Deset najboljših tekaških copat 2019: 7. mesto

Objavljeno
25. junij 2019 08.06
Posodobljeno
25. junij 2019 08.06
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik

Brooks Ravenna 7,  sedmo mesto
 

Na sedmem  mestu med deseterico najboljših s seznama  desetih naj copat po izboru spletne strani RunerClick je Brooksov model Ravenna 7.

Povzemamo spoznanja testerjev in  dodajamo tudi nekaj svojih spoznanj, dobljenih na naših testih o Brooksovi obutvi na splošno, pa tudi o tem modelu. Pogledali smo  pa tudi v zgodovino, kdaj so podjetja, ki izdelujejo prestižno obutev, nastala. In kaj se jim je na poti dogajalo.


Pri Brooksu je to že drugi pogled. Kar dva modela imajo med najboljšimi!
Brooks je znano in spoštovano ime v svetu tekaških copat – in starejši tekači se lahko spomnimo, kako spoštljivo je bilo to ime izgovarjano (podobno kot Saucony) pred desetletji, ko jih pri nas še ni bilo mogoče dobiti.


Podjetje Brooks Sports je pred 105. leti  ustanovil John Brooks Goldenberg (leta 1914) v Philadelphiji v Pennsylvaniji. Danes je sedež v Seattlu v državi Washington in je del giganta Berkshire Hathaway. Tam je glavni slavni Warren Edward Buffett.
Pri Brooksu so prvi so uporabili gumo EVA, bili so začetniki pri vprašanjih, ki so jih zaznali tekači s pretirano pronacijo. Brooks je bil popularen v sredini sedemdesetih, podjetje je v osemdesetih po spletu nesrečnih okoliščin bankrotiralo, a n  ugasnilo,   izvlekli so se in ostali v igri.
Zdaj je podjetje znano tudi po tem, da je tajnostno naravnano in  družbeno odgovorno.
Kot smo omenili že pri njihovem modelu Ghost 9, ki je na lestvici drugi, ima Brooks na trgu tekaških copat zelo pomembno vlogo. Že zelo dolgo dajejo na trg kakovost in obutev, ki je zares odlična za tek, ki se dobesedno hoče izkazati, ves čas pri Brooksu želijo ostati v vrhu.
In tudi z modelom Ravenna 7 jim to uspeva.


Čeprav se morda zdi na prvi pogled copat manj ambiciozno zasnovan pa ni tako. Predvsem pa je model  idealne za srednje močno čezmerno pronacijo. Premore ustrezno mehkobo in ravno prav stabilnosti, zahvaljujoč zelo skladno delujočemu vmesnemu podplatu (BioMoGo). Dodatno je vgrajen izboljšan udarni del pod peto, ki zmanjšuje moč udarcev. Tekaču to pomaga, da mehkeje prenaša težo in se poda iz koraka v korak in seveda mehkeje pristaja v novem koraku. Čeprav je zgornji del copata zelo zračen, omogoča izjemno prezračevanje, hkrati pa ponuja zelo solidno zaščito pred morebitnimi ovirami na poti, obenem pa ohranja stopalo dovolj hladno in mu zagotavlja udobje. Zgornji del je ojačan še z brezšivno prevleko, tako ta del ponuja nogi še nekaj dodatne opore, poskrbi pa tudi za daljšo življenjsko dobo copata.


Copat ima vse. Narejen je za udobnost in teke na dolge razdalje.
Nekaj zamere, če tako rečemo, je le ob spoznanju, da številke niso povsem v skladu s tistim, kar pričakujemo. No, saj tudi naše noge niso vedno take, kot naj bi bile, ni res?
Cena je morda videti nekoliko visoka, zlasti če kupec ne ve, kako dober izdelek v resnici kupuje.
Zagotovo je to izjemen copat, odlična izbira, s tem copatom boste uživali in udobno tekli tako na cesti kot na tekaški stezi v fitnesu ali doma.


Prednosti:
Idealna izbira za čezmerne pronatorje.
Področje pod peto dobro blaži udarce.
Brezšivni zgornji del je blagodejen za noge.
Izjemno zračen je in dobro odvaja znoj.

Pomanjkljivosti:
Nekaj težav je lahko,  da najdete ustrezno številko

 

Pripravil Primož Kališnik, po RunnerClick