Imena tekaških copat: Newton Kismet

Objavljeno
12. julij 2017 12.07
Posodobljeno
12. julij 2017 12.07
Pripravil Primož Kališnik, po Emily Polachek, running.competitor.com
Pripravil Primož Kališnik, po Emily Polachek, running.competitor.com


 

Naš test, ki je najstarejši v državi, saj ima že več kot dve desetletji zgodovine, vodi Klemen Dolenc, tekaški trener, ki je pri preskusih  od prvega dne, in je zagotovo imel na nogah največ različnih copat; verjetno tudi v Evropi ni dosti podobnih preizkuševalcev, vsaj s tolikimi izkušnjami ne.

Zdaj bomo v nekaj nadaljevanjih predstavil imena določenih modelov; zgodovino in pomen teh imen je pojasnila Emily Polachek na spletni strani running.competitor.com.

Torej:  ko se rodi nov model tekaške obutve mu je treba tudi najti primerno ime.  Včasih so imena le identifikacija. No, včasih pa zares spodbudijo našo radovednost. Predstavili bomo 11 modelov tekaških copat, ki jih krasijo zares zanimiva imena – in jih skušali pojasniti.

Tokrat Newton Kismet

Pri nas Newton ni najbolj znana znamka tekaških copat, šele nedavno je prišla na naš trg. Nanjo prisegajo predvsem triatlonci, v pogovorih med rekreativci pa velja, da je »to copat za tiste, ki tečejo po  sprednjem delu copata«, kjer je podplat tudi nekoliko dvignjen, dodatno podložen. Tehnika teka za ta copat naj bo dobra! Zdaj pa k imenu. Pojem »kismet« se uporablja v turščini, jeziku urdu, v hindujščini in arabščini. Lahko  pomeni nasprotje usodi, moč, da se nadzira tisto, kar se bo zgodilo v prihodnosti, ali pa, tudi  v urbanem jeziku,  je »kismet« isto kot »usoda«. No, pri modelu Newton Kismet pa gre za to, da je ta copat tekačeva usoda. Zasnovan je tako, da naj bi perfektno sedel na vsako nogo. Potem morate le še pravilno steči…