči v čedalje večjem številu odločajo za strokovno vodstvo.

4. Trening moči

Trening za moč ne pomaga le povečati vaše fizične moči, njegovi učinki so vidni tudi izven telovadnice. Trening z utežmi vam lahko pomaga pri vsem od razpoloženja do spomina. Seveda pa imajo glavno vlogo mišice. Gre za enega najbolj produktivnih treningov in za enega najbolj učinkovitih načinov, kako pokuriti kar največ maščobe. In ostati v formi.

5. Osebno trenerstvo

Spoznanje, da en način treninga ne more ustrezati vsem, je pripeljalo do trenda, da si posamezniki radi poiščejo osebnega trenerja, ki posebej za njih sestavi program in jih pri vadbi tudi usmerja in pomaga. Čeprav ne gr za najcenejšo obliko treninga, je za nekatere šele takšna oblika zavezanosti dovolj motivacijska, da bodo res redno trenirali.

6. Vadba in izguba teže

Fitnes industrija in nutricionistika sta močno povezani, napovedujejo pa, da se bosta v tem leto vadba in prehrana dokončno povezali v zaokroženo celoto. Za vzdrževanje zdravja in telesne teže sta seveda potrebna oba elementa, zato je to tudi logično.

7. Joga

Joga je v zadnjih letih v ponovnem razcvetu in to v večjem kot kadarkoli prej. Joga studii po vsem svetu so polni privržencev, ki si svojo moč  in fleksibilnost želijo izboljšati tudi na bolj duhoven način. Obstaja čedalje več različnih vrst joge in njenih kombinacij z ostalimi vadbami, zato ni več težko najti primerne zase.

8. Fitnes programi za starejše

Tudi v Sloveniji v praktično vseh večjih fitnesih že ponujajo vadbo »zlata leta« ali kakšno podobno različico. Gre za vadbe, ki so prilagojene ljudem v poznih srednjih ali starejših letih. Zakaj bi res trenirali le mlajši? Vadba je pomembna prav za vse.

9. Funkcionalni trening

O funkcionalnem treningu smo na Poletu že ogromno pisali, v naših rubrikah pa lahko najdete široko paleto vaj z natančnimi opisi in fotografijami izvedb. Gre za vadbo, ki aktivira vse telo ter izboljša gibalne vzorce in različne tipe moči.  Z njo tudi zmanjšamo tveganje za poškodbe pri različnih športih.

10. Skupinska osebna vadba

Bi želeli prihraniti nekaj denarja, se družiti s prijatelji in še vedno narediti nekaj dobrega zase? Razmislite o tem, da bi s skupino prijateljev, s katerimi imate podobne cilje, skupaj najeli osebnega trenerja za celotno skupino. Trening bo bolj individualiziran kot na klasični skupinski vadbi, stroški se bodo porazdelili, vi pa boste bolj motivirani, saj boste imeli podporo svojih prijateljev.