Bezgovo pecivo s skuto in jagodami

Z bezgom bomo morali sicer malo pohiteti, njegov čas se počasi izteka, v bolj senčnih in malo višjih legah pa še ne bo problema z njim.
Fotografija: Testo vzamemo iz pečice, ga premažemo z nadevom in čezenj vlijemo drugo polovico testa. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Testo vzamemo iz pečice, ga premažemo z nadevom in čezenj vlijemo drugo polovico testa. FOTO: Tanja Drinovec

Ko nas narava nagradi z opojnimi vonji bezgovih cvetov, se vedno znova v meni prebudijo ženski geni nabiralnega nagona in z največjim veseljem se zapodim med drevesa bezga na bližnjih jasah.



Na srečo je te prečudovite dišeče in tudi zelo zdravilne rastline na vsakem koraku in vogalu kamor se obrnem v izobilju in tako lahko potešim svoje nabiralne strasti, če jih že ne morem(znam) ob nabiranju gob.

Letos so družabna omrežja trendovsko preplavili bezgovi sokovi z jagodami  in tako bomo v današnjem sladkem receptu po »modnih zapovedih« naredili nežno in sočno pa tudi zdravo pecivo  recimo temu staromodno in klasično, za sladico po nedeljskem kosilu v čigar glavni vlogi bo torej nastopal bezeg, družbo pa mu bodo delale sladke jagode, katerih sezona je prav tako na pohodu. Z bezgom bomo morali sicer malo pohiteti, njegov čas se počasi izteka, v bolj senčnih in malo višjih legah pa še ne bo problema z njim.

Bezeg slovi po številnih zdravilnih lastnostih, rastlina pa je zelo vsestransko uporabna. Zdravi so tako listi, kot cvetovi, jeseni pa tudi plodovi, torej jagode, le da jih ne smemo uživati surovih. Cvetove nabiramo v sončnem vremenu, ker bodo tako najbolj aromatični. Bezeg pomaga pri čiščenju organizma, krepi odpornost, pomaga pri raznih boleznih dihal in spomladanskih alergijah in še mnogih drugih lastnostih.

Jajca in sladkor penasto zmešamo, dodamo, stopljeno maslo in jogurt. FOTO: Tanja Drinovec
Jajca in sladkor penasto zmešamo, dodamo, stopljeno maslo in jogurt. FOTO: Tanja Drinovec


Naše pecivo bo nežna kombinacija sočnih in zdravih sestavin, ki bo lepo  potešila energijski primanjkljaj po dolgem napornem treningu ali pa samo popestrila naš jedilnik z nekaj zdravega sezonskega izobilja, ki nam ga narava ponuja v teh dneh.
 

Za pekač 25 x 35 cm potrebujemo:


Testo:
5 jajc
150 g rjavega sladkorja
50 g stopljenega masla
Malce ruma in vanilje
1 večji lonček olja
3 žlice grškega jogurta
2 lončka pirine moke
1 lonček mandljeve moke
Limonina lupinica
Pecilni prašek
Ščepec soli

Bezeg slovi po številnih zdravilnih lastnostih, rastlina pa je zelo vsestransko uporabna. FOTO: Tanja Drinovec
Bezeg slovi po številnih zdravilnih lastnostih, rastlina pa je zelo vsestransko uporabna. FOTO: Tanja Drinovec


Nadev:
350 g skute
200 g maskarpone sira
3 jajca
Malo ruma in vanilje
Limonina lupina
120 g rjavega sladkorja
Nekaj pesti narezanih jagod
Nekaj pesti očiščenih bezgovih cvetov (brez vejic)

Naše pecivo bo nežna kombinacija sočnih in zdravih sestavin, ki bo lepo  potešila energijski primanjkljaj po dolgem napornem treningu. FOTO: Tanja Drinovec
Naše pecivo bo nežna kombinacija sočnih in zdravih sestavin, ki bo lepo  potešila energijski primanjkljaj po dolgem napornem treningu. FOTO: Tanja Drinovec


 

Priprava:


Jajca in sladkor penasto zmešamo, dodamo, stopljeno maslo in jogurt. Počasi dodajamo preostale sestavine: moko, pecilni prašek, sol, rum, limonino lupinico in vaniljo. Ko dobimo gladko zmes jo polovico vlijemo v pomaščen pekač in damo v pečico pri temperaturi 180 stopinj za dobrih deset minut. Med tem pripravimo nadev.

Zmešamo vse sestavine za nadev, nazadnje primešamo jagode in bezgove cvetove. Testo vzamemo iz pečice, ga premažemo z nadevom in čezenj vlijemo drugo polovico testa. Vse skupaj pečemo še kakih dvajset minut pri enaki temperaturi. Malo ohlajeno pecivo razrežemo na kocke in postrežemo.

***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.

Preberite še:

Komentarji: