Domači prijatelj, pecivo za tekače

Prijatelji teka nestrpno pričakujejo svoj veliki praznik, ki nezadržno trka na vrata.

Objavljeno
22. oktober 2019 10.12
Posodobljeno
22. oktober 2019 10.22
Domači prijatelj je zelo hitro pripravljeno pecivo, ki ga enostavno zapakiramo v škatlo in odnesemo s seboj kamorkoli, torej tudi na maraton. Foto: Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Verjetno le še nekaj lahkotnejših tekov  loči tekače od tega velikega dne, za katerega verjamem, da nekateri kar malce živijo in trenirajo celo leto.

Za ta dan bo potrebno nabrati kar nekaj energije za to kar dolgo pot. Zato se bomo tokrat lotili in si pomagali s staro preprosto morda malce zapostavljeno sladico, ki jo verjetno prav vsi dobro poznate.

Govorim o domačem prijatelju, ne govorim kakšnem mojem prijatelju, ampak vrsti peciva. Običajno je to pecivo še iz časov naših babic sestavljeno iz orehov in rozin, mi pa ga bomo tokrat za velik pribitek energije ojačali z veliko količino suhega sadja (zdravih brusnic, datljev in fig) ter še mandljev.

V oreščkih se nahaja zelo velika količina zdravih nenasičenih maščob, v suhem sadju pa se skriva  velika količina energije, ki se bo hitro absorbirala v kri.

Domači prijatelj je zelo hitro pripravljeno pecivo, ki ga enostavno zapakiramo v škatlo in odnesemo s seboj kamorkoli, torej tudi na maraton. Nekaj časa preden se bomo podali na tek, si lahko privoščimo še nekaj grižljajev te skoncentrirane energije.

image
Jajca penasto stepemo in jim postopno dodamo sladkor. Nato dodamo še sol, pecilni, vaniljo in moko. Foto: Tanja Drinovec

 

Potrebujemo:

3 jajca
210 g kokosovega sladkorja
Vaniljev sladkor
Ščep soli
150 g mandljeve moke
150 g pirine moke
Ščepec pecilnega praška
120 g sesekljanega suhega sadja (brusnic, fig, datljev, marelic…)
150 g sesekljanih oreščkov( orehov, mandljev, lešnikov..)
 

Priprava:

Jajca penasto stepemo in jim postopno dodamo sladkor. Nato dodamo še sol, pecilni, vaniljo in moko. Ko je zmes dobro premešana, dodamo še suho sadje in oreščke. V pomaščenem pekaču oblikujemo podolgovato štruco, visoko nekaj centimetrov in široko približno 10 cm. Pecivo pečemo približno 35 minut na temperaturi 180 stopinj. Še toplo štruco razrežemo na tanke rezine in jih pospravimo v škatlo, ker lahko čakajo kar nekaj tednov.

image
Nekaj časa preden se bomo podali na tek, si lahko privoščimo še nekaj grižljajev te skoncentrirane energije.
Foto: Tanja Drinovec