Clafoutis s češnjami

​Ko je zmes gladka in tekoča, češnje stresemo na pomaščen pekač, zmes pa prelijemo preko češenj, ki smo jih lepo razporedili po pekaču.
Fotografija: Govorimo o nekakšni zlivanki iz jajc, moke in sladkorja, ki se polije preko svežega sadja. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Govorimo o nekakšni zlivanki iz jajc, moke in sladkorja, ki se polije preko svežega sadja. FOTO: Tanja Drinovec

Konec šolskega leta me še iz mojega oddaljenega otroštva med drugim spominja tudi na nabiranje poznih češenj na sosedovem vrtu. Ta čudoviti slastni plod se počasi poslavlja iz naših tržnic in vrtov, kakor pa letos opažam vsaj v moji okolici, je kar lepo in  bogato obrodil.



Tokrat si bomo privoščili preprosto sladico, francoskega izvora, kjer so običajno ključni in prepoznavni akter češnje, ki naglasijo sladico in ji pridajo svoj pečat in karakter. 

Govorimo o nekakšni zlivanki iz jajc, moke in sladkorja, ki se polije preko svežega sadja. Sicer pa je ta jed pogosta v različnih izvedbah s poljubnim sadjem, velikokrat tudi jagodami, marelicami in še marsičem.

V našem clafoutisu bodo torej nizkokalorične češnje z veliko zdravimi vitamini. Poleg njih pa ne potrebujemo veliko drugih surovin. Za malo bolj zdravju prirejeno različico bomo poleg jajc uporabili še kokosov sladkor in pirino moko.
Sladica je lahkotna in ne predstavlja prevelikega kalorijskega zalogaja, po dobrem treningu pa zagotovo lepa nagrada in plačilo za vloženi trud.

Jajca posujemo z malo sladkorja, cimeta in polijemo z malce ruma. FOTO: Tanja Drinovec
Jajca posujemo z malo sladkorja, cimeta in polijemo z malce ruma. FOTO: Tanja Drinovec

 

Za pekač 25 x 35 cm potrebujemo:


Cca.  400g češenj
Cimet
3 jajca
Nekaj žlic sladkorja
Malo ruma
130 g pirine moe
60 g kokosovega sladkorja
Vaniljev sladkor
250 ml mleka
0, 5 dl sladke smetane
Ščepec soli
Maslo za pekač
 

Priprava:


Jajca posujemo z malo sladkorja, cimeta in polijemo z malce ruma. Jajca dobro stepemo, dodamo sladkor, vaniljo, moko, sol. Nazadnje primešamo moko, mleko in smetano.

Ko je zmes gladka in tekoča, češnje stresemo na pomaščen pekač, zmes pa prelijemo preko češenj, ki smo jih lepo razporedili po pekaču. Pecivo pečemo približno 40 minut pri temperaturi 180 stopinj. Razrežemo in še malo topo pojemo.

Za malo bolj zdravju prirejeno različico bomo poleg jajc uporabili še kokosov sladkor in pirino moko. FOTO: Tanja Drinovec
Za malo bolj zdravju prirejeno različico bomo poleg jajc uporabili še kokosov sladkor in pirino moko. FOTO: Tanja Drinovec


***
Tanja Drinovec študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
 

Preberite še:

Komentarji: