Deset najboljših tekaških copat 2019: 9. mesto

Objavljeno
24. junij 2019 07.06
Posodobljeno
24. junij 2019 07.06
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik

Nike Flyknit Racer, deveto mesto
 

Morda danes najbolj zveneče ime iz sveta športne opreme je pristalo na devetem  mestu med deseterico najboljših s seznama  desetih naj copat po izboru spletne strani RunerClick. Povzemamo spoznanja testerjev in  dodajamo tudi nekaj svojih spoznanj, dobljenih na naših testih o Nikeovi obutvi na splošno, pa tudi o tem modelu. Pogledali smo  pa tudi v zgodovino, kdaj so podjetja, ki izdelujejo prestižno obutev, nastala. In kaj se jim je na poti dogajalo.


Sedež tega velikanskega ameriškega podjetja je v Portlandu v Oregonu. Nike je največji izdelovalec atletskih copat in opreme na svetu in glavni izdelovalec športne opreme.
Podjetje je nastalo leta 1964 kot Blue Ribbon Sports, ustanovila sta ga danes  slovita Bill Bowerman in Phil Knight. Leta 1971 se je preimenovalo v Nike, ime je dobilo  po grški boginji zmage. Znamenita Nikeova kljukica je nastala kot zaščitni znak leta 1971, zrisala jo je oblikovalka Carolyn Davidson in za to prejela današnjih  217 dolarjev.  Kasneje sta ji lastnika podarila 500 delnic, vrednih milijon dolarjev.


Bill Bowerman naj bi prvi model naredil za Otisa Davisa, študenta in tekača, ki je leta 1960 na olimpijskih igrah osvojil dve zlati medalji; Bowerman je bil tudi njegov trener. Obstaja tudi zgodba, da naj bi Bowerman prvi par naredil za Phila Knighta, ki  je treniral tudi njega. Danes 81-letni Knight je velik filantrop. Pokojni Bowerman pa je bil tudi slovit trener, ki je treniral 31 ameriških olimpijcev! Trener je bil 24 let.


Ne glede na športno panogo je Nike vedno zelo resen tekmec. Kakovost, uporabnost in lastnosti in celo zunanja podoba so lastnosti, ki jih ljudje preverijo, preden kaj kupijo.
Nike Flyknit Racer je drugi model največjega izdelovalca športne opreme na svetu, ki se je znašel med najboljšimi na svetu.
Pri Nikeu najbolje vedo, zakaj so se  pojavili z izdelkom, ki ni povsem po njihovem konceptu, vendar pa so ga »zavili«  dovolj preprosto podobo in kot tak je uporaben v več vlogah.
Ta Racer združuje dve najnovejši tehnologiji, sistem blaženja Lunaron in peresno lahko Flyknit za zgornji del obuvala.
Ko to združimo, dobimo vzdržljiv in zelo lahek tekaški copat, ki ponuja neverjetno udobje, ujeto v preprosto, vendar pa zelo odzivno obliko.
Dodan je še Air Zoom dodatek v prednjem delu copata, in srednji Phylon podplat, oboje za še več udobja in kakovostnega vrtenja nog po tekaško.
Zelo poseben je predvsem zgornji del, zelo zanimivo je pleten, vse v pš to podobo ujeto pa naj bi zagotavljajo tekaču še boljši oprijem noge.
Pri Nikeu so se s tem izdelkom precej izkazali, v liniji Flyknit je precej različnih modelov, večina jih premore Lunarlon blaženje. Videti je, vsaj za zdaj, da je to Nikeova pot, kot so si jo pri tekaških čevljih začrtali za naprej.


Zdi se, da so ti tekaški copati zelo lepo sprejeti na trgu, odzivi uporabnikov so ugodni; ker je to nov izdelek, cena zagotovo ne bo nizka. Ko bo obuvalo na trgu dlje časa, se bo verjetno spustila tudi cena. Zaenkrat pa je predvsem tako, da če iščete presno lahke tekaške copate, z veliko tehnologije in zanimivo podobo, s katero boste zares v stilu, potem je to zagotovo prava stvar.


Nekako preprosta podoba tega čevlja z ne preveč vidnimi zunanjimi dodatki  obljublja, da s copati ne bo težav, zato so jih testerji  še toliko raje uvrstili na lestvico najboljših.


Prednosti:
Zelo lahki so, zgornji del je zelo zračen.
Sistem Air Zoom v peti ponuja še dodatno udobje.
Copat lahko uporabljate v zelo različnih pogojih.
Vrhunska kombinacija udobja in odzivnosti zaradi gume Lunarlon in vmesnega podplata Phylon.
Preprosta, nikakor ne glomazna oblika  ponuja iste ali boljše lastnosti  kot večji in težji copati konkurence.
Pomanjkljivosti: Cena. 

Pripravil Primož Kališnik, po RunnerClick