Eksplozija energijskih pijač. Dobesedno

Energijske pijače so postale priročna oblika hitrega reševanja telesnih, miselnih in energijskih stisk v različnih življenjskih okoliščinah, iz telesa naj bi pomagale iztisniti še več energije. Pripomogle so tudi k smrtnim primerom zaradi nekritičnega uživanja.
Fotografija: Energijske pijače večinoma vsebujejo sestavine, ki posameznika psihično ali telesno »energijsko dvignejo«. Foto: Getty images
Odpri galerijo
Energijske pijače večinoma vsebujejo sestavine, ki posameznika psihično ali telesno »energijsko dvignejo«. Foto: Getty images

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije opozarjajo, da je eksplozija prodaje energijskih pijač javnozdravstveni problem. Globalni trg njihove prodaje se naglo povečuje. Leta 2013 je bil vreden okoli 39 milijard, napoved za leto 2021 je 61 milijard dolarjev. Posel in zdravje očitno res ne gresta skupaj! Ne samo pri energijskih pijačah …
 

Zakaj posegamo po energijskih pijačah?



Energijske pijače večinoma vsebujejo sestavine, ki posameznika psihično ali telesno »energijsko dvignejo«. Klasična komponenta je kofein in/ali njegov vir guarana (približno 2–4,5 odstotka kofeina v semenih guarane v primerjavi z odstotkom do dveh v kavnih zrnih). Večina kot dodaten energijski dodatek vsebuje sladkorje, ni pa nujno. Teoretično naj bi k energijskemu učinku pomagal tudi tavrin, znanstvenih dokazov je malo. Še manj trdne znanstvene podlage za energijsko stimulacijo imajo L-karnitin in vitamini B. V energijskih pijačah so lahko tudi druge sestavine, odvisno od domišljije proizvajalca. Njihova varnost je redko testirana, teoretično lahko vsebuje tudi sestavine, ki jih najdemo na dopinškem seznamu.

Resnih raziskav, ki bi proučevale učinke vseh teh substanc skupaj, torej tudi njihove interakcije na presnovo in delovanje telesa, skoraj ni. Obstaja nekaj raziskav, ki opozarjajo na nevarne učinke na delovanje srca, in nekatere, ki predvsem na splošno opozarjajo na različne oblike predoziranja s kofeinom.

Malokdo se zaveda, da je posebna nevarnost uživanja energijskih pijač povezana s sočasnim uživanjem alkohola. Zaradi stimulativnih učinkov teh pijač manj čutimo alkoholno opojnost. Ko pa se na učinke vseh učinkovin skupaj naložita še dehidracija in pretiravanje v obe smeri, energijsko in alkoholno, lahko postane kombinacija smrtna!
 

Nevarno, varno?


Energijske pijače so nemalokrat kot magična škatlica, ki jo zaužijemo, ko želimo hitro in magično rešitev za svojo utrujenost. Učinki na utrujenost telesa in možganov so nedvomni. Če si takšne »rešitve« privoščimo le občasno s posamezno pločevinko in hkrati ne uživamo alkohola, smo starejši od 18 let, nismo noseči in ne jemljemo veliko zdravil za različna kronična bolezenska stanja, načeloma ne bi smeli imeti težav z zdravjem.

Nekaterim se po zaužitju dvigne pulz, drugim krvni tlak. Foto: Shutterstock
Nekaterim se po zaužitju dvigne pulz, drugim krvni tlak. Foto: Shutterstock


Torej, le če smo zdravi in je to redek izhod v skrajni sili!
Če bi bilo tako, se kapitalski dobički prodaje energijskih pijač ne bi tako skokovito povečevali.
 

Energijske pijače niso športne pijače


Namen športnih pijač je, da optimizirajo športnikovo zmogljivost in hkrati zavarujejo njegovo zdravje.
Med telesno aktivnostjo, ki je dolgotrajna ali visokointenzivna, je delovanje prebavil moteno (prizadeto). So slabše prekrvljena, lahko je povečana tudi sekrecija želodčne kisline (stres). Želodec postane »občutljiv« in se slabše prazni. Povprečna športna pijača ima koncentracijo sladkorja, ki praviloma ne preseže od šest do osem odstotkov. V kombinaciji s soljo (okoli 20 mmol na liter, včasih je priporočljivo več) se glede na raziskave tako sestavljena tekočina optimalno prazni iz želodca. Nato se voda in glukoza optimalno resorbirata (vsrkata) v črevesju, ki je prizadeto zaradi napora in slabše dela.

V energijskih pijačah je koncentracija sladkorja praviloma višja, redko je dodana sol (pripomore k absorbciji vode), vedno je prisoten stimulans (kofein ali guarana). Kofein lahko še dodatno razdraži prebavila. Ker je pri telesni aktivnosti praznjenje želodca lahko tudi zaradi visoke koncentracije sladkorja v pijači slabše, je slabša absorbcija vode v črevesju, kar lahko pripomore k hipertonični dehidraciji – kljub pitju. V tem stanju se učinki kofeina še potencirajo. Tako športniki hitreje postanejo »zakrčeni«, imajo torej več krčev. Še večji problem je, da se skupni učinki dehidracije, učinka stimulansov in še česa izrazijo tudi v delovanju srčne mišice. Ta se začne »vesti krčevito«, neredko je vzrok smrti pretirano migotanje srčnih preddvorov.

Pamet v roke, preden utrujeni posežete po novi pločevinki energijske pijače. Foto: Shutterstock
Pamet v roke, preden utrujeni posežete po novi pločevinki energijske pijače. Foto: Shutterstock


Srčni problem energijskih pijač


Kardiologi svarijo pred negativnimi učinki energijskih pijač že dolgo. Leta 2015 je skupina mednarodnih strokovnjakov opozorila, da so energijske pijače lahko vzrok nenadne smrti pri mladih in zdravih posameznikih. Problem se še poveča pri tistih, ki imajo že izražene težave s srcem. Ker naj bi uživanje stimulativnih snovi v teh pijačah negativno vplivalo na razvoj srca in možganov med odraščanjem, ameriško združenje pediatrov že nekaj let svari, naj otroci ne uživajo energijskih pijač.

Na drugi strani pa EFSA (European Food Safety Authority the European Food Safety Authority), ki skrbi za zdravje Evropejcev, meni, da so obsežne raziskave prikazale, da so za zdravje varne, ob tem pa ne opredeli količine in okoliščin njihovega zaužitja. Vendar se zdi, da to ne bo popolnoma držalo. Učinke namreč lahko zaznate že sami. Nekaterim se po zaužitju dvigne pulz, drugim krvni tlak.

V strokovni literaturi poročajo, da je zaužitje nekaj pločevink te pijače pripeljalo do zastoja srca. Na obdukciji pri 28-letnem mladeniču, ki je popil osem pločevink energijske pijače, so našli močno zožene srčne žile in pri toksikološki analizi visoko raven kafeina in tavrina v krvi.

Sopojavi pretiranega pitja energijskih pijač se lahko kažejo tudi z znaki predoziranja kofeina (nemir, razdražljivost) in negativnega vpliva na prebavila, zlasti jetra.

Zelo skrb vzbujajoče številke se pojavljajo pri mlajših. V ZDA se povečuje število urgentnih sprejemov zaradi težav, povezanih s pitjem energijskih pijač. Leta 2011 je bilo zaradi njih sprejetih okoli 1500 otrok od 12. do 17. leta. Kljub temu poročajo, da jih redno uživa kar 31 odstotkov otrok te starosti.
 

V razmislek


Ob teh podatkih pa piko na i za tiste, ki še vedno ne razumejo zdravstvenega poziva k le občasnemu in zmernemu uživanju teh pijač, postavlja maja objavljena raziskava v Journal of the American Heart Association.
Vodilni avtor prof. Sach je farmacevt, ki je iskal neposredne, farmakološke vplive stimulansov iz ene pločevinke energijskih pijač ali dveh na delovanje srca. Zaužitje dveh je prikazalo elektrokardiografske spremembe (in povišan krvni tlak), učinek je trajal do štiri ure. Spremembe na EKG so bile takšne, da lahko pomembno povečajo možnost motenj srčnega ritma ali nenadne srčne smrti.

Zato pamet v roke, preden utrujeni posežete po novi pločevinki energijske pijače. In v razmislek staršem, da se ne bi ponavljale zgodbe, ki sem jo zadnjič prebrala na internetu: »Mama plačuje pri blagajni pakete energijske pijače. Nadobudni otrok ji navdušeno pomaga pri nošnji v avto in ob tem pripomni, da bo to pijačo njihova ekipa popila v polčasu in nato z lahkoto premagala nasprotnike.«


 

Komentarji: