Človek, ki vas bo v cilju čakal s »petko«

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

»Zelo malo trenutkov v zadnjih desetih letih je takih, ko so ljudje res srečni. Čas teka na Ljubljanskem maratonu je – čas sreče. Ene malo šepave, ampak vendarle sreče,« je bilo ob  jubilejni, 20. izvedbi maratona povedano v filmu o našem maratonu. Ljubljanski maraton je dogodek Ljubljane, praznik teka in velik organizacijski zalogaj, zato ga predstavljamo v pogovorih z županom mesta Ljubljana Zoranom Jankovićem, ki je gotovo zelo zaslužen, da je prireditev preživela in se tako zelo razvila.

Kako vi kot »glavni v mestu« pričakujete ta zadnji oktobrski vikend, je za vas tudi srečen?

Maratona se vsako leto posebej veselim. Ta dan v mestu prevladuje posebna energija in občutek, ko mestne ulice preplavijo tekačice in tekači, ob trasi pa jih spremljajo in spodbujajo navijači, je izjemen. Sam po več ur stojim v cilju, kjer tekačicam in tekačem čestitam s »petko«. Prav vsi, ki pretečejo tako maraton kot polmaraton, so zame zmagovalci.

Kako pa s prireditvijo, v dveh dneh se bo zvrstilo 11 tekmovanj, diha Ljubljana? Se je večina Ljubljančanov udeleži ali se še najdejo takšni, ki imajo zaradi nje težave, vendarle gre za poseg v mesto, promet?

Prepričan sem, da večina Ljubljančanov živi s prireditvijo in se je tudi udeležuje, bodisi kot tekači bodisi kot navijači. Ve se, da je prometni režim v času maratona nekoliko spremenjen, in temu se je treba prilagoditi. Z ukrepi, kot sta brezplačno parkiranje na parkiriščih P+R ali brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi za udeležence maratona in njihovo spremstvo, še bolj spodbujamo občane in okoliške prebivalce k obisku prireditve. Če pa se kljub temu najdejo posamezniki, ki se temu ne morejo prilagoditi, potem je bolje, da ta dan ostanejo doma. Čeprav sem prepričan, da so s tem prikrajšani za izjemno športno in družabno doživetje.

Kateri so po vašem mnenju atributi glavnih mest, na primer po Evropi? Je eden tudi ta, da mora imeti maraton? Kaj je po vašem mnenju maraton dal Ljubljani, nas Evropa zaradi te prireditve drugače zaznava, se odziva na nas?

Vsako mesto ima neko svojo posebnost, zaradi katere je poznano in po kateri je zaslovelo. Za Ljubljano je to nedvomno naziv zelena prestolnica Evrope 2016, in če se izrazim v športnem žargonu – letos smo šampioni Evrope. Zaradi naziva smo postali prepoznavni po vsem svetu. Mnoga mesta nas vabijo na srečanja, z nami si želijo deliti primere dobrih praks in se od nas učiti. Z veseljem jim prisluhnemo, ker smo prepričani, da mesta morajo živeti po načelih trajnostnega razvoja, če želimo ohraniti naš planet za prihodnje generacije. Podobno je tudi na področju športa, zato sem prepričan, da v koledarju ljubiteljev in privržencev maratona svoje mesto najde tudi Ljubljanski maraton. Dokaz za to je vsakoletno povečanje števila tekačic in tekačev.

Koliko je ljubljanski maraton tudi priložnost za slovenski turizem, kaj pričakujete letos?

Glede na to, da so na lanski maraton prišli udeleženci kar iz 47 držav in da število udeležencev iz leta v leto raste, je to odlična priložnost, da nekateri prvič spoznajo Ljubljano, drugi pa odkrijejo, kaj vse se je v zadnjem letu v njej še polepšalo. Udeleženci velikokrat povedo, da so svoj obisk podaljšali, saj jih je mesto navdušilo, in nedvomno bo tako tudi letos. Šport in turizem sta povezana in vplivata drug na drugega, česar se v Ljubljani dobro zavedamo; še leta 2006 je bilo v Ljubljani le 400.000 nočitev, lani že 1,2 milijona, število pa letos še raste.

Kako pa vse to vpliva na vas osebno, saj gre za sporočilo o nujnosti zdravega življenjskega sloga. Ste tudi sami aktivni?

Seveda. Šport je moja velika ljubezen in v preteklosti sem mu posvečal veliko prostega časa, zdaj pa se kot navijač in gledalec udeležujem številnih tekem. Nekajkrat na teden se odpravim na Golovec, kjer si nabiram energijo in moč za nove izzive. Vedno poudarjam pomen športa: pri starejših to pomeni preventivo (zdrav način življenja), pri mladih pa te šport uči vztrajnosti in delavnosti, kar je formula za uspeh nasploh. Brez vztrajnega dela tudi dobrih rezultatov ni. In to zelo dobro vedo tekačice in tekači, ki se odpravijo na maraton.

Imate vpogled v izkušnje drugih glavnih mest; kakšne so te izkušnje in kje je Ljubljana v primerjavi z drugimi?

Dobivamo številne pohvale za organizacijo in izvedbo maratona, kar je predvsem zasluga ekipe Timinga Ljubljana, ki skrbi, da vse poteka po načrtih. Ker smo zelena prestolnica Evrope, smo že lani uvedli trajnostna načela tudi pri organizaciji maratona – sprejeli smo zavezo Zero waste, kar pomeni, da ločujemo odpadke in si prizadevamo za njihovo zmanjšanje in koristno uporabo. Zavezo bomo podpisali tudi letos.

Gospod župan, glede na to, da je po vašem mnenju Ljubljana najlepše glavno mesto na svetu, je povsem realno pričakovati, da bi bila tudi najuspešnejša, kar zadeva tek. Lanska želja o svetovnem rekordu še vedno ostaja, tudi nagrada? Nameravate letos nagraditi še kak dosežek?

Majhen popravek: Ljubljana je zame med vsemi mesti najlepše mesto na svetu.  Seveda si želimo tudi svetovnega rekorda in videli bomo, ali bo želja uresničena. Nagrade najboljšim bodo zagotovljene. Zgovoren je tudi podatek, da je Ljubljana na prvem mestu po številu tekačev na število prebivalca.

Kaj si kot župan Ljubljane želite za ta zadnji oktobrski vikend in za največjo športnorekreativno prireditev pri nas?

Želim si, da bi potekala v duhu zdrave tekmovalnosti, tovarištva in prijateljstva ter zavedanja, da uspe vsakdo, ki sledi svojim sanjam in je vanje pripravljen vložiti tudi svoj trud. Prav vsak udeleženec maratona je zmagovalec. Tudi če bo vreme slabo, bomo tam. Predvsem pa si želim sončnega vikenda.

Več iz te teme:

Komentarji: