Čez drn in strn v Vipavski dolini

Objavljeno
21. januar 2015 09.01
Posodobljeno
13. marec 2015 01.03
Uredništvo
Uredništvo
Pred nami je nova tekaška prireditev Ultra Trail Vipavska dolina, ki jo med 8. in 10. majem organizira Planinsko društvo Vipava. Organizatorji so pripravili tri razdalje: 100 km, 50 km in 25 km, ki bodo omogočile tekačem, da bodo spoznali Vipavsko dolino (Ajdovščina, Vipava) iz vseh zornih kotov.

Najdaljša, 100-kilometrska preizkušnja povsem obkroži Vipavsko dolino: iz Ajdovščine se vzpne na Goro, od tam po Robu, mimo Otliškega okna na najvišji vrh Mali Golak, čez Čaven in Kucelj nazaj v dolino. Pot omogoča tekačem bogate razglede od Jadrana pa do Alp, tek skozi Trnovski gozd in strm spust v dolino, proti najnižji točki proge, kjer proga preči dolino.

Ob vzponu na južne obronke Vipavske doline se pridruži še 50-kilometrska preizkušnja, bogati razgledi, skozi vinograde, ravno pravi čas za okušanje vipavskih češenj.

Najkrajša, 25-kilometrska trasa zaključuje krog okoli Vipavske doline s strmim vzponom na Nanos – Pleša ter tekom skozi gozd in krasen spust v dolino proti cilju.

Organizatorji so prepričani, da bo Ultra trail Vipavska dolina tekače navdušil z izvirno speljano progo,  z razgledi, naravo, krajino in okusno ponudbo na okrepčevalnicah. Tekaške preizkušnje bo obogatil bogat spremljevalni program (predavanja, pohodi, Okusi Vipavske), ki se bo nadaljeval v naslednjem tednu in zaključil z 10. Plezalnim vikendom Tura.

Večina poti je speljana po planinskih poteh, makadamskih poteh, nekaj pa tudi po asfaltu. Ultra preizkušnja ponuja skupaj 4.474 metrov vzpona. 

Vse o tekaški prireditvi Ultra Trail Vipavska dolina je na voljo na spletni strani www.100utvv.si in na Facebook strani 100 Ultra Trail Vipava valley.