Kaj če bo na Franji deževalo?

Objavljeno
29. maj 2018 12.05
Posodobljeno
29. maj 2018 12.05
M.C.
M.C.

Maraton Franj ima izredno srečo z vremenom. Ne spomnim se kdaj je nazadnje deževalo že na startu in ni nehalo vse do cilja.
Družinski maraton ni imel take sreče. Kar nekajkrat smo bili mokri do kože in premraženi do kosti.
Pa vendar. Kaj nam je storiti, če nas že na startu preseneti dež. Voziti ali ostati v postelji ali…
Temeljite priprave, več mesečno mučenje in potem, da zaradi dežja, mraza, ne bi šli na start.Ass saver lahko kupite tudi tu


V tem primeru je naša prva skrb kolo. Ne, mi, mi bomo že, kajne? Kolesarji smo in vsega hudega smo vajeni ampak ali bo naše kolo zdržalo brez problemov v takih razmerah.
Podmažemo, namažemo ga, tako kot bi bilo suho. Ne pretiravajmo z dodajanjem maziv, ker ne bo nič pomagalo, samo še bolj »šmirasti« bomo. Kolo mora biti ob vsakem vremenu ravno prav naoljeno in podmazano. To vedo strokovnjaki, naši serviserji. Naša skrb je drugje. Gume? Da, kolo se na mokri cesti obnaša zelo nebogljeno. Pomagajmo mu. Nadenimo mu pnevmatike, ki imajo v opisu napisano, da so zelo primerne za dež. Da, tudi take obstajajo. Je to predrago? Ni, take pnevmatike so enostavno del naše opreme. En bar manj zraka v mokrem? Da, to je kolesarska navada. Če ste do zdaj napumpali 8 barov, v primeru dežja zmanjšajte na 7. Bolj varni boste v ovinkih.


 


Pod sedež si namestite »asssaver« ali ritobran, montažni super lahek branik pred dežjem. Videti je kot, da nič ne pomaga, toda verjemite da je res rešitelj. Dobite ga v vseh specializiranih kolesarskih prodajalnah.
In to je vse kar e tiče kolesa. Več ne morete narediti. Potem pride na vrsto kolesar. Kako se obleči  za dež?


Predvsem ne komplicirajte. Če ste kolesa potem imate že vse v omari. Pod čelado si namestite kolesarsko kapico. Potrebujete vizir namreč in kapica bo dež zadržala nekoliko dlje. Zaščitna očala morajo imeti nevtralno, »prozorno steklo«. Ravno tako oblecite podmajico in majico s kratkimi rokavi ter rokavčke. No, glede kolesarske majice priporočamo kolesarjem priljubljeno »gabo«. To je majica s kratkimi rokavi, ki je narejena zato, da nismo že po nekaj kilometrih mokri do kože. Ta majica nas najdlje ščiti in ko enkrat premoči najdlje zadržuje toploto. Palerina, anorak… dobrodošlo. Tisti najboljši anoraki, ki so najodpornejši proti dežju so za junijske temperature najbrž pretopli in boste kaj kmalu zakuhali.

Gaba je zato veliko primernejša. Obstajajo tudi kratke kolesarske hlače, ki so odpornejše na dež zato priporočamo tudi te saj nas bodo najdlje časa ščitile pred mokroto in mrazom. Priporočljivi so kolenčniki, ki jih lahko med maratonom tudi snamemo. Nogavice in čevlji ostanejo enaki kot za vožnjo v suhem vremenu. Na trgu pa se dobijo tudi galoše za v dež. Ne tiste zimske, ki nas ščitijo proti mrazu ampak tiste za v dež. Razlika je očitna. Rokavice, ki nas ščitijo v dežju tudi obstajajo. So tanke in ne pretople. DA, vse se dobi v specializiranih kolesarskih trgovinah. To je pač oprema, ki jo kolesar, ki hoče Franjo prevoziti brez velikih težav, pač nujno imeti. Pred startom se namažimo z grelnimi kremami. Dobro preberite navodila za uporabo in ne pretiravajte z nanosom. Namažite podplate, sklepe, tudi vrat in seveda mišice. Verjemite, da zelo pomaga.


Nevarnosti, ki prežijo pri kolesarjenju v dežju


Dežuje, mrazi nas, slabo vidimo, strah nas je ovinkov, hitrosti… in pozabimo jesti in piti zato se »v zid« zaletimo veliko prej. Največja napaka je, da pozabimo jesti in piti, ker v takem vremenu ne čutimo ne žeje ne lakote. Bodite pozorni in spomnite se teh besed pred startom in med maratonom.
Zaviralna pot je veliko daljša. Mar moramo to opozarjati?
Ne oblecite si plapolajočih, ohlapnih anorakov in majic.