Astma in šport

Objavljeno
15. januar 2019 07.01
Posodobljeno
15. januar 2019 07.01
Pripravil Primož Kališnik, po zapisu Alexandre Kronenberg, Fit for Life
Pripravil Primož Kališnik, po zapisu Alexandre Kronenberg, Fit for Life
Telesna vadba, rekreativni šport torej, pomeni dodaten pritisk in napor na dihala, astma pa že tako sama po sebi oslabi naše dihanje. Včasih nas pri športnem početju astma zelo ovira – kaj torej storiti? Naj se športa izogibamo?

Ne, za nobeno ceno ne. Vadba je zdravilna, le po pameti  je treba vse poleti. V nekaj nadaljevanjih bomo ta stavek skušali tudi pojasniti.

Torej:  astma in vadba si nista sovražni – prav narobe je! Tako piše Alexandra Kronenberg, specialistka internistične in športne medicine iz Berna, v zapisu Fit for Life (Datasport).

Astma izhaja iz stare grške besed, lahko bi jo – opisno – prevedli kot kratko in hitro dihanje, kakršno je značilno za napor ali razburjenje.

Astma je kronična bolezen dihal. Pri astmatikih so bronhiji izjemno občutljivi na različne dražilne snovi. Le-te povzročajo, da se bolnikove dihalne poti zmanjšujejo, se zožajo, v nekaterih primerih le začasno. Najpogostejši simptom astme je krčevita zasoplost, ki mine bodisi sama od sebe ali po inhaliranju zdravila (inhalator za astmo).

Vnetje običajno povzroči povečanje občutljivosti dihalnih poti, do tega lahko pride zaradi različnih dražljajev, zelo različnih, od mraza, prahu, alergenov, dima, ozona ali - fizične aktivnosti.

V grobem približno pet odstotkov odraslih in deset odstotkov otrok trpi zaradi astme; moški so dvakrat bolj podvrženi astmi kot  ženske.

Občasna astma se kaže tudi kot suh kašelj po vadbi, tesnoben občutek v prsih in ali povečana utrujenost in občutljivost na telesni napor. Torej tudi na športno početje, .

Vendar pa: šport, vzdržljivostni, je za astmo dober. O tem pa prihodnjič.