Kaj jesti 60 - 90 minut pred vadbo?

Objavljeno
09. februar 2019 08.02
Posodobljeno
09. februar 2019 08.02
M.C.
M.C.
Na naši strani smo predstavili serijo prispevkov o hrani za regeneracijo po težkem treningu, saj moramo mišicam in telesu  priskrbeti dovolj goriva, da se uspešno vrneta v začetno stanje. Kaj pa prehrana pred vadbo? Prav tako kot po treningu moramo telo nahraniti tudi pred vadbo, da smo zmožni trening sploh opraviti.

Tokrat bomo naše prispevke razdelili na tri dele: v prvem smo ugotovili, kaj je pametno jesti uro pred začetkom treninga, v ostalih dveh pa se bomo premaknili še nazaj in temu primerno povečevali vnos hrane, saj moramo dve uri pred vadbo pojesti več kot le 60 minut preden si zavežemo športne copate.

60 - 90 minut pred vadbo

Gre za zapleteno časovno obdobje pred treningom, saj telo nima časa prebaviti recimo piščančje tortilje, brez težav pa lahko predela pest rozin, ki pa vam morda ne bodo prinesle dovolj energije, predvsem če je trening daljši in naporen. Tommy Rodgers, nutricist in atletski trener iz Severne Karoline pravi, da moramo zaužiti uravnoteženo mero kompleksnih in enostavnih ogljikovih hidratov z nekaj malega beljakovin, ki v nas vzbudijo občutek sitosti in ne začnejo procesa prebave prehitro.Junaški muffini

V osnovi je junaški muffin narejen iz mandljeve moke, žitaric, nastrgane bučke in korenja ter oslajen z javorjevim sirupom ali medom. Recept, ki so ga objavile številne nutricistke, na čelu v prejšnjih zapisih že omenjeno Alysse Kopecky, je pravi hit. Predvsem atleti in tekači ga kujejo v nebo, saj naj bi jim prinesel dovolj energije in obenem manj obremenil kot ostale podobne jedi. "Muffin je dobra mešanica beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Če dodamo še javorjev sirup, pa z muffinom zaužijemo še veliko mangana in cinka," pravi Kopeckyjeva.

Kosmiči + mandljevo mleko

Tommy Rodgers pravi, da kosmiči z manj vlakninami, mandljevo mleko, lanena semena in nekaj rozin, skupaj sestavljajo popolno predvadbeno jed. V trgovini poiščite kosmiče, ki nimajo dodanega sladkorja. Nekateri sicer mleka tako pozno pred vadbo ne morejo prenesti, a če ga lahko, je to prava jed za pred treningom.

Ovsena kaša

Pred dirko ali preizkusom, se športniki zelo pogosto odločajo za ovseno kašo ali "oatmeal". V kašo dodajo še banane in sesekljane oreščke. S tem si zagotovijo veliko ogljikovih hidratov, ki so hitro pokurjeni, in tiste, ki vzdržujejo nivo vašega treninga oziroma nastopa. Oreščki so vir nenasičenih maščob in vam bodo pomagali celo pri regeneraciji po vadbi, saj so, podkrepljeno z raziskavami, oreščki odlični proti telesnemu vnetju.