Epidemiologija in fiziologija smučanja

Objavljeno
10. februar 2019 09.02
Posodobljeno
10. februar 2019 09.02
Dr. Mojca Amon
Dr. Mojca Amon
Smučanje je bilo poimenovano tudi najhitrejši nemotoriziran šport na Zemlji in tudi najnevarnejši rutinski šport odraslih. Kako ne rutinski, »vsi« smučamo. Pa nismo le Slovenci smučarski narod. Smučanje je množičen zimski šport, celostno število smučarjev je bilo ocenjeno na približno 200 milijonov že leta 1999. Alpsko smučanje je najbolj priljubljena aktivnost na strminah, takoj za njim pa deskanje na snegu in telemark smučanje. Smučarsko populacijo zajema širok spekter ljudi vseh starosti in stopenj smučarskega znanja. V smuki uživajo tako začetniki in rekreativni smučarji kot tudi profesionalni smučarji.

V 90. letih prejšnjega stoletja je alpska smuka doživela odmevno obuditev po svetu z uvajanjem krajših, fleksibilnejših karving smuči. Pregled iz leta 2005 potrjuje, da več kot 80 odstotkov vseh smučarjev uporablja karving smuči in tradicionalne smuči je že teže najti na trgu. S to prebuditvijo se je ta šport osvežil, naraščajoče število pa je povezano tudi s številom športnih poškodb pri smuki.

Biomehanika smučanja

Smučanje moramo razumeti tudi kot interakcijo med smučarjem, smučmi in snežno podlago. Ključne so tri zunanje sile, ki delujejo na smučarja in vplivajo na biomehaniko (the gravitational force/gravitacijska sila, snow reaction force/reakcija snežne podlage na silo, air drag force/sila zračnega upora.

 

Fiziologija smučanja

Alpsko smučanje zajema kompleksno integracijo številnih fizioloških sistemov in niti eden ni bolj ali manj pomemben pri dosegu optimalne telesne zmogljivosti pri smučanju. Poleg tega je smuka specifična aktivnost, ki poleg svoje kinematike navadno poteka tudi v zahtevnih okoljskih razmerah, kjer se združujejo pomembni okoljski vplivi na delovanje človeka, od vplivov nizkih temperatur do vplivov visoke nadmorske višine.
Smučarjeva sposobnost zavojev in nadzora nad hitrostjo je odvisna od številnih intrinzičnih in ekstrinzičnih dejavnikov, glede na to, da je smučanje zunanji šport, kjer je veliko odvisno od smučarjevih sposobnosti tehničnega manevriranja čez ovire v različnih snežnih in vremenskih razmerah.