Deseterica najboljših snežnih desk 2014/2015

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Burtonov process flying V

ni podpisa
ni podpisa

Prva deska na seznamu je Burtonov vsestranski deskarski »švicarski nož«. Vodilni svetovni proizvajalec snežnih desk, deskarske opreme in oblačil, ameriški koncern Burton, je za letošnjo sezono na trg poslal desko, ki je na testu navdušila z vsestranskostjo. Predvsem pa je deska process flying V za izvajanje trikov in drugih vragolij v snežnem parku in kanalu, kar je razumljivo, kajti pri snovanju deske sta sodelovala Burtonova deskarja Mark McMorris in Jussi Oksanen.

Zaradi klasične zasnove twin in srednje čvrstosti je primerna za skorajda vse sloge in ravni znanja deskanja, saj z njo lahko brez strahu s parka zavijete na urejene in neurejene terene (all mountain). Gre za vsestransko desko, s katero lahko povsem dostojno uživate v globokem pršiču, za kar so konstruktorji poskrbeli s camberjem. Prednost Burtonovega izdelka so tudi tako imenovani robniki forstbite, ki zagotavljajo izvrsten oprijem tudi takrat, kadar razmere niso optimalne in je snežna podlaga zamrznjena oziroma prevladuje trd in zbit umeten sneg.

Salomonov wonder

ni podpisa
ni podpisa

Salomon v svetu deskanja slovi po izdelavi izvrstnih desk, za katere pa kupcu ni treba odšteti vrtoglavih zneskov. Takšna deska je tudi wonder, ki je na testu prepričala z izjemno vodljivostjo in hitrostjo na urejenih terenih.

Odlikuje jo tudi univerzalnost, saj gre za izdelek iz naslova all mountain. Profil izraža poudarjen camber, medtem ko so snovalci za drsno ploskev izbrali izjemno hitro maso, ki ustvarja manj trenja. Med testom je deska opozorila nase tudi z dobrim oprijemom robnikov in vodljivostjo, to pomeni, da lahko z njo brez strahu režete hitre in ostre zavoje na trših podlagah. Seveda to ne pomeni, da je deska v pršiču popoln polom. Daleč od tega, kajti tukaj se izrazi že omenjeni camber.

Deska je primerna za celoten spekter znanja, saj lahko z njo ležerno uživajo tudi bolj izkušeni deskarji.

K2-jev raygun

ni podpisa
ni podpisa

Ameriški K2 med deskarji in smučarji, ki uporabljajo njihove izdelke, slovi kot nadvse kvaliteten izdelovalec opreme. Njihovi izdelki, pa naj gre za deske ali smuči, so znani predvsem po neverjetni trpežnosti, saj uporabniku običajno vzorno služijo še leta po nakupu. V to kategorijo nedvomno sodi tudi raygun, ki je zasnovan za začetnike. Je lahkotna in vodljiva deska, v prvi vrsti primerna za park in snežni žleb, vendar samozavestno preigrava tudi vlogo vsestranske, all mountain, deske.

Na testu se je pokazala kot živahni izdelek, ki hitro prehaja z robnika na robnik, testne deskarje je deska prepričala tudi z igrivostjo. Prepričljivo je zarezala tudi na trših in poledenelih terenih in je kot takšna zanimiva izbira za deskarje s srednjo ravnjo znanja.

Burtonov social

ni podpisa
ni podpisa

Za deskarke je Burton na trg poslal desko social, ki jo odlikuje večja prožnost in je zato mehkejša. Večina testnih deskarjev se je za social odločila takrat, ko je bila čas za ležerno vijuganje po različnih terenih. K temu nekaj doda tudi igrivost deske, saj gre za desko, namenjeno »riderkam«, ki hočejo izpiliti veščine in znanje v snežnem parku ali kanalu. Kljub temu je treba pripomniti, da se je deska odlično odrezala tudi v nepredvidljivih razmerah, ki na smučiščih vladajo med pozno pomladjo. Ne glede na to, ali boste z njo rezali zavoje v parku, na urejenih progah ali razgibanem terenu zunaj smučišč, je social dober kompromis. Deska je dovolj mehka, da zlahka odpušča začetniške napake, zato je pametna izbira tudi za tiste, ki se prvič spoprijemajo z deskanjem na snegu.

Burtonov custom flying V

ni podpisa
ni podpisa

Je eden izmed stebrov v Brutonovi ponudbi all mountain snežnih desk. Custom kot kultni izdelek tega proizvajalca je navdušil tako rekoč vsakogar, ki si ga je pripel na noge in z njim odpeljal nekaj zavojev. Pa ni pomembno, ali so bili ti na urejenih progah, v parku, pršiču ali zvoženih terenih v okolici smučišča.

Deska je hitra, odzivna, stabilna in igriva. Kdor hoče napredovati v svojem deskarskem znanju in želi odkrivati nove terene ter načine deskanja, je custom logična, vsestranska izbira. Deski profil rocker zagotavlja plovnost in odzivnost v globokem pršiču, medtem ko ji zavidljivo nabiranje hitrosti omogoča inovativna masa drsne ploskve.

Zaradi čvrstosti je custom primeren predvsem za srednje dobre in izkušene deskarje, zato njegovo uporabo v parku priporočajo z zadržkom.

Yesov emoticon

ni podpisa
ni podpisa

Proizvajalec Yes je relativen novinec v svetu deskarja, a so ga deskarji sprejeli z odprtimi rokami, zaradi česar so se njihove deske dobro prijele in hitro uveljavile. Kot izdelovalec z izrazito samosvojo interpretacijo dizajna Yes pri tako unikatni in posebni publiki, kot je deskarska, seveda ni mogel veliko zgrešiti. Gre za nišno znamko, ki pa vse bolj meša štrene tudi velikim in uveljavljenim izdelovalcem.

Deska emoticon je bil na testu največ pohval deležna zaradi svoje vsestranskosti in progresivne prožnosti, kar ji omogoča, da z lahkoto opravi z različnimi tipi snega in terenov. Najbolj pozitivno presenečenje je, s kakšno lahkoto ta deska opravi s težkim, razmočenim snegom, saj vanj zareže brezkompromisno in temu primerno drži želeno smer.

Deska je odlična izbira za tiste, ki so osnove deskanja že osvojili in si želijo nadgraditi svoje znanje. Yes emoticon namreč odpušča številne napake, vendar ne na račun čvrstosti.

Ridov machete

ni podpisa
ni podpisa

Ni zimskih razmer, ki bi machete lahko spravili v zadrego, s čimer so konstruktorji Rida znova dokazali, da razumejo potrebe širokega nabora deskarjev in – kar je še bolj pomembno – ta pričakovanja znajo prenesti na svoje izdelke. Machete je deska s predznakom all mountain, vendar z njo ne boste prikrajšani niti v parku niti v snežnem žlebu, kajti prav tam najbolj zablesti. Camber deski omogoča superiorno plovnost v globokem snegu, a machete, tako kot je to značilno za tako rekoč vse deske te znamke, ne popušča niti na najtrših podlagah. Deska je primerna za srednje dobre in odlične deskarje, medtem ko sta izrazita živahnost in čvrstost machete verjetno preveč za začetnike.

Stranski robovi te deske so izjemno tanki oziroma nizki, vendar tudi najtrši in najbolj nerodni pristanki pri izvajanju trikov v parku niso v ničemer nakazovali, da bi machete zaradi tega slabše prerazporejala in absorbirala silo. Pet zvezdic!

Bataleonova distortia

ni podpisa
ni podpisa

Optimalna izbira za zganjanje vragolij v snežnem parku in kanalu za nežnejši spol. Zaradi unikatne zasnove gre za čvrsto desko prostega sloge (freestyle), ki ne blesti zgolj v parku, ampak je presenetljivo vodljiva in odzivna tudi na trših snežnih podlagah, kjer lahko z njo brez strahu celo »karvate«. Oprijem robnikov je skorajda nerealen.

Burtonov nugget

ni podpisa
ni podpisa

Še ena izvrstna deska iz nabora Burtonovih poslastic. Nugget je deska, s katero so Američani pravzaprav definirali deskanje po neurejenih terenih (freeride) za dekleta. Ob tistih redkih dnevih, ko gore prekrije globok in prhek pršič, je nugget deska, ki lahko opravi z vsemi ekstremi vožnje v globokem snegu.

Čeprav jo Burton izdeluje v relativno majhnih dolžinah, je na testu presenetila z lahkotnostjo deskanja v pršiču, ki je bilo prej podobno surfanju na valovih. Deska hitro »izplava«, s čimer deskarju omogoča visoko stopnjo kontrole tudi pri nizkih hitrostih, kar je redkost.

K2-jev turbo dream

ni podpisa
ni podpisa

Iz laboratorijev K2, ki imajo prednost »inputa« najboljših deskarjev na svetu, prihaja turbo dream, ki se uvršča v kategorijo all mountain. Deska je namenjena srednje dobrim in izkušenim deskarjem, ki si želijo čvrste deske z dobro plovnostjo za tiste redke, a toliko bolj posebne dni. Posebna konstrukcija, ki omogoča boljše blaženje na neravninah, pomeni, da deska preprosto blesti v najtežjih razmerah. Zato pravo vprašanje ni, kaj lahko zdrži deska, ampak kaj lahko prenese deskar.

Plovnost turbo dreama je epska, a ne na račun čvrstosti ali vodljivosti, ki sta prav tako na zavidanja vredni ravni. Pravzaprav je deska iz zavoja v zavoj le odkrivala dodatne prednosti in pozitivne lastnosti, tako da negativnih komentarjev testnih deskarjev praktično ni bilo. Turbo dream je resnično sanjska deska za tiste z dovolj domišljije, vzdržljivosti in znanja, da ji lahko parirajo!

Več iz te teme:

Komentarji: