Deset najboljših tekaških copat 2019: 8. mesto

Objavljeno
14. junij 2019 08.06
Posodobljeno
14. junij 2019 08.06
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik
Adidas Supernova Sequence 9,  osmo mesto
 

Morda skozi zgodovino najbolj zveneče ime iz sveta športne opreme je pristalo na osmem  mestu med deseterico najboljših s seznama  desetih naj copat po izboru spletne strani RunerClick. Povzemamo spoznanja testerjev in  dodajamo tudi nekaj svojih spoznanj, dobljenih na naših testih o Brooksovi obutvi na splošno, pa tudi o tem modelu. Pogledali smo  pa tudi v zgodovino, kdaj so podjetja, ki izdelujejo prestižno obutev, nastala. In kaj se jim je na poti dogajalo.


Adidas AG je nemška mednarodna korporacija, ustanovljena 18. avgusta 1949 v nemškem mestu Herzogenaurach na Bavarskem. Adidas je največji proizvajalec športne opreme v Evropi in drugi največji na svetu, takoj za ameriškim Nikeom. Korporacija ima v lasti znamko Reebok ter del nogometnega kluba FC Bayern München. Več o zgodovini na koncu, namenili smo ji več »wiki« prostora.
Adidas se je uvrstil na prestižni seznam z modelom Supernova Sequence 9. Ta copat združuje uporabnost adidasove Boost tehnologije, ki s pomočjo zelo lahkega vmesnega podplata zagotavlja vračanje vložene energije. Seveda ta model premore še kar nekaj odlik, ki ga z razlogom uvrščajo na seznam.

 

Adi Dassler


Zgornji, mrežasti del copata je narejen tako, da se prilagaja različnim oblikam stopal, kar je, glede na to, da se naša stopala md seboj  zelo razlikujejo, pomemben podatek. FitBand dodatki dodajajo še več opore nogi, obenem pa ji omogočajo, da je gibanje stopala še vedno naravno.
Vmesni podplat premore poleg že omenjenega vračanja energije še dodatek Stableframe, ki poteka po vsej dolžini podplata. Zasnovan je tako, da omogoča  ustrezen nadzor noge  skozi vse faze tekačevega koraka.
Sequence Torsion system je še dodatna lastnost copata, ki zagotavlja optimalen prehod iz enega v drug tekaški  korak.


Prednosti:
Vmesni podplat vrača vloženo energijo.
Stableframe zagotavlja optimalno vodenje noge.
Zgornji del copata je narejen tako, da se prilagaja vsaki nogi.
FitBand omogoča naravno gibanje noge .
Pomanjkljivosti:
Morda bo sprednji del copata za koga preozek.

 

Rudi Dassler

 

Pa še obljubljeno o zanimivi zgodovini.
Christoph Von Wilhelm Dassler je bil delavec v tovarni čevljev, njegova žena Pauline pa je upravljala malo pralnico v Bavarskem mestu Herzogenaurach. Ko je končal šolo, se je njun sin Rudolf »Rudi« Dassler pridružil svojemu očetu v tovarni čevljev. Po povratku iz prve svetovne vojne je zasedel mesto upravitelja v tovarni porcelana, kasneje pa upravitelj podjetja prodaje usnja na veliko v Nurembergu. Adolf »Adi« Dassler je začel proizvajati lastno športno obutev v mamini čistilnici po njegovem povratku iz prve svetovne vojne. Julija 1924 se je njegov brat Rudolf vrnil v Herzogenaurach, da bi se pridružil poslu mlajšega brata, podjetje je postalo Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Tovarna čevljev bratov Dassler) in se razširilo. Leto 1936 in olimpijske igre v Berlinu.  Adi Dassler se je s  svojim kovčkom, polnim tekaških čevljev, peljal iz Bavarske po eni prvih hitrih cest do olimpijske vasi in prepričal ameriškega sprinterja Jesseja Owensa, da jih poskusi in s tem postal prvi sponzor kateremukoli Afroameričanu. Z Owensovimi štirimi zlatimi medaljami si je Dasslerjeva obutev zgradila temelj za ugled med najbolj znanimi svetovnimi športniki. Posel se je razcvetel in brata Dassler sta vsako leto pred drugo svetovno vojno prodala 200.000 parov čevljev.


Med vojno je večji razkol med obema bratoma prišel do kritične točke, po bombnem napadu v Alliedu leta 1943, ko sta se Adi in njegova žena zatekla v isto zaklonišče, kjer je že bil brat Rudolf s svojo družino. Misleč na vojna letala je Adi rekel: »Barabe so spet nazaj!«, ampak Rudolf je bil prepričan, da je to letelo na njega in njegovo družino. Ko so kasneje ameriški vojaki zajeli Rudolfa in ga obtožili, da je član SS, čeprav ni bil, je bil prepričan, da ga je izdal brat Adi. Ko je ameriška vojska že skoraj popolnoma uničila tovarno Dolbury, kjer so med 2. svetovno vojno proizvajali proti tankovsko orožje, je Käthe, žena Adija Dasslerja, prepričala ameriško vojsko, da je ta tovarna in njeni delavci usmerjena le v proizvodnjo športnih čevljev, so ji prizanesli. Ameriške okupacijske sile so pozneje postale glavni kupec čevljev bratov Dassler. Brata sta šla vsak na svojo pot leta 1947, ko je Rudi ustanovil novo podjetje, ki se je imenovalo Ruda (iz njegovih začetnic imena in priimka), kasneje se je preimenovala v Pumo. Adi pa je uradno registriral podjetje Adidas (prav tako iz začetnic njegovega imena ter priimka) leta 1949. Čeprav večina populacije misli, da ime Adidas izvira iz začetnic stavka All Day I Dream About Sports, ni tako, saj ime prihaja iz ˝Adi˝ (vzdevek Adolfa) in ˝Das˝ (Dassler).


Prva leta in rivalstvo s Pumo po razdelitvi sta se Puma in Adidas podala v ostro in grenko rivalstvo. Brata se nikoli nista več uskladila, in čeprav sta sedaj oba pokopana na istem pokopališču, sta pokopana narazen, kolikor je le možno. Leta 1948, na prvi nogometni tekmi po 2. svetovni vojni, so marsikateri člani nemške nogometne ekipe nosili čevlje Puma.


Štiri leta kasneje, na poletnih olimpijskih Igrah leta 1952 v Helsinkih, je Josy Barthel v teku na 1500 metrov osvojil prvo zlato medaljo za Pumo. Na poletnih olimpijskih igrah leta 1960, je Puma plačala nemškemu šprinterju Arminu Haryju, da nosi njihove čevlje v finalu teka na 100 metrov. Hary je pred tem nosil adidasove in Adolfu rekel za plačilo, vendar je ta zavrnil njegovo zahtevo. Nemčija si je prislužila zlato v Pumi, za slovesnost pa so izbrali adidasove, na presenečenje bratov Dassler; Hary je upal, da bo zaslužil od obeh, vendar je bil Adi tako besen, da je olimpijskemu prvaku odpovedal pogodbo.


Tudi zgodovina po tem je zelo pisana; morda jo ob priliki vzamemo pod drobnogled.
Vsekakor pa je Adidas edini, ki lahko tekmuje s firmo Nike.

 

Pripravil Primož Kališnik, po RunnerClick