Istra je zbrala 20.000 tekačev

Objavljeno
17. april 2019 07.04
Posodobljeno
17. april 2019 07.04
Uredništvo
Uredništvo
Luka Koper 6. Istrski maraton ponovno povezal srca tekačev, prostovoljcev, organizatorjev in obiskovalcev
Istrski maraton brez dvoma velja za največji rekreativni športni dogodek v slovenski Istri, ki se ga je tudi letos udeležilo skupaj kar 20.000 tekačev, navijačev, prostovoljcev, organizatorjev, soorganizatorjev, mimoidočih in vseh ostalih, ki so kljub burji uživali v fenomenalnem vzdušju. Rekordna je bila tudi številka tekačev, skupaj jih je teklo skoraj 5.000, poleg Slovenije pa so prišli še iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Beligije, Poljske, Češke, Argentine, Japonske, Avstralije in drugih držav. Na Hofer rekreativnemu teku je teklo okoli 2.300 tekačev, prav toliko se jih je udeležilo tudi OMV polmaratona. 400 tekačev pa se je preizkusilo na najdaljši, 42 kilometrski progi, na Luka Koper maratonu.


Športni vikend so otvorili Kapkovi otroški teki
Športno dogajanje so v soboto otvorili otroški Kapkovi teki, na katerih je tudi letos sodelovalo skoraj 500 otrok. Sobotni dan je kljub burji minil v dobrem razpoloženju, zanj je poskrbel znan primorski voditelj in glasbenik Tomaž Klepač. Vsi otroci so prispeli do cilja tudi s spodbudo treh maskot, ki so jih na zabaven način spodbujale: Boškarin Žvelto, Kapko in ribič Bepi. Popoldan je bil rezerviran za otroški program z nastopi otroških plesnih in glasbenih skupin ter čarodejem, poleg otrok so se tudi odrasli tekači lahko okrepčali na Pašta Fešti.


Za varnost odlično poskrbljeno
Dobra energija se je v nedeljo, ko so bile na vrsti tri glavne tekaške preizkušnje, samo še stopnjevala. Za dvig temperature in razpoloženja je poskrbel tudi ogromen napis Dajmo, tekači!, ki ga je prispevala Luka Koper kot generalni pokrovitelj. Vsi tekači so po uspešnem štartu srečno prispeli v cilj s pomočjo kar 1000 prostovoljcev in 270 rediteljev. Organizacijski odbor Društva Istrski maraton je tudi tokrat v prvi vrsti skrbel za varno izvedbo, saj je za varnost poleg rediteljev skrbelo še 13 policistov na terenu, redarji in gasilci ter ekipa 40-članska ekipa zdravnikov in zdravstvenega, ki so se jim na delih trase, speljane ob morju, pridružili še reševalci iz vode, opremljeni tudi z defibrilatorji. Na zahtevnejših delih proge in v zadnjih kilometrih so tekače spodbujali Petrini angelčki, študentje UP Fakultete za vede o zdravju Izola, ki so bili v oporo enoti uigranih reševalnih ekip.


Več kot polovica tras Luka Koper 6. Istrskega maratona je tudi tokrat potekala ob morju, vendar pa so tekači lahko uživali tudi v odličnih razgledih in dobrem razpoloženju, ki je vladalo na progah, za kar je poskrbelo več kot 30 različnih skupin.
Na kraljevski razdalji je zmagal Aleš Žontar, ki je tudi ambasador Istrskega maratona, s časom 2;39:28, drugi je bil Aleš Debeljak, tretji pa Miroslav Nikolič. Rezultati so sicer objavljeni na spletni strani prireditve. Vendar so zmagovalci prav vsi, ki pritečejo v cilj, saj je užitek v gibanju pravi smisel sodelovanja, poudarjajo organizatorji.


Prostovoljci ostajajo duša in srce istrskega tekaškega praznika
Prireditve ne bi bilo brez pokroviteljev, ki podpirajo prireditev, s tem pa tudi zdrav način preživljanja prostega časa.. Brez prostovoljcev, ki so duša in srce Istrskega maratona, tako velikega dvodnevne prireditve ne bi bilo mogoče izpeljati. Že mesec dni pred tekaško prireditvijo je približno 150 študentov UP Fakultete za turistične študije Turistice pomagalo pripravljati materiale in drugo opremo za izvedbo, ki so na dan prireditve ključen člen izvedbe. Poleg njih je bilo v izvedbo vključenih 70 športnih, kulturnih in turističnih društev iz celotne slovenske Istre.
Vsem, ki so tako ali drugače pripomogli k še eni uspešni izvedbi tega res velikega istrskega dogodka, se organizatorji iz srca zahvaljujejo.


foto: Foto klub Portorož, Jadran Rusjan
dr. Marijana Sikošek, Antonela Lukič