Kaj se skriva v Javorniških gozdovih?

Mogočni hrbet Javornikov od nekdaj bdi nad presihajočim Cerkniškim jezerom in kleše značaj notranjske pokrajine in njenih prebivalcev.

Objavljeno
03. september 2020 09.35
Posodobljeno
03. september 2020 09.35
Masiv Javornikov ustavlja topel in vlažen zrak, ki proti severu prodira z Jadrana, in s tem daje pečat podnebju osrčja Slovenije. FOTO: Mavric Pivk
M.C.
M.C.
Čarobni bukovo-jelov gozd Javornikov kljub bližini glavnega mesta, Ljubljane, ostaja divji in skrivnosten. Medved, volk in ris so tu doma, človek pa je dobrodošel gost.

Preberite še:
Za vedno fit


Javorniki so nižji del Snežniške planote med Cerkniškim poljem na severu in Pivko na jugu. Raztezajo se od Postojnskih vrat in Malega Javornika na severozahodu do Mašuna in Leskove doline na jugovzhodu. Strmo severno pobočje gozdnatih Javornikov se nad Cerkniškim jezerom dvigne v visoko kraško planoto, ki jo razgibajo kopaste vzpetine, globoki doli, vrtače, brezna in ledene jame.

Masiv Javornikov ustavlja topel in vlažen zrak, ki proti severu prodira z Jadrana, in s tem daje pečat podnebju osrčja Slovenije. Za območje so značilne obilne padavine, ki napajajo presihajoča jezera na obeh straneh grebena, Cerkniško in Pivška jezera, ter izvire rek Pivke in Reke.

Javorniški gozdovi se nadaljujejo v gozdove snežniškega pogorja in Gorskega Kotarja. Skupaj predstavljajo največji strnjeni gozdni kompleks v tem delu Evrope, divjim živalim dom, domačinom vir gradbenega materiala in kuriva ter vez s primorskim delom Slovenije, prav vsem obiskovalcem pa nudijo sprostitev in stik z neokrnjeno naravo.
 

Potopite se v pravljične, divje in neokrnjene gozdove Javornikov


Kdor jih hoče odkriti na najboljši način, potem je ta sobota najboljša rešitev.
Z izkušenim vodnikom, domačinom Ivanom Najgerjem se boste iz Dolenje vasi po makedamski poti najprej podali do Tržišča- starega keltskega naselja. Gozdna pot vas bo nato vodila mimo globokih podornic in kraških jam  (Šujica), nato pa boste prečkali celo staro Rapalsko mejo. Brez skrbi, potni listi tokrat ne bodo potrebni. Raziskovanje se bo nadaljevalo po poti do Malega in Velikega Komojstrnika (podornica), potepanje pa boste zaključili še z ogledom dolenjske Glažute ter Cvingerja (razgledna točka), kjer je tudi nekdaj bilo keltsko naselje.

image
Javorniki so nižji del Snežniške planote med Cerkniškim poljem na severu in Pivko na jugu. FOTO: Mavric Pivk


Ob koncu poti, vas bo pričakal zaslužen prigrizek, ki ga bo pripravilo društvo Etno-eko (malica: pirina pita in čaj). 

Ne pozabite na primerna oblačila in predvsem obutev! Priporočljive so tudi pohodniške palice.

Trajanje izleta: od 10:00 do 14:00 (približno 4 h)
Zbirno mesto: Dolenja vas 70, 1380 Cerknica

Za lažjo organizacijo zbiramo predhodne prijave do petka, 4. septembra, prek obrazca na tej strani. Več informacij na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 031 668 223 (TIC Notranjski park).