Joga proti energijskim zastojem

Čakre so energijska središča, skozi katere teče življenjska sila.

Objavljeno
26. junij 2020 10.47
Posodobljeno
26. junij 2020 11.04
Simbol trikotnika se pogosto pojavi pri pozdravu sonca. FOTO: Dejan Javornik
Maja Miklič
Maja Miklič
Vsakdo doživlja blokade v čakrah, saj so te posledica življenjskih doživetij, izkušenj. Energijske zastoje lahko odpravimo z vadbo joge.

Na telesni ravni je v predelih čaker večina žlez, organov in živčnih vozljev. Njihovo delovanje vzpodbudimo z dihalnimi vajami, asanami, meditacijo in s ponavljanjem mantre. Tako ohranjamo zdravje.
Druga je astralna raven. Vibracija in energijski pretok v čakrah vplivata na zavest in telesno zdravje. Nepravilna prehrana, slaba družba in slabe misli zmanjšajo ali prekinejo energijski pretok v čakrah. To lahko povzroči bolezni na telesni in motne na zavestni ravni.


Za več energije in notranje volje ter moči je treba aktivirati predvsem tretjo čakro:
 

Čakra sončnega pleteža

Lokacija: V višini ledvenih in prsnih vretenc. Kolena in spodnji del nog.
Oblika: Trikotnik predstavlja hierarhijo.
Lastnosti: Ego, sposobnost postaviti se zase, notranja moč, vztrajnost.

Vaje za aktiviranje tretje čakre: 

Vaje, ki povečujejo notranji ogenj. Poleg dihalnih vaj, kot je agni sara, spada sem tudi pozdrav soncu, ki smo ga predstavili v prejšnjem prispevku.

Čutilo: Vid. Sposobnost videnja in načrtovanja ciljev za prihodnost.
 

Simbol tretje čakre je trikotnik

Simbol trikotnika se pogosto pojavi pri pozdravu sonca. Trikotnik predstavlja ogenj; prižiganje ognja v človekovi notranjosti. Pozdrav soncu je zelo primeren za introvertirane ljudi, ki se želijo izraziti navzven, a jim primanjkuje sončne energije. Sončna moč predstavlja: sijajnost, zunanjost, akcijo, manifestacijo, komunikacijo, razkazovanje sebe.

image
Pridružite se Onini poletni šoli dobrega počutja s Špelo Sila. FOTO: Tina Lagler***
Maja Miklič je učiteljica joge in avtorica knjig o jogi, ki so izdane v štirih jezikih: slovenščini, nemščini, nizozemščini in angleščini. Do sedaj je izdala pet knjig v slovenskem jeziku: 300 Jogijskih položajev, Joga za zdravo in sproščeno življenje, Joga za srečno in vitalno življenje, Joga in narava & Joga in tek.