Dve tihi čeladi in posebna očala

Kar nam je najbolj všeč in kar smo pravzaprav že nekaj časa iskali, smo zdaj našli.

Objavljeno
05. julij 2019 09.05
Posodobljeno
05. julij 2019 09.12
Foto: Bolle
Kaj je zdaj tisto, kar se išče med čeladami, ki jih uporabljamo na cestnih dirkalnih kolesih? Na prvem mestu je še vedno varnost, sledijo udobnost, zračnost, aerodinamika, teža in cena, seveda.

Furo je precej drugačna čelada. Ima vse naštete lastnosti, ampak po nečem izstopa, najtišja je. Skoraj vsa konkurenca se je usmerila v proizvodnjo čelad z zelo širokimi in plitvimi zračnimi režami, da bi izboljšali zračnost in zmanjšali težo. Široke in plitve reže povzročajo neverjetno šumenje, da ne napišem glasnost čelade. To pa je na daljših vožnjah zelo moteče. Pri Bolleju so to ugotovili prvi in se lotili narediti »najtišjo« čelado. Enako število rež, le da so globlje in ožje, tako da zračenje ne trpi, so pa neprimerno tišje. Pravijo, da so tako dobili tudi maksimalno aerodinamično čelado, ne da bi trpelo zračenje. Testne vožnje so dokaz, da je res izjemna in ne moti niti na večurnih vožnjah.

image
Delo Korak pred vsemi čeladami Foto: Stephane Cande


Kar nam je najbolj všeč in kar smo pravzaprav že nekaj časa iskali, smo zdaj našli. Čelada s pokrovko Bolle Exo! Povedano po domače, ji lahko zapremo tri največje reže in s tem pridobimo aerodinamiko in pozimi toploto. Ko imamo zaprto, pokrito čelado na glavi, se šumenje še dodatno zmanjša in prav gotovo lahko trdim, da je ena od najtišjih sploh.

 

Tehnologije, ki jih pri drugih čeladah nismo opazili


Naca Duct, tehnologija, razvita za vesoljsko industrijo. Gre za obliko zasnove vstopa in izstopa zraka, vendar brez motečega »prepiha«. Ožje in globlje reže za boljšo aerodinamiko in hitrejši pretok zraka. Kamm Tail je pravzaprav spodrezan zadek čelade, ki zmanjšuje upor in s tem izboljšuje aerodinamiko. Roll Cage je dodatna zaščita v čeladi, deluje nekako tako, kot delujejo varnostne kletke v dirkalnih avtomobilih. Zaradi te tehnologije so Bollejeve čelade za 20 gramov težje od konkurenčnih v istem cenovnem razredu, vendar je to zanemarljivo, ko gre za našo glavo oziroma življenje.

image
S pokrovko in brez Foto: Bolle


Seveda imata čeladi še 30-stopinjsko tehnologijo Mips, ki nas zelo dobro ščiti pri morebitnih padcih. Click-to-Fit ™ je naš najljubši sistem zategovanja in odtegovanja čelade, omogoča zelo natančno nastavitev. Velikost lahko kar med vožnjo prilagodite za popolno stabilnost, prileganje in udobje. Ima zamenljive in pralne blazinice.

image
Bolle Shifter Foto Bolle


Na test smo dobili kolesarska oziroma športna očala Bolle Shifter, da bi se prepričali, ali res spadajo med najboljša na svetu. Shifter smo opazili na sloviti dirki po Franciji in med smučarji tekači. Nastavljiva so, čeprav zelo prefinjeno. To pomeni, da vam mora prodajalec razložiti, kako z njimi ravnati. Ročici lahko snamete, čeprav ne vem, zakaj je to potrebno. Navdušujejo nosnik, ki je prav tako nastavljiv in je nedrseč, okvir, ki je lahek, in seveda leča, ki je polarizirana, kar pomeni, da ne boste imeli težav z bleščanjem okolice, s čimer zagotavlja optimalno zaščito in kontrastno vidljivost.
Leče imajo anti-fog premaz, torej se ne zarosijo prehitro, k temu pripomorejo tudi tri reže na leči, material NXT združuje najboljše iz obeh svetov: optično jasnost mineralnih leč ter lahko in udarno odpornost organskih leč, zato zagotavljajo najboljšo mogočo kombinacijo vidne ostrine, udobja in zaščite.