Deset najboljši tekaških copat 2019: 5.mesto

Objavljeno
06. junij 2019 07.06
Posodobljeno
06. junij 2019 07.06
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik

Saucony Ride 9,  peto mesto


Smo na petem mestu seznama  desetih najboljših copat po izboru spletne strani RunerClick, kjer zelo kakovostno ocenjujejo tekaško obutev.  Dodajamo tudi nekaj svojih spoznanj, ki smo jih dobili na naših testih, pogledali pa smo tudi v zgodovino, kdaj so podjetja, ki izdelujejo prestižno obutev, nastala, in kaj se jim je morda na njihovih poteh pripetilo.


Saucony. Zgodovina, ugled. Pred 121 leti, leta 1898, so v podjetje ustanovili v ameriški Pennsylvaniji, v Kutztownu. Ime je dobilo ime po bližnjem potoku. Leta 1910 je ruski emigrant A. R. Hyde v Cambridgeu v Massachusettsu začel izdelovati čevlje z imenom Hyde Athletic Industries, čez čas je postalo znano po izdelovanju atletskih čevljev in leta 1960 so kupili podjetje Saucony. Leta 1979 sta bila že kar dva Sauconyjeva modela med desetimi najboljšimi. Nato je šlo samo še navzgor in v osemdesetih se  je ime Hyde thletic Industry spremenilo v Saucony. V osemdesetih je podjetje prišlo v domeno velikanskega podjetja Wolverine World Wide, ki je specializirano za obutev.


Podobno kot tudi ameriški Brooks tudi Saucony dolgo ni bil znan v naših krajih, med poznavalci pa se je ime izgovarjalo s spoštovanjem. Zdaj je k sreči tako, da nam je ta obutev dosegljiva.
Pri Sauconyju jim je uspelo narediti še en izvrsten tekaški copat: Ride 9. V njem je veliko tistega najboljšega, kar je krasilo predhodnika, dodali pa so še nekaj izboljšav, ki bodo sloves tega po vsem svetu priznanega izdelovalca tekaške obutve še utrdile.
Novi copat si je vredno ogledati, poln novosti je. Zgornji del obuvala je narejen iz mrežastega materiala, ta je zelo zračen, ki je ojačan s pasovi in Flexfilm tehnologijo, ki je podpora morebitnim pomanjkljivostim našega skeleta.
Optimalna udobnost je posledica več stvari, vključujoč vrhnjem delu podplata, ki vrača energijo (Everun) in vmesnemu podplatu, ki je narejen iz dveh različno gostih materialov.
Za blaženje udarcev in njihovo absorbcijo so pri Sauconyju razvili SRC sistem območij na podplatu, tam, kjer se ta najbolj odločno sreča s tlemi.  Na trših in zahtevnejših podlagah je to sijajno pomagalo. Da copat lahko dogo živi z nami pripomorejo IBR+ točke na že tako zelo obstojnem Tri-flex XT-900 karbonsko-gumastem podplatu.


Saucony ima lepo zgodovino in, dobre izdelke, in če nekateri izdelovalci stavijo na blišč, je pri Sauconyju tako, da je včasih kombinacija dobre tehnologije in znane in prave oblike lahko največ, kar lahko tekač dobi.
Copat je v zadnjem delu narejen tako, da bo dobro služil na stadionu, asfaltu in tekaški stezi v fitnesu, sprednji del dovoljuje hitre teke, pa tudi pol- in maratonske razdalje. Najbolje bo obutev sedla tistim z nevtralnim stopalnim lokom.
Cena copata je višja, vsekakor pa to niso najcenejši copati te firme. Če pogledamo razmerje med ceno in kakovostjo pa je cena fair.

 


Prednosti:
Zelo kakovosten in vzdržljiv podplat
Dobro zračen zgornji del obuvala
Posebej obdelani deli podplata, kjer je pritisk na podlago največji

Pomanjkljivosti:
Pazite na pravo izbiro številke, zdi se, da so tokrat številke manjše kot doslej

Naslednjič: Hoka One One Clifton 3

 

Pripravil Primož Kališnik, po RunnerClick