Gremo na Naceta

Objavljeno
08. september 2018 12.09
Posodobljeno
08. september 2018 12.09
M.C.
M.C.
Na južni in zahodni strani hriba Lubnik nad Škofjo Loko je speljana izjemno lepa cesta, ki pelje od Škofje Loke do vasi Breznica pod Lubnikom. Cesta se na dobrih sedmih kilometrih dvigne za 400 metrov in je priljubljena točka kolesarjev od blizu in daleč.

Nadobudni kolesarji vseh starosti se že vrsto let spoprijemajo s tem klancem, letos pa bo že sedma tekma. Vzpon na Lubnik bo v nedeljo, 9. septembra 2018. Start bo ob 10. uri na Mestnem trgu, cilj pa pri okrepčevalnici Nace, kjer bodo tudi uradna razglasitev rezultatov, podelitev nagrad in prijetno kolesarsko druženje.

Z Mestnega trga v Škofji Loki bo zaprta vožnja potekala po Poljanski cesti do naselja Podpulfrca, kjer bomo po približno 2 km zavili desno proti vasi Breznica pod Lubnikom. Po nekaj sto metrih bomo prišli do začetka 7,2 km klanca, kjer bo leteči start, cilj pa približno 400 metrov višje pri okrepčevalnici Nace. Srečno, kolesarke in kolesarji.

  

Namig za tiste, ki ne vedo kje je "Passo di Nace"

...Peljite se iz Škofja Loke proti Poljanski dolini in ko boste videli tablo, na kateri je napis Škofja Loka prečrtan, boste takoj za njo zagledali manjšo rumeno tablo brez črne obrobe, na kateri piše Podpulfrca. Čez dobrih sto metrov boste na desni strani videli odcep in tablo za Breznico pod Lubnikom. Tam se začne skoraj osemkilometrski klanec proti Lubniku. Ne ustrašite se. Klanec je res dolg, vendar ni prestrm, da se ga ne bi lotili tudi začetniki. V slabih osmih kilometrih se boste s 375 n.m.v. povzpeli na 765 m.n.v., seveda, če se bo vaša tura končala pri Nacetu. Z gorskim kolesom lahko nadaljujete še višje, vendar tole traso priporočam le cestnim kolesarjem. Seveda po tako dolgem klancu toplo priporočam obisk okrepčevalnice Nace. Postojte in se okrepčajte v tej kolesarjem prijazni gostilni.

Spust proti Podpulfrci je skoraj težji kot vzpon, saj so ovinki zelo zaviti in nepregledni. Priporočam skrajno previdnost. V spomladanskem času, ko bankine največkrat niso utrjene in je še veliko peska na asfaltu, je priporočljiva še dodatna previdnost.