Družinske počitnice pod šotorom

Turistične bone lahko zapravimo tudi v slovenskih kampih, zato nekaj več o družinskih šotorih.
Fotografija: Razlike v kakovosti so velike, vse je odvisno od tega, za koliko časa kupujemo šotor in koliko smo pripravljeni tvegati z vremenom. FOTO: Wavebrekmedia/Shutterstock
Odpri galerijo
Razlike v kakovosti so velike, vse je odvisno od tega, za koliko časa kupujemo šotor in koliko smo pripravljeni tvegati z vremenom. FOTO: Wavebrekmedia/Shutterstock

Če še nikoli niste šotorili ali pa že dolgo ne, vam bomo poskušali z nekaj nasveti osvežiti spomin ali vas pač seznaniti s tem, kaj vse morate vedeti pred nakupom družinskega šotora. No, tudi tisti, ki kupujete šotor za dva ali pač samo zase, boste našli kak koristen nasvet.Sodobni kupec najprej pogleda na internet. Potem hitro ugotovi, da je ponudba ogromna in da večina prodajalcev sploh ne ve, kaj prodaja. Zato že na začetku svetujemo, da si šotor in vso pripadajočo opremo kupite pri specializiranih trgovcih.

Dober šotor se kupuje za dlje časa, kajne? Tako nekako si mislimo pred nakupom in v ogromno primerih je prav od kakovosti šotora odvisno, ali bo naša družina še kdaj kampirala ali pa bo to naš zadnji nomadski dopust in še ta močno skrajšan, ker nas je odplaknila že prva poletna plohica, na primer.

Ko boste stopili pred prodajalca in ga prosili za nasvet, vas bo prav gotovo najprej zasul z vprašanji: koliko oseb bo bivalo v šotoru, greste na morje ali kam drugam, za koliko časa ga kupujete in kako dolg bo vaš dopust, koliko časa ga boste uporabljali, desetdnevni dopust poleti ali manj ali več, celo za lokacijo vašega dopusta se bo zanimal, ker bo na podlagi temperatur, vremena in tudi podlage lažje svetoval. In potem pride mogoče žaljivka z vprašanji, kako spretni ste z rokami in ali ste tehnični tip. Če niste, je mogoče za vas pravi samopostavljivi šotor in ga boste brez težav sestavili sami. 

Potem pridejo na vrsto vprašanja o iskanem modelu – ali naj bo to tunelski, iglu šotor ali popup. Seveda so v zadnjem času najbolj prodajani modeli, ki omogočajo hitro in nezahtevno postavitev. Da, obstajajo tudi taki, ki se res sami postavijo in od vas zahtevajo minimalen trud. Samo pravo mesto morate najti.

Najbolj smiselno je seveda kupiti šotor, ki bo zdržal deževje, tudi neurje, nevihte, kajti vemo, kako nepredvidljivo je vreme zadnjih nekaj sezon. Šotor mora biti stabilen, da nas dež ne bo skrbel, kajti o tem res nočemo razmišljati na dopustu.

Klasični šotor za tri osebe. FOTO: ChiccoDodi/Shutterstock
Klasični šotor za tri osebe. FOTO: ChiccoDodi/Shutterstock


Šotori, ki so pripravljeni tudi za obrambo proti dežju, imajo integrirano dno, ki prav pride tudi v boju proti mrčesom in drugimi nepovabljenimi bitji. Z integriranim dnom je ustvarjen zaprt prostor. Še ena izmed glavnih zadev, na katero morate biti pozorni, so varjeni šivi. Kupite takšnega, ki ima dobro prevarjene šive.
 

Je šotor lahko udoben?


Udobje v šotoru morate jemati z rezervo. Verjetno ne spadate med tiste, ki s seboj prinesejo premično klimatsko napravo. Ne, to ni tipična lastnost šotoristov. Vendar bo na poletnem dopustu res vroče, če boste imeli posebno srečo, da boste šotorili na primer med vročinskim valom, ki se bo ravno v tistem času pomikal nad vašim kampom nekje ob Kolpi. Da, v šotoru se vročina samo še stopnjuje.

Zato izberite šotor z veliko okni, ki naj bodo v vseh prostorih in naj bodo čim večja. Okna omogočajo prezračevanje, ki pa je ključno za dobro počutje v šotoru. Idealno je, če je na oknih mreža za prezračevanje. Komarniki so obvezni. 
Okna pa morajo biti odprta tudi zato, da omogočite kroženje zraka. Idealno je, da če jih odprete na obeh straneh, ima zrak prosto pot skozi ves šotor.
 

Pomembnost oblike šotora


Najbolj znani so iglu šotori, že njegovo ime opisuje njegovo obliko. So tudi najbolj praktični, ker zavzamejo minimalno prostora, nimajo pa stalne višine in so namenjeni samo za spanje, torej niso ravno družinski, razen če si omislite tiste največje, že ogromne. Iglu šotor je za tričlansko družino super, za večjo pa ne. Igluje najraje uporabljajo parčki ali tisti, ki sami šotorijo in jim avto služi kot shramba, šotor pa je spalnica. Vse, kar imate zraven, stoli, miza in ostale potrebščine, morate spravljati v avto ali pa bo vse mokro.

Iglujčka, eden za starše, drugi za otroke. FOTO: Lukassek/Shutterstock
Iglujčka, eden za starše, drugi za otroke. FOTO: Lukassek/Shutterstock


Drugi najbolj iskani so tunelski. Ti so tisti pravi družinski, ki so tudi za otroke najbolj zanimivi. Ti imajo dve veliki spalnici in vmes shrambo, lahko je tudi kuhinja. Največkrat je povsod stalna višina, razen v kotičkih spalnic, imajo tudi velik dnevni prostor, ki je seveda pokrit. Večji modeli imajo še eno ali dve spalnici več, kar je še bolje za vse, ne samo za otroke. Tunelski imajo velika vrata s komarniki, da so ta lahko stalno odprta. Nekateri modeli imajo celo na vsaki strani šotora vrata in je zato zračnost še večja in boljša. Imajo tudi nadstrešek, pod katerimi imate stole in mizo, zunanjo kuhinjo, služi pa vam tudi kot odlična senca ali zavetje pred dežjem in vetrom.

Poleg vsakega šotora so tudi aluminijaste palice in klini, s katerimi ga pričvrstite, da sploh stoji. Oboje mora biti kakovostno, saj je to druga najboljša obramba pred slabim vremenom. Kline je možno dokupiti posamično, v specializiranih prodajalnah pa vam bodo tudi svetovali, katere kline kupiti, glede na teren in vremenske značilnosti kraja, kjer nameravate kampirati, bolje je imeti kak klin več kot manj. 
 

Zakaj so nekateri šotori tako poceni, so zato tudi slabi?


Cene so res različne, nekateri so presenetljivo poceni, tisti najboljši pa niti ne pregrešno dragi, drago je kampiranje, oprema pa ne. To slišimo večkrat od tistih, ki šele nameravajo v kamp. Razlike v kakovosti so velike, vse je odvisno od tega, za koliko časa kupujemo šotor in koliko smo pripravljeni tvegati z vremenom. Največja razlika je med platni, iz katerih je narejen šotor, in potem še iz same tehnologije sestavljanja, izvedbe.

Tunelski šotor. FOTO: Linda George/Shutterstock
Tunelski šotor. FOTO: Linda George/Shutterstock


Obstaja več vrst platen, ta so lahko lažja ali težja in bolj ali manj vzdržljiva. Nekatera so vodoodbojna in nekatera vodoodporna. Vodoodporna vode ne prepuščajo, tudi med močnim deževjem ne. Pri vodoodbojnem materialu pa je treba vedeti, da dolgotrajnega dežja ne bo zdržal.

Prodajalec vam bo omenjal tudi vodni stolpec, ki izraža nepremočljiv premaz, ki se uporablja za izdelavo šotorov iz najlona ali poliestra. Primer: 1000 milimetrov vodnega stolpca pomeni, da 1000 milimetrov vodnega tlaka ne sme prodreti skozi tkanino, ko jo obremenimo na enem kvadratnem centimetru. Višina vodnega stolpca naj ne bo nižja od 1000 milimetrov. Vsako leto je več poletnih močnih neviht, zato bodimo pripravljeni!
 

Če greste trije v šotor, ne kupujte šotora za tri osebe


Mogoče se bere nelogično, ampak to vam bo potrdil vsak izkušen šotorist. Torej če kampirate trije, kupite raje šotor za štiri ali celo pet oseb. Na dopustu mora biti bivanje udobno, pa še na vso prtljago pomislite, vsega tudi ne morete imeti v avtu, kajti v večini kampov avta sploh ne smete imeti zraven, ampak nekje na parkirišču. Če je šotor za štiri osebe, trije udobno spijo.

Pri kampiranju izkušnje štejejo, zato se pred nakupom posvetujte s tistimi, ki spadajo med izkušene, ki so zamenjali že nekaj šotorov, oni bodo znali odgovoriti na vsa vaša vprašanja.

Preberite še:

Komentarji: