Dolina Soče pričakuje rekordno število športnikov

Objavljeno
27. junij 2019 09.06
Posodobljeno
27. junij 2019 09.06
Uredništvo
Uredništvo
Dolina Soče pričakuje rekordno število športnic in športnikov (na letošnji Soča Outdoor Festival prihaja več kot 1.700 tekmovalcev)

 

Med 28. 6. in 30. 6. 2019 bo v Tolminu in okolici potekal Soča Outdoor Festival 2019, ki bo gostil preko 1.500 tekačev v naravi. Pridružili se jim bodo številni drugi tekmovalci in obiskovalci, ki se bodo preizkusili v Soča Cross Duatlonu, jogi, plezanju, SUPu, kajaku ter ostalih zanimivih športih na prostem.


Sedmo leto zapored bo dolina Soče privabila množico ljubiteljev športov v naravi. Pomerili se bodo na tekaških preizkušnjah Continental 10 km, adidas Terrex 15 km, Pure by Pečjak 25 km in Dukat Fit 45 km ter na Soča Cross Duatlonu. Obenem bodo potekale številne spremljevalne aktivnosti.


SUP-anje, hoja po vrvi, kajak, joga, plezanje, družabno dogajanje s tradicionalno glasbeno zabavo Soča Outdoor Summit in Bajke za outdoor freeke - predavanja izjemnih športnikov, ki presegajo meje mogočega. Ob tekmovalcih organizatorji pričakujejo več kot 3.000 obiskovalcev in navijačev.


Festival bo letos prvič otvoril Soča Outdoor Summit, katerega tematika bo tek v naravi oziroma »trail run«. Začetnemu delu bodo sledila predavanja o športni in zdravi prehrani ter delavnice pravilne tehnike teka. V petek bodo potekale še Bajke za outdoor freake. Na zadnji petek v juniju, 28. 6. 2019, bodo odmevni outdoor športniki ob sotočju Tolminke in Soče razkrili mnoge še ne slišane zgodbe njihovih, vse prej kot običajnih športnih podvigov. Fantje, ki so v zadnjem letu s svojimi “odbitimi” projekti navduševali domačo in tujo publiko predvsem na spletu, bodo tokrat v živo in brez zadržkov predstavili, kje vse bi se lahko med njihovimi podvigi zalomilo. Zaupali nam bodo kaj jih žene, da svojemu športu, ki je v prvi vrsti slog življenja, posvečajo toliko časa, energije in volje ter zakaj razvijajo ideje in projekte, ki so za mnoge neuresničljivi.
Jan Klavora, vodja Soča Outdoor Festivala:


»Na letošnjem Soča Outdoor Festivalu se bo v šestih tekmovanjih pomerilo več kot 1.700 ljudi iz 17 držav (Slovenija, Italija, Hrvaška, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Kanada, Kitajska, Irska, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Madžarska, Češka, Velika Britanija, ZDA in Poljska). Tujci predstavljajo že več kot 35 % vseh tekmovalcev in njihov delež se vsako leto povečuje. Festival razumemo kot turistični produkt, saj so v času festivala zasedene vse nastanitvene kapacitete. Naši obiskovalci prav tako radi posežejo tudi po drugih turističnih storitvah Doline Soče. Naš cilj je vsako leto narediti korak naprej, da festival izboljšamo ter mu dodamo novo zanimivo dogajanje. Zavedamo se, da je najpomembnejši partner festivala narava sama. Z naravo moramo tako sodelovati ne glede na vreme in skrbeti, da bomo v njenih lepotah uživali še naprej. Premikamo meje razumevanja outdoor športov ter outdoorovce osveščamo, da moramo tako organizatorji kot tudi tekmovalci in obiskovalci z naravnim okoljem ravnati odgovorno.”


Peter Dakskobler, vodja tekmovalnega dela Soča Outdoor Festivala:


»Sedmo leto zapored beležimo rast števila udeležencev na različnih razdaljah teka v naravi. Strokovni del festivalnega programa – letošnja novost Soča Outdoor Summit – smo zato posvetili prav teku. Pred letošnjim dogodkom smo še nadgradili traso teka Tolminka, z urejanjem infrastrukture in promoviranjem pa želimo širši javnosti prikazati potencial teka kot turističnega produkta in motiva prihoda na destinacijo Dolina Soče. Najdaljša 45-kilometrska tekaška preizkušnja je bila v drugem delu deležna spremembe z vzponom na najvišjo tolminsko planino Sleme in spustom mimo spominske cerkve v Javorci. S tem tekaško zgodbo dopolnjujemo z zgodbama posoških planin in Poti miru. Zanimanje raste tudi za disciplino Cross Duatlon (kombinacija teka in kolesarjenja), kjer kolesarjem na pomoč priskočijo tekači. V festivalnem programu tako ohranjamo tudi gorsko kolesarske vsebine.«


Jana Apih, direktorica Zavoda Tovarna trajnostnega turizma:


»Zavod Tovarna trajnostnega turizma je bil ustanovljen z namenom razvoja in promocije trajnostnega turizma v Sloveniji. Glavni projekt zavoda je certifikacijska shema Slovenia Green, ki jo razvijamo skupaj s Slovensko turistično organizacijo. Zelo smo veseli, da smo soorganizatorji Soča Outdoor Festivala, ki je naš pomembni marketinški in razvojni projekt. Vsako leto se trudimo, da festival organiziramo po trajnostnih načelih. V ta namen smo tudi zapisali Trajnostno politiko festivala. Vsako leto jo nadgrajujemo in vpeljujemo novosti, ki sledijo trajnostnim smernicam. Letos uvajamo vrsto ukrepov zmanjševanja uporabe plastike za enkratno uporabo. Vsi tekmovalci bodo tako prejeli silikonske kozarčke za večkratno uporabo, ki jih bodo uporabili na okrepnih postajah. S tem bomo v celoti ukinili kozarčke za enkratno uporabo. Na samem prizorišču bodo tekmovalci in obiskovalci ob nakupu pijače proti kavciji dobili plastičen kozarec, ki ga bodo ob odhodu lahko vrnili. Poleg tega s partnerji uvajamo trajnostno označevanja proge, saj bodo plastične trakove v veliki meri zamenjale zastavice za večkratno uporabo. Na ta način ne bomo zgolj zmanjšali uporabe plastike za enkratno uporabo, temveč bomo pomembno prispevali tudi k osveščanju vseh udeležencev.«


Janko Humar, direktor Javnega zavoda za turizem Doline Soče :


»Dolina Soče je slovenska prestolnica športov v naravi. Soča Outdoor Festival na najlepši način izpostavlja to aktivno dimenzijo - intenzivno in doživeto preživljanje prostega časa - ki nas razlikuje od drugih destinacij. Malo dete, ki se je rodilo sedem let nazaj, je zraslo v velik in odmeven dogodek, priljubljen zaradi domiselno speljanih prog, izjemnega naravnega okolja, druženja in prijetnega vzdušja, promocije aktivnega stila življenja in seveda tudi naše doline kot aktivne destinacije. Soča Outdoor Festival je za Tolmin uvod v poletno turistično sezono in nepogrešljiv del utripa doline Soče.«


Celotni program Soča Outdoor Festivala najdete tukaj: https://soca-outdoor.com/sl/programme/