Disc golf je odlična družinska rekreacija

V Kobilarni Lipica so odprli igrišče za disc golf, ki ponuja novo doživetje in rekreacijo za družine.

Objavljeno
29. julij 2020 09.46
Posodobljeno
29. julij 2020 09.46
To je igra, ki v tujini privablja vse več navdušencev doživetij v naravi, saj je ob metanju diskov treba tudi precej prehoditi. FOTO: Vid Rotar/Kobilarna Lipica
M.C., STA
M.C., STA
Lipica želi namreč poleg konjskega programa v prihodnje ponujati tudi športno-rekreacijski turizem, katerega del bo ob vseh investicijah v nastanitve in wellness kompleks tudi odprto novo igrišče.


            
Igrišče za disc golf je dolgo 600 metrov in ima šest košar, v katere je treba spraviti diske oziroma nekoliko prilagojene frizbije. Disk je do košare mogoče vreči večkrat, zmaga pa tisti, ki za met v vseh šest košar porabi najmanj metov.

»Igra ni zapletena, za dobre rezultate pa je vendarle potrebnega nekaj znanja,« je na odprtju povedal predsednik Disc golf zveze Slovenije Boštjan Babič.

To je igra, ki v tujini privablja vse več navdušencev doživetij v naravi, saj je ob metanju diskov treba tudi precej prehoditi. Doslej je bilo po vsem svetu urejenih okoli 10.000 tovrstnih igrišč, z igro pa se aktivno ukvarja 55.000 igralcev po vsem svetu.

V Sloveniji in neposredni bližini je takih igrišč malo, zato so odprtega igrišča v Lipici zelo veseli. Novo igrišče, ki pa bo tudi precej večje, načrtujejo v Rodiku, je za STA povedala županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek.
Investicija Kobilarne Lipica v ureditev igrišča za disc golf je stala 8000 evrov, ocenjujejo, da letošnji obisk dosega okrog 30 odstotkov lanskega v enakem obdobju. Po besedah direktorja Kobilarne Lipica Mateja Oseta pričakujejo, da bodo do konca leta dosegli približno 40 odstotkov števila obiskovalcev, kar pomeni okoli 40.000 obiskov.

»V letošnjem letu seveda prevladujejo slovenski gostje, ki jih je sicer okoli 30 odstotkov. Veseli smo jih, z veseljem pa bi jim ponudili tudi več, to je možnost nastanitve za več dni, vendar je trenutno naš hotel Maestoso v prenovi,« je povedal Oset.
Prenova hotela poteka po predvidenem časovnem okviru in naj bi bila zaključena do konca leta. Prav tako začenjajo tudi z gradnjo bazenskega kompleksa z wellnessom, ki bo pomenil dodatno ponudbo za goste, ki bodo v prihodnje prihajali v Lipico.
 

Disc golf pravila


1. Ne smeti! Prosimo, da progo zapustiš čisto za druge uporabnike.
2. Disc Golf se igra podobno kot golf z žogo, le da se namesto žogic in palic uporablja leteče diske (frizbije). Vsak met šteje in se prišteje končnemu rezultatu. Zmagovalec je igralec z najmanj meti.
3. Prvi met mora biti opravljen iz določenih izmetnih con (tee off-ov).

image
»Igra ni zapletena, za dobre rezultate pa je vendarle potrebnega nekaj znanja,« je na odprtju povedal predsednik Disc golf zveze Slovenije Boštjan Babič. FOTO: Vid Rotar/Kobilarna Lipica


4. Po prvem metu igralec, katerega disk je najbolj oddaljen od luknje (košare), vedno vrže prvi. Nikoli ne mečite diska, dokler so pred vami igralci in dokler ni pot leta diska popolnoma prazna oziroma da ni v bližini gledalcev ali pohodnikov.
5. Igralec z najmanj meti iz prejšnje luknje meče prvi na naslednji luknji. Disc Golf je častna in kulturna igra, zato boljši igralec igra prvi ter tako olajša neizkušenim boljše prepoznavanje terena.
6. Vsi meti po prvemu metu se izvedejo s stojno nogo za izmetno točko, to je najdlje dosežena točka, ki jo je dosegel prej izvrženi disk. Tudi druga noga mora biti za to točko.

7. Zalet in iztek čez točko izmeta po izmetu diska sta dovoljena, dokler sta izvedena več kot 10 metrov stran od koša. Znotraj diametra 10 metrov okoli koša, se izvaja tako imenovani Putt, kar pomeni, da mora igralec po izmetu ostati v uravnotežnem položaju.
8. Disk, ki pristane v notranjosti košare ali v verigah disc golf koša, predstavlja uspešen zaključek te luknje. Disk, ki se ustavi na vrhu ali izven košare, se ne šteje kot zaključek luknje.

9. Met, ki je letel v out polje, se izvaja iz točke, kjer je igralec zapustil igrišče. Za kazen si igralec šteje en met več na tekoči progi. Voda, ceste, parkirišča in zgradbe so običajna golf disk out polja.
10. Bodite vljudni do drugih igralcev. Stojte mirno, medtem ko drugi mečejo in poskusite ostati zadaj ali vsaj izven vidnega polja igralca, ki je v fazi koncentracije na met ali metanj
Urnik