BTC City Ljubljana: Nove zvezde in več dirk

Objavljeno
25. februar 2015 09.02
Posodobljeno
15. oktober 2015 12.10
Mark Koghee
Mark Koghee


Ženska in moška ekipa in pred njim vodja moške ekipe Marko Polanc.

Na predstavitvi na Ljubljanskem gradu je bilo veliko pozornosti namenjene prvi ženski slovenski poklicni ekipi BTC City Ljubljana, ki se je predstavila istočasno kot mlada moška ekipa Radenske.

Slovenska ženska ekipa obstaja že drugo leto in nosi slavo ženskega kolesarstva, nakupovalnega središča BTC City in mesta Ljubljana daleč po Evropi. Ekipo, ki je naslednica ženske ekipe Kluba Polet, kjer je bilo zasejano in je vzniknilo seme zdajšnje uspešne zgodbe, zdaj sestavlja kar petnajst kolesark; izmed tistih iz zgodnejših  Poletovih začetkov je ostala le še Alenka Novak.

Novinke v Ljubljani so Azerbajdžanka Olena Pavlukina, Jelena Erić iz Srbije in pa znana italijanska ciklokros in gorsko-kolesarska zvezdnica Eva Lechner. Novinka je tudi Slovenka Anita Žnidaršič. Olimpijka Polona Batagelj, Špela Kern, Urša Pintar, Anja Rugelj in že omenjena Alenka Novak so ostale v ekipi, prav tako kot Poljakinja Eugenia Bujak, Avstrijka Martina Ritter, Italijanka Elena Valentini in Hrvatica Mia Radotić.

Lani so dekleta dokazala svetu, kako zelo napreduje slovensko žensko kolesarstvo, najboljši primer je bil dolg samostojen pobeg Špele Kern na svetovnem prvenstvu. Zaradi lanskih uspehov je ekipa dobila veliko povabil na dirke, višek sezone pa bo za dekleta nastop na tekmovanju Giro Rossa, italijanskem touru za dekleta, ki se bo tokrat začel v Ljubljani.

Sicer bo prvi start za dekleta v Toskani, že 7. marca, ko se bodo punce udarile na slavni dirki Strade Bianchi, kjer se veliko vozi po - starih makadamskih cestah.

Špela Kern, ki je lani najbolj napredovala, pravi, da so v ekipi dobre tekmovalke in da je prepričana, da bodo dobri rezultati prišli tudi letos. "Imamo odlične možnosti," je povedal  vodja ekipe Gorazd Penko in dodal, da upa, da se bo ekipa uvrstila med 20 najboljših na svetu.Mladi iz ekipe Radenske: so med namlajšimi na svetu v elitni konkurenci.

Prihodnost slovenskega kolesarstva

Moška ekipa Radenska je ponos ljubljanskega kolesarstva in je ena izmed najmlajših kontinentalnih ekip na svetu. Nastarejši, Robi Jenko (24), je že pravi veteran primerjavi z drugimi.  Od ekipe se je poslovil Luka Pibernik, ki zdaj vozi na navišjem nivoju v talijanski ekipi Team Lampre.

Vodja ekipe je izvrstni trener Marko Polanc, oče poklicnega kolesarja Jana Polanca, ki pravi, da v klubu želijo delati s talenti do 23 let in se z ekipo uvrščati na dobre dirke in biti uspešni na evropskih in svetovnih prvenstvih za mlajše člane, se pravi v kategoriji do 23 let. Ekipa Radenske se bo udeležila nedeljske tekme za Veliko nagrado Izole.