9 nasvetov za boljši dan

Objavljeno
18. februar 2019 08.02
Posodobljeno
18. februar 2019 08.02
M.C.
M.C.
Vstanete komaj. Sedite na robu postelje. Še sedite. Bojite se dneva. Ne bojite se ga, ker bo dolgočasen. Bojite se dolgčasa. Vstanete. Kosti pokajo. Jutranja rutina. Vsako jutro je enako, ne vsako jutro je isto. Pogled v ogledalo pove, da ste starejši…


Devet nasvetov, ki vam bo spremenilo življenje.


Če verjamete…


Če ne verjamete potem morate enostavno poskusiti. Mogoče boste potem verjeli.


1. Planiranje
Vedeli ste, da bo to pod številko ena. Govorite mi o planiranju. Vsakdo ima že pametni telefon, ki je tudi budilka. Filozofiranje ni potrebno. Za začetek vstanite eno uro prej kot ponavadi. Da, eno uro in življenje se vam bo spremenilo. Saj zmorete to. Veste zakaj zmorete? Ker hočete spremembo?


2. Ne dremajte
Upor proti dremežu! Dremež je prijatelj slabe volje, najboljši spremljevalec slabega dneva, ne samo jutra. Izključite ga na budilki. Tudi če obožujete petelinji zajtrk ga izključite. Spremenili se boste, če boste vstali še pred klicem budilke. Spremenili se boste, če boste vstali takoj, ko budilka zakriči. Dremež ni potuha, je eno samo nadaljevanje jutranje agonije.


3. Pijte vodo
Jutranje pitje vode je koristno. Pravzaprav ni samo fizično koristno ampak tudi psihično. Kaj to pomeni? Jutranje pitje vode je ritual. Če niste žejni potem si omislite kak drug ritual, ki bo za vas imel zdravje za skupni imenovalec. Popijte veliko žlico olivnega olja v katerega boste pokapali štiri kaplje limoninega soka. Krasno deluje na življenje! Če govorimo o vodi, ni potrebe, da je spijete tri litre že zjutraj. Dva decilitra bosta zadostovala.

 
4. Meditirajte
Zdaj ste zakolobarili z očmi, kajne? Meditacija je za slabiče, tiste, ki so že zdavnaj na robu z nožnimi prsti. Vendar se motite. Meditacija je lahko tudi jutranje branje tistega, česar niste utegnili prabrati čez dan. Ne, branje teksta na telefonskem displeju je prepovedano! Zakaj? Ker boste to počeli ves dan. Berite članek vaše priljubljene revije, ki jo dobivate vsak mesec iz Japonske. Knjigo, ki je nimate časa brati čez dan. Članek iz dnevnega časopisa. Meditacija je tudi poslušanje priljubljene skladbe. Jutro je, sami ste, mir je in vi ste že pred mesecem v roke dobili ključek z novo glasbo, ki ni za v avto niti za v slušalke. Meditirate pa lahko tudi na klasičen način. Da ne počnete nič, razen tega, da uživate v jutranjem miru. Meditacija je tudi kratko jutranje pospravljanje stanovanja. Ne morete verjeti, kako lepo je ob sončnem vzhodu obešati perilo! Kako lepo je ob 6h zjutraj zategniti imbus petko vijaka, ki vam cinglja med kolesarjenjem v službo…


5. Telovadite
Ko vam bo med telovadbo zakrožila kri po žilah, boste mislili, da ste drugi človek. Jutro je zato, da se človek zbudi. In najlepše se zbudi s telovadbo. Ne obremenjujte se takoj z benčem ali poskoki. Zadostuje že seks ali običajno razgibavanje celega telesa. Ne pozabite na vratne mišice, kolke, kolena, gležnje, hrbet in ramena… Ko boste prvič v življenju telovadili zgodaj zjutraj, boste rekli, da ste najboljši človek v Evropi.

  

6. Pojdite na zrak
To je pa nekaj najtežjega. Kupite si psa. Potem boste imeli animacija za jutranje razmišljanje ali pobrati njegov drek ali ne ali ga peljati srati na sosedovo zelenico ali ne ali sploh vstati zaradi te vreče bolh ali raje zbuditi otroka in oba nagnati v dež. Vsako jutro ne dežuje. Velikokrat je tudi sonce, ki človeka spremeni že po nekaj korakov čez prag. Ne potrebujete psa, da bi vstajali in šli ven. Potrebujete samo spodbudo in pamet. Slednje že imate, drugače ne bi prišli do te vrstice.

  

7. Doma si skuhajte kavo
Tista v službi je službena. Domača kava je ritual. Domača kava je lep dan. Enako velja za čaje. To ni reklama za barkafe, to je resen nasvet. Preprosti jutranji obred. Kava je zdrava, čaj tudi, oba sta vroča napitka, pomagata polepšati dan. Pisali smo že o kavinih in čajnih zdravstvenih učinkih, ne bomo se ponavljali.

 
8. Zajtrkujte
Ne, ne bomo pisali, kako zdrav je zajtrk. Zajtrkujte zato, da opravičite na primer eno urni premik vstajanja, zbujanja. Zajtrkujte obilno, ker ne vesta koliko časa za hrano boste imeli čez dan. Razvajajte se. Zato je pomemben plan, ki ste ga v pametni telefon napisali že prejšnji dan. Crkljajte se z vročimi kajzericami, ki ste jih kupili med jutranjim sprehodom.


9. Družinski zajtrk
Če boste prej vstali, boste imeli svoj jutranji mir. Če boste vse napisano storili že prej, vas družinski zajtrk ne bo motil. Zajtrkujte z vsemi, ki so še v stanovanju. Verjetno jih boste zadnjič v tem dnevu videli na kupu. Naj vas ne moti njihova tišina ali dretje ali prerekanje ali cmokanje ali srkanje. Vaši so, uživajte z njimi, povejte jim kak beden vic, da jim zamorite dan, povejte jim kaj lepega, da jih prebudite, razveselite, žepnino je najlepše dati prav zjutraj, otroku je to kot je vam meditacija…