Dödölijada in Biciklijada

Kaj so dödöle? To je prekmurska jed, zelo enostavna za pripraviti in za pripravo rabite nekaj krompirja, moke za zgostitev, nekaj čebule, sončnično olje ali svinjsko mast ter kislo smetano. Biciklijada pa je ...
Fotografija: Tako se jedo dödöle. Foto: Dušan Dundek
Odpri galerijo
Tako se jedo dödöle. Foto: Dušan Dundek

Občina Puconci na svoji spletni strani prijazno vabi: »Pridite in z "biciklom" raziščite lepote naše pokrajine, kjer vas ob koncu poti čaka kulinarično razvajanje z Dödoli in ostalimi prekmurskimi dobrotami v nedeljo, 29. septembra 2019.« Na ta dan občina organizira tudi zelo znani kolesarski rekreativni maraton in ta dan je kot zanalašč, da se obiščejo Puconci. Ker sem lani že nekaj pisal o sami občini, bi se temu letos izognil. No… morda vseeno kaj več čez čas, ko bom sam potek maratona z fotografijami poizkušal predstaviti.

Obe prireditvi sta nekako združeni pod imenom Dödölijada in Biciklijada. Maraton se začne ob 10.30 uri, dočim bodo kulinarična razvajanja v sklopu »Dödöliade« možna že nekaj časa pred in seveda med in po maratonu.

Kaj so dödöle? To je prekmurska jed, zelo enostavna za pripraviti in za pripravo rabite nekaj krompirja, moke za zgostitev, nekaj čebule, sončnično olje ali svinjsko mast ter kislo smetano. Kako se pripravi ne bi pisal, »vseved« oz. internet ponuja kar veliko o tem. Da govorimo o enostavni in okusni jedi priča tudi fotografija treh kolesark ekipe BC bejbe, kakor so se imenovale po reviji Bicikel oz. njegovi spletni strani.

Sam maraton ima že kar dolgo tradicijo, sam ga hvalim predvsem zato, ker je odlično poskrbljeno za varnost. Seveda popolne varnosti ni nikjer, tu se pa zelo potrudijo, za kar se muči okrog sto prostovoljcev. Na voljo so štiri proge, primerne od manj pripravljenih kolesarjev do takih, kateri bodo vse hribe dobesedno odpihnili, kakor temu pravimo.

Na kratko: Rumena proga, dolga 17 km in z višinsko razliko 61m, naslednja Zelena v dolžini 30 km in skupnimi vzponi za 168 m, potem pride že nekoliko zahtevnejša Modra proga, katera nudi 50 km že kar precej švicanja in povzpeti se je potrebno za 423 m in na koncu pridemo do najzahtevnejše, torej do Rdeče proge in skupnih vzponov za 650 m. Po lastnih izkušnjah in poznavanju terena lahko napišem, da se razdalje ne sme podcenjevati, kajti obe najdaljši progi vsebujeta kar nekaj vzponov preko 15% naklonine. To sicer niso nekaj kilometrov dolgi vzponi, so pa vseeno  zahtevni.

Sam maraton ima že dolgo tradicijo, hvalimo ga predvsem zato, ker je odlično poskrbljeno za varnost. Foto: Dušan Dundek
Sam maraton ima že dolgo tradicijo, hvalimo ga predvsem zato, ker je odlično poskrbljeno za varnost. Foto: Dušan Dundek


Torej še enkrat, vabljeni v nedeljo v Puconce. Sami Puconci so od avtoceste oddaljeni manj okrog 10 km v smeri proti Goričkemu.

Dušan Dundek je kolesar, fotograf, košarkaški sodnik in Poletov kolesarski poročevalec iz Prekmurja ... in okolice.
 

Komentarji: