Britanski astronavt v rekordnem času pretekel maraton v vesolju

Objavljeno
25. april 2016 11.04
Posodobljeno
25. april 2016 11.04
Uredništvo, po STA
Uredništvo, po STA
Britanski astronavt Tim Peake se je na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pridružil tekačem Londonskega maratona. Na posebej prilagojeni tekalni stezi je 42-kilometrsko razdaljo premagal v treh urah in 35 minutah, s čimer je postavil Guinnessov rekord v najhitreje pretečenem maratonu v vesolju.

"Današnje jutro je bilo fantastično," je kmalu po pretečenem maratonu po telefonu sporočil Evropskemu astronavtskemu centru v nemškem Kölnu. Podvig je 44-letnik izvedel dobrih 400 kilometrov nad dejansko traso maratona, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Z dosežkom je postal najhitrejši moški maratonec v vesolju. Pred njim se je takšnega teka lotila že ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams, ki je leta 2007 v štirih urah in 24 minutah v vesolju pretekla Bostonski maraton.

Peake je imel zaradi breztežnosti precej težjo nalogo kot njegovi sotrpini na Zemlji. Na tekalno stezo je bil privezan s posebnimi pasovi, ki so ga držali k tlom. Po besedah njegovega trenerja iz astronavtskega centra Patricka Jaekla je takšen tek primerljiv teku z 20-kilogramskim nahrbtnikom na Zemlji.

Britanec, ki je pred leti Londonski maraton s časom tri ure in 20 minut pretekel že v Londonu, je rekordni tek izvedel na 131. dan svoje misije na ISS.

Na Zemlji sta s progo na eni največjih in najmnožičnejših maratonskih prireditev na svetu najhitreje opravila Kenijec Eliud Kipchoge (2:03:05) in rojakinja Jemima Sumgong (2:22:58). Kipchoge je ubranil naslov in za več kot minuto izboljšal rekord rojaka Wilsona Kipsange z Londonskega maratona leta 2014 ter le za osem sekund zaostal za svetovnim rekordom.