Kako zavarovati kolo pred tatovi?

Objavljeno
25. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
25. avgust 2018 12.08
M.C.
M.C.
Tatovi (prekleti bodite) na leto samo v ZDA ukradejo med 800,000 in 2 milijona koles, v Sloveniji je to število seveda precej manjše, a na prebivalca se lahko kosamo tudi z državo, katere prebivalci slišijo na ime John, Buck in Steve.  Ker postaja kolesarjenje ena najbolj priljubljenih športnih aktivnosti in obenem za marsikoga tudi način življenja, prevozno sredstvo do službe in nazaj ali pa s kolesom celo opravljajo svojo službo, je normalno, da se ob porastu kupljenih koles, teh tudi več ukrade.

Kar veliko tatvin bi lahko preprečili z dobrimi ključavnicami, a se jih kar velik delež teh, ki jih lahko kupimo v trgovinah, ne znajde najbolje pod pritiskom dobrih ščipalnih klešč. Tiste boljše, pa v veliki večini primerov stanejo toliko kot staro mestno kolo, ki smo ga dobili od dedka in restavrirali po naših željah. To pa še ne prepreči, da se lahko tatovi dokopljejo do izpostavljenih komponent kolesa (sedež, kolesa, košare, dodatki).

Vsaka stvar je za nekaj dobra. Ker je tatov vedno več, je tudi inovacij za preprečitev izginotja vašega kolesa na trgu vedno več. V uredništvu Poleta smo izbrali tri najboljše.

"Povezana pedala"

Če poznamo pametne telefone, hiše, avtomobile in ljudi, potem ni vrag, da ne bi mogli imeti še pametnih pedal na kolesih. Stvar je preprosta. Ko se vaše zaklenjeno kolo začne premikati,  vas sistem, ki je skrit v pedalih, na to opozori in preko aplikacije na vaš pametni telefon pošlje informacijo o lokaciji in koordinatih kolesa. Tudi ko tatin z vašim kolesom drvi na varno, vam GPS omogoči, da spremljate njegovo pot in končno postajo. Pedala na kolesu so zavarovana z varnostnim vijakom, ki ga imate samo vi. Vsaka vožnja je zabeležena, ponuja pa vam tudi podatke o hitrosti, poti, vzponih in porabljenih kalorijah. Connected Pedal se polni sam in ustvarja svojo internetno povezavo kjer koli na svetu. Osebni trener in varnostnik obenem.

connectedcycle.comSeatylock

Seatylock pretvori najbolj udobno komponento vašega kolesa v najbolj varno proti nepridipravom. Kolesarski sedež, odstranimo iz ogrodja kolesa in ga povežemo z dolgo verigo, ojačano z jeklom in pokrito s plastiko, da jo zavarujemo pred praskami in rjo. Zavarovana je z močno ključavnico, ki varuje tako vaše kolo, kot tudi sedež. Izbirate lahko med udobnimi sedeži in tistimi, ki so namenjeni daljšim avanturam.

seatylock.comKolo Yerka

Najdražja in najbolj bizarna možnost zavarovanja vašega kolesa je, da si kupite kolo, ki je hkrati prevozno sredstvo in ključavnica obenem. Prilagodljiv okvir kolesa lahko ovijete okoli ulične svetilke ali ograjo. Slaba stvar tega je, da morate dejansko kupiti novo kolo v vrednosti 500 evrov. Če nepridiprav uniči ključavnico, to pomeni, da je kolo nevozno in da ga morate popraviti ali kupiti novega.

yerkaproject.com