Jadranje s kolesi

Objavljeno
06. maj 2019 07.05
Posodobljeno
06. maj 2019 07.05
Kako veter lahko postane kolesarjev prijatelj? Nasprotni veter ni nujno zlo, s katerim se moramo vsakič spopadati. A pravilno vožnjo in nekaterimi kolesarskimi »zakoni« o zavetrju lahko celo uživamo.
Na začeto temo je bil odziv, kar velik. Jasno, zato, ker je bilo v tem mesecu, kar nekaj pomembnih kolesarskih rekreativnih prireditev, na katerih je vsaj osnovno znanje o zavetrju še kako dobrodošlo. Če vas samo opomnim se spomniti na maraton Franja in tisti neugodni nasprotni vetrič, ki nas je dražil vse od začetka Poljanske doline pa do Btc Citya.
Torej, začeli smo z »iskanjem ugodnega vetra« in nadaljevali z najugodnejšo postavitvijo v skupini kolesarjev ob pihanju vetra s katerekoli strani.

Kolesarsko jadranje
Ves čas vožnje moramo biti pozorni, kakšna je smer vetra. Večkrat se nam zgodi, da se v nekaj klometrih smer pihanja večkrat spremeni. Vedno znova moramo ugotoviti, s katere smeri nam hoče nagajati in vedno znova ga moramo ukaniti. Ob upoštevanju opisanih pravil vožnje »na veter« boste ugotovili, da je veter lahko vaš veliki zaveznik. Tisti, ki se malo resneje ukvarjate z rekreacijo in ki se udeležujete maratonov ali celo tekmovanj boste prikimali tem stavkom. Največja nevarnost tiči v paniki, ko iščete maksimalno ugodno zavetrje za kolesarjem pred vami. Pazite, da se ne približate preveč in vedno bodite pozorni na to ali kolesar pred vami ve, da vas »ima na zadnjem kolesu«. Pri vožnjah na veter morate biti nasploh še pozornejši kot sicer in resnično morate imeti oči na vseh koncih čelade. 

Izkušenost kolesarja se zelo dobro prepozna ravno v vetrovnem vremenu. Energijo, ki jo boste prihranili v zavetrju, potem lahko unovčite v tistih kilometrih, ko vam bo veter zapihal v hrbet ali se bo nepridiprav  speljal na kako drugo cesto.
Vožnja v vetrovnem vremenu ima še nekaj »mišolovk«. Ena je ta, da pozabimo na ferkvenco pedaliranja. Na vetru ponavadi pozabimo na obrate in potem začudeno pogledujemo na pulsmeter, ki nam kaže previsoke cifre. Največkrat smo prepričani, da je to posledica sovražnika, ki nam piha. V bistvu pa smo začeli »zabijati« pedala kot bi bili na zadnji serpentini Vršiča. Kaj storiti? Brez panike. Pravočasno si rezervirajte položaj v zavetrju. Ne pozabite, da hitrost v takem primeru pade in je potrebno pogosteje prestavljati. Bodite zelo, zelo pozorni na kolesarje pred in za vami, saj v tako panični situaciji neizkušeni reagirajo zelo svojeglavo in predstavljajo nevarnost za celo skupino. Ob daljših vetrovnih intervalih ne pozabite, da morate tudi takrat piti in jesti. Zelo rad se zgodi, da ob umiritvi neugodnih razmer namesto lažjega nadaljevanja vožnje ugotovite, da je vaš »rezervoar« izpraznjen. Vodilni naj se menjavajo hitreje, ker bodo s tem prihranili ogromno energije, hitrost bo ostala konstantna in skupina bo ostala kompaktna.


Evo, nekaj osnovnih navodil, kako lahko veter postane kolesarjev prijatelj sem vam podal. Strah, jeza ali nejevolja ob pihanju vetra v čelo so odveč...sploh če kolesarite s prijatelji.

foto: bunyuc.com