Bliža se največji triatlonski dogodek

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Organizacijski odbor prve slovenske Ironman polovičke je v Kopru predstavil še zadnji potek priprav na športno poslastico, ki bo 23. septembra 2018 prvič tudi v Sloveniji. Prireditev je od avgusta razprodana, prijave žal niso več mogoče, za skupno 1700 udeležencev na teku za otroke Ironkids in polovičnem Ironmanu pa bo poleg organizatorjev skrbelo prek 200 posameznikov in 300 prostovoljcev. Že številke nakazujejo razsežnosti dogodka, kakršnih v Sloveniji ni veliko, če pa bodo svoje dodali še gledalci in okoliški prebivalci, bi bilo vzdušje gotovo najbolj vredno doživeti v živo.

V nedeljo 23. septembra 2018 se bodo amaterski triatlonci z vsega sveta zbrali v slovenski Istri in brez prekinitev preplavali 1,9 km, prekolesarili 90 km in pretekli še 21,1 km. 1400 tekmovalcev iz 48 držav se bo preskusilo na progi polovičnega Ironmana, med njimi je največ Italijanov, Slovencev, Avstrijcev in Nemcev, s progo pa bodo morali opraviti v časovnem limitu 8 ur in 30 minut.  Skupaj z udeleženci na teku za otroke IRONKIDS bo tako 1700 tekmovalcev.

ni podpisa
ni podpisa

Generalni direktor prireditve Milan Eržen je povedal, da so v zadnjih treh tednih imeli še približno 200 povpraševanj po posebnih štartninah, a so jih morali žal zavrniti. »S strani organizacijskega odbora vse poteka po ustaljenih tirih, glede dovoljenj imam praktično vse dogovorjeno in 23. septembra obljubljamo lep dogodek z ogromnim številom tekmovalcev in gledalcev.” Milan Eržen je že pokazal prvo majico FINISHER, ki jo bo prejel vsak tekmovalec, ki bo dirko končal. »Še enkrat pa bi se rad zahvalil vsem pokroviteljem in sponzorjem ter štirim obmorskim občinam, ki so od prvega trenutka verjeli v uspešnost za Slovenijo edinstvenega dogodka; ne nazadnje smo za odlično izvedbo angažirali tudi 300 prostovoljcev, brez katerih tekmovanja ne bi bilo mogoče organizirati.”

Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak je izrazila veselje, da bo slovenska Ironman polovička gostila športne navdušence iz kar 48 držav. »Na samem vrhu seznama najštevilnejših prijav so tudi trije najpomembnejši trgi slovenskega turizma, s katerih beležimo največje število prihodov in prenočitev: Italija, Avstrija in Nemčija. Kar četrtina tekmovalcev prihaja iz Italije, ki letno v slovenskem turizmu generira več kot 1,2 milijona prenočitev, italijanski gostje pa so s 143 evri na prvem mestu lestvice turistov z najvišjo dnevno potrošnjo. Iz Avstrije prihaja blizu 20 %, iz Nemčije pa več kot desetina vseh tekmovalcev. Dejstvo je, da iz tujine na triatlon prihaja skupno več kot 1100 udeležencev. Prepričana sem, da bo udeležence tekmovanja in tiste, ki jih spremljajo, naša dežela navdušila tudi kot odlična destinacijo za aktivna doživetja, s kakovostno športno-rekreativno infrastrukturo in pristnim gostoljubjem prebivalcev.«

 

ni podpisa
ni podpisa

Največji zalogaj za organizatorje pomeni kolesarska proga, ki bo v času dirke povsem zaprta za promet. Direktor kolesarske proge Bogdan Fink, večletni organizator kolesarske Dirke po Sloveniji, poudarja, da tako velikega in obsežnega športnega projekta s toliko zaporami, ki trajajo skozi cel dan, v Sloveniji še ni bilo. Zato že predstavlja predvidene zapore in njihove časovnice. “Trasa kolesarske dirke poteka iz tranzicijske cone preko centra Kopra, Titovega trga, mimo Luke Koper, Ankarana, preko italijanskega dela – Milje pa se vrne v Slovenijo na Črni kal do Kozine, kjer bodo kolesarji vozili dvoizmensko. Sledi spust in potem vzpon na Kubed, Gračišče, Sv. Anton in potem spust do Kopra. V tem delu bo ogromno različnih cestnih zapor. Največ zapor bo v Mestni občini Koper, ki bo zaprta med 8. in 15. uro, celoten prireditveni prostor pa bo zaprt do 22. ure. Ankaran bo zaprt dve uri med 8. in 10. uro. Italijanski del bo zaprt med 7.45 in 10.30, najdlje pa bo zaprt del med Črnim Kalom in Kozino in sicer med 7. in 13. uro, ker bo na tem delu med tekmovalci nastal že kar velik razpon. Večina tekmovalcev bo imela hitrost med 27 in 36km/h, zato se bo ta del raztegnil.

 

Zaradi tekmovanja bo s preusmeritvami delno zaprt mejni prehod Sočerga, in sicer bo promet moten od 9.30 do 13.00 ure. Vozila bomo že na hrvaški strani preusmerjali na drug mejni prehod, na Dragonjo. Zadnji del trase Marezige in Sv. Anton bo zaprt od 10.00 do 13.30 ure, saj bo na Marezigah zadnja okrepna postaja za triatlonce, preden se spustijo nazaj v Koper. Varnostni načrt izvaja Policijska uprava Koper v sodelovanju z generalno policijsko upravo Ljubljana. Na progi bo od 65 do 70 motoristov, 22 bo policijskih motorjev slovenske policije, 40 naših redarjev, sodnikov in fotografov. Spredaj bodo vozile tri rumene luči in vozilo direktorja dirke, na koncu pa zaključno vozilo za zadnjim tekmovalcem. Narejen je tudi načrt v primeru, da tekmovalci iz vode ne bodo dosegli časovne norme. Pričakujemo namreč,  da bo ob 8.25 prvi tekmovalec prišel iz vode, zadnji pa naj bi prišel okrog 9.50 ure, ko nato štarta s kolesom. Vse, ki bodo to mejo morda presegli,  bomo morali izločiti iz tekmovanja, kar je v skladu s pravili tekmovanja Ironman. Vsa obvestila o zaporah cest bomo natančno objavili v začetku prihodnjega tedna, so pa vse občine, ki so udeležene v ta projekt, o tem že obveščene.«

ni podpisa
ni podpisa

Organizatorji obljubljajo tudi lepo tekaško progo. Velik del poteka ob morju, iz tranzicijske cone gre proga po Vojkovem nabrežju mimo Luke Koper, kjer poteka po kolesarski stezi. Tekmovalci bodo potem obtekli Škocjanski zatok do avtobusne postaje v Kopru, nadaljevali čez Žusterno do Izole okoli starega mestnega jedra in se vrnili do Semedeleske ceste, kjer je tudi cilj tekmovanja. Kot pravi Goran Sambt, direktor tekaške proge, prvega udeleženca pričakujejo ob 10.45, zadnjega pa ob 14.00 uri, skladno s pravili tekmovanja pa imajo vsi na voljo največ tri ure, da pretečejo 21 kilometrov. »Pričakujemo, da se bo tekmovanje zaključilo ob 17. uri. Na trasi bo osem  okrepčilnih postaj. Kar zadeva zapore cest, bo najbolj obremenjena Izola: stari del Izole bo odrezan s prometom med 11. in 17. uro. Vse domačine in lokalno prebivalstvo naprošamo, da zapore upoštevajo, vljudno prosimo za strpnost. Seveda pa vse  vabimo, da ob progi spodbujajo in navijajo za tekmovalce.«

Plavalna trasa v resnici zahteva najmanj posegov, pa vendar bo 1400 plavalcev spremljalo najmanj 10 čolnov, 4 gliserji s potapljači in kajakaši in SUPi ter 20 reševalcev iz vode. Vmes bo še 8 sodnikov. Kot je povedal direktor plavalnega dela Vedran Žagar, je trasa dolga 1900 m. ”Prične se z 900 metri od Kopra proti Žusterni, potem se 200 metrov premika proti obali in potem še nazaj 800 metrov do pomola. Boje bodo postavljene vsakih 100 metrov, tako da bodo imeli udeleženci lažjo orientacijo pri plavanju. Štart bo ob 8. uri zjutraj, in sicer bo štartalo po šest nastopajočih naenkrat. Na vsake 3 sekunde bo štart, torej v 10 do 15 minut bodo vsi plavalci v vodi. Najhitrejši bodo iz vode že po 22. do 25. minutah, najpočasnejši pa bodo za progo rabili okoli 45 minut. Računamo, da bodo vsi v 60. do 90. minutah zunaj. Na izhodu iz vode bodo pomagali prostovoljci. Če bo vreme slabše, bomo morda traso skrajšali, a o tem se bomo odločali zadnje dni. Burja k sreči v tem zalivu ne moti.”

 

Več iz te teme:

Komentarji: