Kako dobri smučarji smo

Če vemo, koliko znamo, bosta učenje smučanja in izbira primerne smučarske opreme veliko preprostejša.
Fotografija: Dirkalna smučka bo iz vas iztisnila vse, kar znate – in obratno. Absolutni oprijem pri najvišjih hitrostih. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Dirkalna smučka bo iz vas iztisnila vse, kar znate – in obratno. Absolutni oprijem pri najvišjih hitrostih. FOTO: Roman Šipić/Delo

Včasih se pri alpskem smučanju, ko nam na smučišču ne gre tako, kot smo pričakovali, soočimo z dejstvom, da smo najverjetneje kupili smuči in čevlje, ki ne ustrezajo našemu znanju. Razočaranje lahko nastane tudi, če nikakor nismo zmogli zadovoljivo prevoziti želene proge ali pa se spopasti s snežno podlago ali z vrsto snega na njej.
Edina rešitev je seveda napredovanje v smučarskem znanju.Zagotovo pa moramo, preden odidemo po znanje, vedeti, kako dobri smučarji smo. Potem bo veliko lažje nabaviti ustrezno opremo in se vključiti v smučarsko šolo. Zagotovo pa v samo nekaj dneh, ki jih prebijemo na snegu, ne moremo čudežno napredovati. Smučarski napredek se meri v sezonah, ki jih posvetimo čudovitemu belemu športu.
 

1. stopnja – popolni začetniki

Smučanje je za vas novo početje; morda ste imeli nekaj lekcij na povsem nezahtevnem terenu ali ste doslej v življenju na snegu preživeli teden, morda dva, če seštejete vse smučarske dneve. To je malo. Ste se naučili dobro plavati ali igrati tenis v enem dnevu? Dveh tednih? Niste.
Za vas so idealni mehkejše smuči in mehkejši čevlji. Morda ste doslej najemali opremo – ko boste imeli svojo, je to velik korak naprej.
 

Stopnje 2–4 – začetniki, ki napredujejo

2 – Še vedno uporabljate za ustavljanje plužni položaj smuči in odkrili ste, kako zavijati levo in desno. Smučate pri majhnih hitrostih in na otroških in začetniških progah.
3 – Začeli ste povezovati zavoje in z veseljem križarite po položnejših terenih in raziskujete modre proge.
4 – Osvojili ste osnove in položna pobočja. Na zahtevnejših terenih ste še previdni in še vedno s pluženjem upočasnite hitrost.
Za stopnje 2–4 bodo najprimernejše mehke do srednje trde smuči, ki omogočajo enostavno zaviranje z večjim nadzorom pri skromnih hitrostih. Takšne smuči in tehnika vam pomagajo graditi boljšo izpeljavo zavojev in slog. Radi ste na urejenih progah, vendar ne odhajate iz njih. Zdaj je treba posvetiti veliko več pozornosti smučarskim čevljem, ki so bistveni za napredek v tehniki, bolj kot smuči.
 

Stopnje 5–7 – napredni smučarji

5 – Vaša tehnika je vse boljša in le redko uporabljate plužni položaj za lažje zavijanje. Z veseljem smučate na enostavnih rdečih progah in ujeli ste naraven, usklajen ritem zavojev, v katerih uživate.
6 – Zdaj že izpopolnjujete tehniko, smučki sta vzporedni, smučate na manj zahtevnih terenih in si upate tudi že na rdeče proge. Uspelo vam je prevoziti tudi večino lažjih črnih prog.
7 – Zanesljivo in samozavestno povezujete vzporedne zavoje, na večini pobočij. Lahko se spuščate po strmih in ledenih črnih progah, slog je vse boljši! Morda ste poskusili celo kakšen del s celcem.

Ste se naučili dobro plavati ali igrati tenis v enem dnevu? Dveh tednih? Niste. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Ste se naučili dobro plavati ali igrati tenis v enem dnevu? Dveh tednih? Niste. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Za stopnje 5–7 so primerne srednje trde in upogibno čvrstejše smuči, ki nudijo dober oprijem in nadzor pri različnih hitrostih. Takšne smuči vam omogočajo gladko in tehnično sproščeno smučanje na vseh terenih. Morda boste hoteli razmisliti o vsegorskih, free-style ali free-ride smučeh; take smučke bodo pomagale, če smučate na urejenih smučiščih, medtem ko sneži. Smučarski čevlji pa so tu že zelo, zelo pomembna zadeva, zdaj počasi že veste, kaj potrebujete. Lahko se odločate glede trdote čevljev, saj ste že precej dobro ugotovili, kaj potrebujete za svoj način vijuganja.
 

Stopnji 8–9 – ekspert

8 – Veseli ste smučanja na kateri koli progi, v večini pogojev, morda se boste brez zadržkov odpravili v cel sneg. Smučanje z veliko hitrostjo za vas ni težava in obvladate zarezno tehniko.
9 – Odpravili se boste na vse, kar ponuja gora, strme ledene proge, zunaj smučišč in morda celo smuči nadeli na hrbet in se peš povzpeli na vrh, da bi na svežem pobočju zarezali nekaj svežih črt.

Za stopnji 8–9 so primerne trše smuči, ki omogočajo dober oprijem in nadzor pri velikih hitrostih. To vam omogoča obvladovanje terena pod seboj, ne da bi vas skrbelo, da se smuči obnašajo nepredvidljivo. Zdaj dobro veste, kaj vse že znate, morda je čas, da se lotite novega izziva. Vedeti bi morali, s katero vrsto smučanja se ukvarjate, ali pa se morda lotite novega izziva. Morda vsegorske, free-style ali free-ride smuči; če imate radi globok pršič, boste našli posebne širše smuči za tako smuko. O čevljih pa veste že vse, zdaj se pri njihovi izbiri ne morete več zmotiti. Najbrž si jih že oblikujete po svoji nogi, s pomočjo dobrega oblikovalca čevljev.

Smučanje je, podobno kot tenis, šport, kjer vse življenje iščete boljšo tehniko. FOTO: Getty Images
Smučanje je, podobno kot tenis, šport, kjer vse življenje iščete boljšo tehniko. FOTO: Getty Images

 

Stopnja 10 – tekmovalec

10 – Ste profesionalec, verjetno učitelj smučanja ali pa redno tekmujete. O smučanju in smučeh veste vse, iščete trde in agresivne modele smuči. Najverjetneje dirkalno smučko, ki bo iz vas iztisnila vse, kar znate – in obratno. Absolutni oprijem pri najvišjih hitrostih.
Smučanje je, podobno kot tenis, šport, kjer vse življenje iščete boljšo tehniko. Zelo pomembno je, seveda, da ste  telesno dobro pripravljeni, kar pomeni, da ni dovolj, da je vaš edini šport v letu smučanje – v toplih dneh velja početi še kaj drugega. Saj ni nujno, da zelo veliko, pomembno, da je redno. Če ne dvakrat, pa enkrat na teden. Počasi se nalaga vse, kar počnemo skozi leto, in na smučarijo se lahko dobro pripravimo. Za dobro smučanje pa potrebujemo tudi nekaj moči in vzdržljivosti. Zelo pomaga, če si enkrat v sezoni najamete učitelja, ki vam bo svetoval, kako storiti korak naprej. Tudi zelo dobri smučarji, celo ljudje, ki so včasih učili druge in v mlajših letih tekmovali, gredo za kakšno uro v uk. Tehnika se je razvila, malo pa se tudi pozabi.

Učenje je vse. Smučanje pa je iz zavoja v zavoj tako učenje kot ponavljanje. Ne iskanje, pač pa odkrivanje napak in predvsem njihovo odpravljanje. Napake niso kazen, so pot k znanju.

Preberite še:

Komentarji: