Jesenski test copat: Tek v jesen, 1. del

Objavljeno
10. september 2014 10.09
Posodobljeno
15. oktober 2015 01.10
Klemen Dolenc
Klemen Dolenc
Pred nami je največji jesenski test tekaških copat, ki nam ponuja tudi nekaj novih modelov. Razdeljen je v tri sklope. V prvem delu vam predstavljamo modele, namenjene vsem tekačem pronatorjem.

Testni tekači dr. Nada Rotovnik Kozjek, olimpijka Brigita Langerholc Žager in Klemen Dolenc smo tekaške modele preizkusili na vseh tekaških podlagah, na že znanem testnem krogu v okolici Radovljice, okoli Blejskega jezera in na atletskih stadionih v Radovljici in na Kodeljevem v Ljubljani.

Pronatorji

Naj še enkrat povemo, kaj je pronacija. To je naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

OCENE

Copate smo tudi ocenili od ena do pet (1 do 5), ena je najslabše razmerje, pet pa najboljše, torej najugodnejše za kupca. Vendar pa ocena ne pomeni kakovosti testiranega copata, pač pa razmerje med ceno obuvala in kakovostjo le-tega. Na kratko: kaj dobimo za svoj denar.

MIZUNO WAVE INSPIRETeža moški: 275 g / Teža ženski: 235 g

Opis: to je lahek in hiter model z odlično oporo, ki jo potrebujete, hkrati pa ponuja izjemno blaženje med tekom. Zelo stabilen in vzdržljiv tekaški model z izboljšanim nadzorom upogiba sprednjega dela za enostaven prehod stopala s pete na prste.

Testni komentar: Mizunove copate za vse tekače pronatorje, namenjene teku po asfaltu in urejenih makadamskih podlagah. Primerne so za vse teže tekačev in tekačic s srednje širokim in širokim stopalom.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

ADIDAS SUPERNOVA SEQUENCE 7Teža moški: 310 g / Teža ženski: 270 g

Opis: znani model v že sedmi izvedbi, vendar prvič z vgrajeno tehnologijo boost. Ta novost omogoča tekačem optimalno blaženje in delno vračanje energije pri odrivu. Model je zelo udoben in se lepo prilega vsem širinam stopal.

Testni komentar: vrhunski Adidasov model za vse teže tekačev s pronacijo. Z njim bodo treningi in tekmovanja pravi užitek na vseh tekaških podlagah.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

NIKE ZOOM STRUCTURETeža moški: 308 g / Teža ženski: 253 g

Opis: tekaška obutev za vse tekače pronatorje in tiste s klasičnim načinom teka, ki potrebujejo dodatno stabilnost pete, za kar poskrbi dodatek iz trše gume na notranji strani pete in srednjega dela. Za blaženje poskrbi AIR v peti in pod sprednjim delom stopala. Model je primeren za vse tekače z ozkim in srednje širokim stopalom ne glede na njihovo težo.

Testni komentar: Nike je naredil odličen model copat, ki je namenjen treningom na vseh tekaških podlagah. Veliko število odsevnikov nam ponuja dobro vidnost in zato varnost pri teku v večernih urah.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

NIKE LUNARGLIDE + 6Teža moški: 269 g / Teža ženski: 223 g

Opis: ta model je primeren za vse zmerne pronatorje in pronatorke ter za ljudi s klasičnim stopalnim lokom. Odlikuje ga enakomerno močno blaženje po vsem podplatu. Ima tudi možnost povezave z dodatki Nike+.

Testni komentar: model, primeren za asfalt in urejene tekaške podlage, za lahke in srednje težke tekače in tekačice z ozkim in srednje širokim stopalom.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

SCOTT ERIDE AF SUPPORTTeža moški: 299 g / Teža ženski: 270 g

Opis: model, ki je namenjen vsem zmernim pronatorjem in tistim z nevtralnim stopalnim lokom. Odlikujeta ga udobje in blaženje, s katerim bodo najbolj zadovoljnim tekači s srednje širokim in širokim stopalom.

Testni komentar: Scottov model je primeren je za treninge in tekmovanja na vseh podlagah. Namenjen je srednje težkim in težkim tekačem.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

BROOKS RAVENNATeža moški: 303 g / Teža ženski: 263 g

Opis: Brooksov model daje primerno podporo za zmerne pronatorje, ustreza tudi nevtralnim tekačem. V primerjavi s prejšnjimi modeli je še udobnejši, saj je zgornji del brez šivov. Težišče podplata je v tej izvedbi pomaknjeno na sredino, blaženje DNA pa je na sprednjem in petnem delu podplata.

Testni komentar: RAVENNA, model, ki je navdušil s svojo stabilnostjo in blaženjem na vseh tekaških podlagah. Odličen oprijem stopala nam daje pravi občutek in udobje pri teku. Primeren je za vse teže tekačev in tekačic s pronacijo in tudi tiste z nevtralnim stopalnim lokom, ne glede na širino stopala.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

ASICS GEL KAYANO 20Teža moški: 320 g / Teža ženski: 275 g

Opis: to je najbolj znan Asicsov model, ki je v jubilejni 20. izvedbi še popolnejši. Vsi tekači pronatorji in tisti s klasičnim stopalnim lokom bodo občutili popolno blaženje s kombinacijo pene FluidRide in znanega blaženja GEL. Izboljšan je tudi oprijem, tako da se zdaj copate še bolje prilegajo stopalom.

Testni komentar: zelo udoben tekaški model za zmerne pronatorje in tekače z nevtralnim stopalnim lokom, primeren za vse teže tekačev in tekačic. Tek z njim bo pravi užitek na vseh tekaških poteh.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

ASICS GT – 2000 2Teža moški: 315 g / Teža ženski: 268 g

Opis: ta model je namenjen tekačem z močnejšo pronacijo in klasičnim stopalnim lokom. Odlikujeta ga dobro blaženje GEL in stabilnost. V srednjem delu podplata je vgrajen material solyte, ki poskrbi za dodatno blaženje in ohranja večino energije, ki je potrebujemo pri odrivu.

Testni komentar: cenovno ugoden model, primeren za vse teže tekačev z večjo ali manjšo stopnjo pronacije in s srednje širokim in širokim stopalom. Primeren za treninge in tekmovanja rekreativnih tekačev.

▶ Razmerje kakovost – cena: 4

ASICS GT-1000 2Teža moški: 322 g / Teža ženski: 285 g

Opis: je najcenejši model iz Asicsove ponudbe, ponuja tudi nekaj manj udobja in tehnologije. Model je namenjen vsem s srednje širokim in širokim stopalom.

Testni komentar: GT-1000 2 je namenjen rekreativcem s pronacijo, ki si želijo občasnega gibanja (dvakrat do trikrat na teden), malo hoje in malo teka. Primeren je za težke in srednje težke rekreativce.

▶ Razmerje kakovost – cena: 2