Kako piti in se ne zrediti

Objavljeno
12. april 2019 11.04
Posodobljeno
12. april 2019 11.04
Andraž Vide Čeligoj
Andraž Vide Čeligoj
Že stara modrost pravi: Piti je potrebno –  po večkrat na dan. Pijače, ki nas odžejajo, ter naše od napora utrujeno "truplo" postavijo v idealno ravnovesje - voda in razni pripravki  ter dodatki, ki so produkt nutricionistov so seveda vedno dobrodošli, ampak po nekaj prekolesarjenih oziroma  pretečenih kilometrov, vsaj meni, pa ne mi zameriti izjave, prija egipčanski izum, narejen iz fermentiranega ječmena in štajerskega zlata, hmelja. Bojda je vitamin B12, ki ga ta zvarek vsebuje, najboljši vitamin za sklepanje prijateljstev. Tudi to lahko potrdim.

Ampak, ima pa ta zvarek in njegovi stanovski kolegi eno veliko pomanjklivost. Naš "šestorček" se z vsakim popitim preparatom veselja ne manjša, temveč veselo veča. Poraja se naslednje vprašanje: Kako odgovorno uživati v za mladoletne osebe nedovoljenih pijačah, da naslednji dan doživimo čili in zadovoljni, predvsem v naših glavah – odgovor so nam ponudila, pazite zdaj moško občinstvo – nihče drugi, kot dekleta. Ja, ta ista dekleta, ki nam pri gledanju »fuzbal« tekem težijo zakaj se embalaže zaužitih vitaminov ne znajdejo v kanti z rumenim pokrovom.

Tukaj je 6 njihovih (dekliških ali pa ženinih nasvetov) kako odgovorno uživati v pijačah in se kljub temu ne sekirati za nakup nove garderobe:

1 nasvet: Spijte največ en koktajl na noč in ne več kot 2 na noč. S tem boste zmanjšali učinek alkohola na vašo težo in zdravje.

2 nasvet: Pijte belo vino in šampanjec ker vsebujejo manj škodljivih substanc, ki so produkt fermentacije in jih vaš organizem ne prenese.

3 nasvet: Pijte mešanice pijač, ki vsebujejo sveže dodatke, kot so limone, pomaranče, limete, meta ker le-te ne vsebujejo  (toliko) škodljivih sladkorjev za vaš motor kor že v naprej pripravljene mešanice enakih pijač.

4 nasvet: Pijte dosti vode. Alkohol, kljub vsej litraži, ki jo lahko vnesemo v svoje telo po aktivnosti telo izsuši – dehidrira. Dovolj vnosa vode v organizem prepreči dehidracijo in obisk živalskega vrta v zgodnjih jutranjih urah – predvsem levov in tigrov.

5 nasvet: Pijte mešane pijače – brizganec, radler – kar vam srce poželi. S tem se zmanjša vsebnost maliganov v telesu in število vnesenih kalorij  za katere ste cel dan garali, da bi jih »skurili«.

6 nasvet: Zdrav vnos hrane pred vnosom opojnih substanc. Opojne snovi imajo rade svoj učinek na prazen želodec in tudi vstopnica za obisk živali iz ZOO vrta je na dobri poti, da vam bo zastojn podarjena. Pa še ena dobra stvar je pri hrani: Pri zadovoljnem želodčku je tudi želja po pijači – manjša.

 

Torej, hmeljni zvarek, kozarec fermentiranega grozdja, ali pa destilirane brinove jagode v kombinaciji s tonikom in rezino limone v normalnih količinah ne škodijo, lahko so zelo prijetne na okus, še posebej, če jih po aktivnosti uživamo v dobri družbi.

Avtor tega članka pa zlorabe vnosa takih pijač ne podpira in poziva k odgovornemu ravnanju z njimi.

Pot iz  lokala do doma je po dolgotrajni aktivnosti lahko zelo dolga, lahko nepredvideno ukrade proračun za nakup novega kolesa ali tekaških copat  in ne nazadnje tudi nevarna.

Da ne govorimo o visokofrekvenčnih zvočnih efektih, ki jih bomo deležni pri prihodu v varen objem doma in so znani po temu, da naslednji dan prerasejo v obdobje moreče tišine.

Pa "Na zdravje!"

 

Avtor foto: Jure Eržen