Ironman 70.3 tudi v Sloveniji

Objavljeno
08. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
08. avgust 2018 12.08
Polona Strnad
Polona Strnad
Kar se je med triatlonskimi poznavalci zadnje tedne šušljalo, se je te dni dokončno potrdilo. Ironman 70.3, t. i. polovička, bo v Sloveniji že prihodnje leto, natančneje 23. septembra. Piše Polona Strnad

Najbolj zaslužen za to je Milan Eržen, kolesarski guru iz Novega mesta, ki je svoje trenersko znanje pred šestimi leti prenesel v Bahrajn, tam pa iz kolesarstva tudi v triatlon, s čimer je Sloveniji zagotovil priljubljeno in svetovno priznano serijo tekmovanj Ironman.

Ironman 70.3 triatlon je poleg Ironmana in serije 5150 eden od dolgih triatlonov, ki jih po vsem svetu organizira korporacija World Triathlon Corporation; ta je od lani za 900 milijonov evrov v lasti kitajskega konglomerata Dalian Wanda Group, ki je sicer znan tudi kot lastnik pravic za televizijske prenose nogometnega svetovnega prvenstva. Ironman tekme vse leto potekajo po vsem svetu, na njih pa si lahko tako rekreativni kot profesionalni tekmovalci priborijo t. i. slot oz. uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki je za Ironmana vsako leto v Koni na Havajih, za razdaljo 70.3 pa se prizorišče spreminja; prihodnje leto bo prve dni septembra v Južni Afriki.

  

Kdo je Milan Eržen?

In v svetovno elito organizatorjev se po novem vpisuje tudi Slovenija: 23. septembra 2018 bo v Kopru I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istra, s čimer Slovenija dobiva prvo rekreativno prireditev svetovnega kova. Za organizacijo bo namreč poleg domačih entuziastov skrbela svetovna blagovna znamka Ironman, ki ima za izvedbo tekmovanj visoke standarde. In prav odlična izvedba tekme in dejstvo, da je triatlon po vsem svetu najbolj rastoča športna panoga, na različna prizorišča po svetu privabljata tudi prek 2500 tekmovalcev naenkrat.

Ideja pridobiti tekme Ironman v Slovenijo sega že v devetdeseta leta, ko smo v Sloveniji organizirali evropsko prvenstvo v dolgem triatlonu. Slovenija tega takrat ni zmogla nadgraditi. Naslednji poskus je bil leta 2006, z željo, da bi triatlonska tekmovanja na Bledu razširili s pridobitvijo licence za organizacijo Ironmana serije 70.3. Kandidatura ni bila uspešna, leta 2007 je tekmo pridobil avstrijski St. Pölten in s tem je možnost organizacije tekmovanja v Sloveniji za nekaj časa splavala po vodi. Leta 2015 se je serija Ironman 70.3 prvič zgodila še v sosednji Hrvaški v Pulju, kjer pa se tri izvedbe tekme niso zares posrečile. »Hrvati so že na začetku naredili veliko napak. In tako so me predstavniki znamke Ironman, potem ko so me pred tremi leti zavrnili, letos sami poklicali in me prosili, ali bi tokrat tekmo organizirali v Sloveniji,« pove Milan Eržen.

  

Milan Eržen je eden najboljših poznavalcev cestnega kolesarstva. Pred šestimi leti je, potem ko je vse svoje znanje že pustil v Sloveniji kot trener takrat vodilne profesionalne ekipe Adria Mobil, sprejel povabilo v Bahrajn, kjer se je vse veliko odločneje dogajalo v korist vrhunskega športa. »Lani nam je v cestnem kolesarstvu uspelo ogromno, saj smo z ekipo Bahrain Merida pridobili licenco World Tour, s katero smo se uvrstili med 18 ekip t. i. prve lige kolesarstva in največjih dirk na svetu. Ob Slovencih Borutu Božiču, Gregorju Boletu, Janiju Brajkoviču, Domnu Novaku, Davidu Peru in Luku Piberniku je bil član ekipe tudi Italijan Vincenzo Niballi, kot prvi ekipi v zgodovini World Toura pa nam je uspelo na stopničkah končati ne le eno od dirk Grand Tour, ampak kar dve, dirko po Italiji in dirko po Španiji,« o svojem delu v Bahrajnu pove Eržen. »To in še več si želimo tudi letos, saj bomo delo z vsemi nadaljevali, hkrati pa sta se nam pridružila še dva Slovenca, Kristijan Koren in Matej Mohorič. Ekipa je z organizacijskega vidika res na visoki ravni in utečena, zato bom v prihodnjem letu lahko več časa posvetil tudi triatlonu,« pove Eržen.

 

Ko pride prijatelj šejk

V triatlon ga je pripeljalo prijateljstvo s tamkajšnjim šejkom Naserjem Bin Hamadom Al Khalifo, ki je navdušen triatlonec. In velik garač, ki si je neizmerno želel uvrstitve na triatlonsko svetovno prvenstvo na Havajih, kar mu je letos z zmago v njegovi starostni skupini na tekmi v Bahrajnu tudi uspelo. »Princ je izreden vzdržljivostni tekač, ni pa bil najboljši kolesar. In ker je bil pripravljen veliko trenirati, sem v sicer triatlonske priprave prenesel trening kolesarstva v pomanjšani obliki. Profesionalni kolesarji namreč veliko uporabljajo t. i. trening za motorjem, ko vozijo za motoristom v zavetrju, kar izboljšuje izkoristek treninga in sposobnost hitre vožnje. Uporabila sva tudi znanstveni način, kar pomeni, da je spal na višini. Hkrati pa je za regeneracijo uporabljal kisik. Skratka, v priprave sva vnesla veliko tega, kar se sicer uporablja v profesionalnem kolesarstvu. In dejansko je princ Naser v zadnjih letih najbolj napredoval v kolesarstvu,« pove Eržen.

  

Del njunih treningov in prijateljstva pa je bil ves čas tudi triatlon. V Bahrajnu so leta 2014 že organizirali prvo tekmo, takrat še iz serije Challlenge, in Eržen je že tedaj pomagal pri organizaciji. Potem so organizacijo tekme prenesli tudi v Dubaj. Tekmi sta se prijeli, leto kasneje sta bili izvedeni že v okviru serije Ironman. Zanimivo je, da je iz tega nastalo posebno tekmovanje Triple crown, trojna krona, ki je kot tekmovanje za profesionalce združilo tri tekme: Ironman 70.3 Dubai, 70.3 World Championship in Ironman 70.3. Bahrain. Za zmago na vseh treh dirkah v enem letu je bila razpisana visoka nagrada v vrednosti milijona dolarjev, kar je lani uspelo Švicarki Danieli Ryf.

In Milan Eržen je bil ves čas zraven. »Takrat sem spoznal, kako mogočna in prepoznavna blagovna znamka je Ironman in kaj bi organizacija takšne prireditve pomenila za Slovenijo – tekmovalno, rekreativno, turistično in poslovno. Ne nazadnje lahko vsi sodelujoči prav s tekmo v Sloveniji vzpostavijo povezave tako med športom in poslom kot med Slovenijo in Evropo na eni ter Bližnjim vzhodom na drugi strani.«

23. september 2018

Ampak treba je bilo počakati na pravi trenutek, na letošnje poletje. »Prvega avgusta smo se začeli pogovarjati o tekmi v Sloveniji in za prve priprave nismo imeli veliko časa. A mesec in pol kasneje natančno izdelan načrt nam je uspelo uspešno predstaviti predstavnikom Ironmana. Nad našo prijavo so bili navdušeni, češ da tako dobro pripravljene ni oddal še nihče.«

Očitno so se v projektu zbrali ljudje, ki vedo, kaj delajo. »Za sabo imam vrhunsko ekipo, s katero lahko ideje hitro in učinkovito tudi uresničimo. Rad delam z ljudmi, s katerimi sem delal že v preteklosti. Omeniti moram vsaj dva, gotovo Tomaža Ambrožiča, ki ga marsikdo pozna po organizaciji evropskega košarkarskega prvenstva pri nas leta 2013, in Bogdana Finka, direktorja kolesarskega kluba Adria Mobil; mislim, da nas v svetu že dobro poznajo in nam tudi zaupajo, kar ni zanemarljivo,« pove Eržen. In prav ti ljudje bodo imeli glavne vloge tudi na septembrski tekmi.Datum za vse, ki so že ali si želijo postati triatlonci, je torej 23. september 2018; domača tekma na vrhunski ravni je gotovo idealna priložnost. »Ironman 70.3 je triatlon, sestavljen iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesa in 21,1 kilometra teka. Plavanje se bo dogajalo v Kopru na Ukmarjevem trgu, od koder bo kolesarski del potekal skozi staro mestno jedro, mimo luke Koper do Ankarana. Proga bo tekmovalce nato vodila na italijansko stran, kjer bodo kakšnih 20 kilometrov kolesarili vzdolž obale. Ob vrnitvi v Slovenijo se bodo povzpeli do Ospa, sledila bosta še vzpona na Sv. Antona in Šmarje, proga pa se bo končala s spustom do Izole in Kopra. V zadnjem delu tekme, teku, pa se bodo tekmovalci podali po obalni cesti iz Kopra do Izole in nazaj ter nato 10,5-kilometrski krog ponovili. Končni cilj slovenske IM-polovičke bo na koprski promenadi,« potek tekme predstavi Eržen. In doda, da so si izredno želeli vsaj del kolesarske trase speljati po avtocesti, vendar jim tokrat ni uspelo, bodo pa v prihodnje še poskušali.

Tako rekoč občinska tekma

Pomembno je, da so z lokalno oblastjo v zelo dobrih odnosih, ob uradni predstavitvi tekmovanja so predstavniki štirih občin, Kopra, Pirana, Izole in Ankarana, podpisali pismo o nameri o sodelovanju v letu 2018. Prav tako se dogovarjajo s Slovensko turistično organizacijo in turistično agencijo Kompas, ki jim bosta pomagali pri izvedbi dogodka. »Pričakujemo, da bo v tistem septembrskem vikendu od 8000 in 10.000 prenočitev, od tega naj bi bilo nekje 70 odstotkov tujcev. Zato je naše sodelovanje še kako pomembno,« razloži Eržen.

In še nekaj je, kar vrhunsko znanje in izkušnje organizatorjev ponujajo kar sami od sebe. »Zelo si želimo sodelovati tudi pri pripravi tekmovalcev na tekmo. Ideja je, da bi npr. prek revije Polet O2 sproti predstavljali štirimesečni trening. Radi bi pomagali ljudem, da s programom treningov v trajanju približno 12 ur na teden spoznajo, kako lep in tudi izvedljiv šport je triatlon,« pove Eržen.

Kakor koli, leto 2018 bo za slovenski triatlon posebno. Ob vseh domačih prireditvah se septembra lahko veselimo tudi polovičnega Ironmana, na katerega se lahko prijavite že od ponedeljka naprej. In kot je rekel Milan Eržen: »Nič ni nemogočega, zmeraj moraš slediti sanjam.« In če so vaše sanje udeležba na triatlonu, naj bo to I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istra.

***

In zdaj v uredništvu čakamo le še Milana, da v Polet posadimo vrženo seme.foto: eu.ironman.com; m.cvjeticanin