Jesenski test copat: Tek v jesen, 2. del

Fotografija: Tekači med preizkušanjem tekaške obutve pod vodstvom Klemna Dolenca, atletskega trenerja, za prilogo Dela Polet, v Radovljici, 1. marca 2015.
Odpri galerijo
Tekači med preizkušanjem tekaške obutve pod vodstvom Klemna Dolenca, atletskega trenerja, za prilogo Dela Polet, v Radovljici, 1. marca 2015.

V drugem delu preizkusa tekaške obutve predstavljamo copate za tiste, ki tečejo po zunanjem delu stopala, in za one srečneže, ki postavljajo stopala pravilno. Tokrat torej o supinatorjih in nevtralcih.

Kaj je supinacija? Če se teža pri teku ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre, ko se stopalo med tekom premika naprej, proti prstom, bolj v smeri mezinca, govorimo o supinaciji. Kaj je nevtralni stopalni lok? To je vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo, v resnici je to pravilno postavljanje stopal.

O testu

Da bi bralci laže razumeli, kako je test potekal in na kaj vse smo bili pozorni, naj povemo, katere podatke smo uporabili na testu tekaških modelov:

Teže modelov

Vse modele smo stehtali v velikostih, ki smo jih uporabljali na testu. Moški modeli so velikosti EUR 43, ženski pa EUR 40.

Morda tega še ne veste vsi: glede na težo delimo tekače in tekačice na:

Ženske:

• lahke tekačice, tiste do 55 kg

• srednje težke tekačice, od 55 do 70 kg

• težke tekačice, s težo nad 70 kg

Moški:

• lahki tekači so težki do 75 kg

• srednje težki tekači imajo od 75 do 90 kg

• težki tekači pa imajo težo nad 90 kg

ASICS GEL NIMBUS 16

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 337 g / Teža ženski: 290 g

Opis: Odličen model za vse s klasičnim načinom teka in zmerne supinatorje, ponuja zelo dobro blaženje, udobje in dovolj stabilnosti na različnih tekaških podlagah.

Testni komentar: popolno zadovoljstvo in udobje bo ponudil lahkim in srednje težkim tekačem. Primeren je za treninge in tekmovanja.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

ASICS GEL CUMULUS 16

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 334 g / Teža ženski: 290 g

Opis: zelo udoben, močno blažen model za srednje težke in težke tekačice z nevtralnim stopalnim lokom in tiste z zmerno supinacijo. Primeren je za tek po asfaltni in urejeni makadamski podlagi. Na gozdno-travniških poteh nam daje potrebno stabilnost. Z njim se lahko podamo na vsakdanji trening in tudi na tekmovanje.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

MIZUNO WAVE ENIGMA

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 305 g

Opis: Zelo udoben moški tekaški model z odlično kombinacijo blaženja, odzivnosti in stabilnosti. Za to poskrbita valna plošča Parallel Wave in blaženje AP+, ki sta razporejena po vsej dolžini podplata, kar pomeni, da model ohrani svojo obliko ves trening. Primeren je za vse teže tekačev in tekače z nevtralnim stopalnim lokom in za tiste z manjšo stopnjo supinacije in pronacije, ki z njim lahko tečejo na vseh vrstah podlage. Model je na voljo tudi v ženski izvedbi.

Testni komentar: eden udobnejših modelov na testu. Priporočamo ga tudi športnikom drugih panog za bazične tekaške priprave.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

NEWTON GRAVITY III

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 247 g / Teža ženski: 210 g

Opis: Model je namenjen vsem tekačem z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za vsakdanji dolžinski trening, brez težav ga lahko nosite za hitrejše teke ali kot tekmovalne copate. Tehnologija v sprednjem delu stopala POP1 je zelo odzivna in daje odlično oporo.

Testni komentar: model, ki sem ga lani prvič preizkusil sam, letos pa ga je v preizkus dobila tudi Poletova testna ekipa. Z njim bodo najbolj zadovoljni dobro pripravljeni tekači, saj jim bo omogočil zelo hiter tek in s tem odličen rezultat.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

ADIDAS ENERGY BOOST 2ESM

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 292 g / Teža ženski: 248 g

Opis: Model je primeren za lahke in srednje težke tekače z nevtralnim stopalnim lokom in tiste z zmerno supinacijo. Nova tehnologija BOOST nam omogoča učinkovito blaženje in vračanje energije. Model je zelo zračen.

Testni komentar: odličen model za treninge in tekmovanja na asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

SCOTT MK4+

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 281 g / Teža ženski: 246 g

Opis: Zelo udoben in prilagodljiv model, namenjen vsem težam tekačev in vsem širinam stopal, ki nam ponuja tudi obilico blaženja. Primeren je za tek po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah.

Testni komentar: z njim bodo zadovoljni vsi tekači z nevtralnim stopalnim lokom. Odlikuje ga odlično razmerje med kakovostjo in ceno.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

BROOKS GLYCERIN 12

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 300 g / Teža ženski: 265 g

Opis: Zelo lahek, udoben model z brezšivno konstrukcijo čevlja. Je edini Brooksov model, ki ima blaženje DNA po vsej dolžini čevlja. Omogoča gladek prenos teže iz prve v zadnjo fazo koraka, za kar poskrbi nov stabilizator Flex Omega Groove.

Testni komentar: primeren za zelo širok krog tekačev in tekačic s klasičnim stopalnim lokom in za tiste z zmerno supinacijo. Z njim vam bo tek v užitek na asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah. Model je odličen tudi za hitre treninge in tekmovanja.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

BROOKS GHOST 7

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 299 g / Teža ženski: 263 g

Opis: Model je namenjen vsem nevtralnim tekačem in tistim z blažjo ali močnejšo supinacijo. Odlikujeta ga zelo dobro udobje in blaženje, zato je primeren za vse teže tekačev in različne širine stopal. Oblika sprednjega dela ambicioznim tekačem ponuja učinkovit prehod v hitrejši tek.

Testni komentar: tek z »duhom« je zelo prijazen za noge in ponuja pravi tekaški užitek na vseh terenih.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

JOMA R-FAST 411

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 288 g

Opis: Še ena izmed novosti letošnjega testa. Model je primeren za tekače z nevtralnim stopalnim lokom in za vse širine stopal. Ponuja dobro blaženje in primerno odzivnost na asfaltu in urejeni makadamski podlagi.

Testni komentar: odličen model za treninge in tekmovanja lahkih in srednje težkih tekačev. Odlikuje ga tudi odlično razmerje med kakovostjo in ceno.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

NIKE ZOOM PEGASUS 31

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 298 g / Teža ženski: 256 g

Opis: Legendarni model, ki se na trgu pojavlja že v 31. izvedbi, je primeren za tekače z nevtralnim stopalnim lokom in za vse tiste s supinacijo. Odlikuje ga zelo dobro blaženje, zato bodo z njim zadovoljni tekači vseh tež z ozkim in srednje širokim stopalom.

Testni komentar: model je primeren za treninge in tekmovanja na vseh podlagah. Testno ekipo je navdušila tudi dobra odzivnost copat pri hitrejšem teku.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

NIKE ZOOM VOMERO 9

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 313 g / Teža ženski: 260 g

Opis: Model, namenjen vsem z nevtralnim stopalnim lokom in tistim z zmerno supinacijo. Vsem tekačem ponuja odličen oprijem stopala in blaženje, zato je primeren za vse teže tekačev.

Testni komentar: model je namenjen teku po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah.

▶ Razmerje kakovost – cena: 5

Več iz te teme:

Komentarji: