Jajca in šport

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Strah, da bi z jajci v kri vnesli preveč holesterola, je odveč. Znanstvene študije namreč kažejo, da holesterol, ki ga zaužijemo s hrano, praktično nima vpliva na raven holesterola v krvi. Jajce je zelo primerna hrana tako za športnike, ki potrebujejo dobre vire beljakovin, ter tiste, ki želijo shujšati, saj daje jajce občutek sitosti. To pa je dobra informacija!

Eno samo jajce postreže z neverjetnim naborom različnih vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na naše možgane, oči, srce, jetra.

V jajcu se nahaja tudi pomemben B5-vitamin ali pantotenska kislina, ki zagotavlja potrebno energijo, pomaga pri tvorbi hormonov, krvi in protiteles. Omenjeni vitamin je pomemben še za dobro delovanje možganov in živčevja. V enem jajcu je toliko B5-vitamina, da z njim zadovoljimo okoli 15 % potrebnega dnevnega vnosa za odraslega.

ni podpisa
ni podpisa

Folati so pomembni pri oblikovanju rdečih krvnih celic in genetskega materiala. Folate je pogosto treba zagotavljati našemu telesu s prehranskimi dodatki, v obliki folne kisline. Predvsem morajo folate oz. folno kislino uživati nosečnice, da bi preprečile prirojene okvare ploda. Z enim velikim jajcem pa v telo vnesemo približno 6 % potrebne dnevne količine.

Drugi vitamini in minerali

Jaca, ki so pomembna za uravnoteženo prehrano, pa se ponašajo z vsemi vitamini razen C-vitaminom. Tako na primer z enim jajcem dobimo nekaj A-vitamina, D-vitamina, B6-vitamina, E-vitamina, B1-vitamina (tiamin) ... Jajca so eno redkih živil, ki vsebujejo za naše telo tako pomemben D-vitamin.

Jajca so tudi odličen vir mineralov, kot so jod, potreben za delovanje ščitnice, urejanje presnove, fosfor je pomemben za zdravje kosti, selen  je močan antioksidant, cink za celjenje ran, potreben za imunski sistem in tvorbo hormona testosterona pri moških.
Predvsem vegetarijanci, ki ne uživajo mesa in rib, z jajci pridobijo potrebne beljakovine. Če je le mogoče, izbirajmo jajca kokoši iz ekološke reje, kjer krmilom ne dodajajo antibiotikov in krma ni gensko spremenjena.

 

Več iz te teme:

Komentarji: