Človek preplaval tudi Mrtvo morje

Objavljeno
16. november 2016 10.11
Posodobljeno
16. november 2016 10.11
L. Š.
L. Š.


Skupina plavalcev je danes preplavala zelo slano Mrtvo morje med Izraelom in Jordanijo. Okoljevarstveniki, ki so organizirali plavanje, so podvig označili za prvega tovrstnega v zgodovini. 26 plavalcev, zbranih z vseh koncev sveta in opremljenih s posebnimi maskami, je za 17 kilometrov dolgo pot potrebovalo sedem ur, poroča STA.

Plavalni dogodek je priredila dobrodelna organizacija EcoPeace, ki sicer opozarja na pomen znamenitega morja, ki vsako leto upade za približno en meter.

EcoPeace je zato zbral 26 plavalcev z vsega sveta, ti pa so s posebnimi maskami, potrebovali so jih zaradi slanosti vode - Mrtvo morje je kar desetkrat bolj slano kot Sredozemsko morje - 17 kilometrov premagali v sedmih urah. Zaradi visoke vsebnosti mineralov je težko plavati normalno, voda pa je bila med plavanjem mirna.

"Bilo je težje, kot smo pričakovali. Najhuje je bilo zaradi sonca, občutek soli na koži je zelo moteč. Imaš občutek, da goriš," je povedal 40-letni Samuel Moran iz Španije. Najstarejši plavalec je imel 68 let. Med njimi ni bilo nobenega Jordanca.

Organizatorji menijo, da ni še nihče preplaval Mrtvega morja. Izraelska vojska za zdaj še ni potrdila, ali to drži.

Eden od direktorjev EcoPeaca za Bližnji Vzhod, je dejal, da je bil dogodek "globalni poziv za ohranitev tega neverjetnega morja".

"To je najnižja točka na svetu, to so najgloblje slane vode na svetu, gre za unikatno vodo, ki na žalost v zadnjih 50 letih močno upada," je povedal.

Strokovnjaki menijo, da se bo Mrtvo morje izsušilo do leta 2050. Zmanjševanje gladine morja se je začelo v 60. letih, ko so Izrael, Jordanija in Sirija začele preusmerjati reko Jordan, ki je glavni vodni vir za Mrtvo morje.